Sarkozy, Silvio és a többiek – politikusok, akik Trumphoz hasonlóan megjárták a bíróságot

2023. április 05. 08:41

Franciaországtól Izraelig, Ukrajnától Olaszországig sok helyen kerültek vezető politikusok bíróság elé – legtöbbjükkel aztán elnézőek voltak az ítélethozók.

2023. április 05. 08:41
null

A héten precedenst teremtettek az Egyesült Államokban azzal, hogy úgy döntöttek, vádat emelnek Donald Trump, az ország korábbi, 45. elnöke ellen. Akinek bíróság elé is kellett állnia. Trump így az első olyan volt amerikai elnök, aki ellen büntetőjogi vádakkal indítottak eljárást, de messze nem ő az első politikai vezető a világon, aki bíróság elé kerül.

Az alábbi gyűjtésben bemutatunk néhány volt elnököt és volt miniszterelnököket, akiknek szintén meg kellett járniuk a tárgyalótermet, sőt néhányan még börtönbe is kerültek.

Államfői és főpolgármesteri ügyek 

Nicolas Sarkozyt, korábbi francia államfőt 2021. március 1-jén találták bűnösnek korrupcióban, és három év börtönbüntetésre ítélték, miután egy párizsi bíróság szerint hivatali ideje alatt megpróbált törvénytelenül befolyásolni egy bírót. Az ítélet szerint a korábbi államfő visszaélt hatáskörével, amikor megkért egy befolyásos bírót, hogy szerezzen meg számára fontos zárolt dokumentumokat, más korrupciós ügyeivel kapcsolatban és cserébe

azt ígérte: „elintéz” neki egy bírói tisztséget Monacóban.

A Sarkozy-ítélet három évéből kettőt felfüggesztettek, a harmadik évet börtönben kellene leülnie, de mivel fellebbezett a volt elnök, így egyelőre annak végrehajtása is fel van függesztve.

De nem Sarkozy volt az egyetlen francia köztársasági elnök, akinek bíróság elé kellett állnia. Jacques Chirac egykori elnököt is korrupcióval vádoltak meg, többek között azzal, hogy közpénzből fizette a pártjának dolgozó embereket. Igaz az ügyek mg akkor történetek, amikor 1977 és 1995 között Párizs főpolgármestere volt. Chiracot végül két év felfüggesztett börtönre ítélték 2011-ben. Ezzel ő lett az első volt francia államfő, akit elítéltek Philippe Petain marsall, a háborús Vichy-rezsim vezetője óta, akit a nácikkal való együttműködésért került bíróság elé. A volt elnök 2019-ben hunyt el 87 éves korában.

Petro Porosenko esete a donbászi szénnel 

Megvádolt politikusokban Ukrajna nem szenved hiányt: Petro Porosenko volt elnököt is megvádolták hazaárulással amiatt, hogy állítólag donbaszi széncsempészetben vett részt. A milliárdos üzletember vagyonát a nyomozás részeként már befagyasztották. Ha elítélik, akár 15 év börtönbüntetés is várhat rá, egyelőre viszont szabadlábon védekezhet. A volt elnök és

támogatói szerint az ügyet Zelenszkij szövetségesei találták ki,

és azzal vádolják, hogy politikai megosztottságot szít a nehéz helyzetben lévő országban.

Korrupció és zaklatás Izraelben

Ehud Olmert 2006 és 2009 között volt Izrael miniszterelnöke, aki ellen szintén korrupció miatt emeltek vádat amiatt, hogy állítólagosan részt vett egy ingatlan-panamában. A bűnösségét nem sikerült teljes mértékben bizonyítani, így végül az eredetihez képest enyhébb ítéletet kapott, végül 2015-ben 18 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Izrael volt államelnökét, Móse Kacavot, aki 2000 és 2007 között töltötte be a tisztséget, 2011-ben ítélték el: ő nem korrupciós bűncselekmények miatt, hanem szexuális zaklatásokért kapott 7 év börtönbüntetést.

Érdekes tény, hogy ezzel megtörtént az, hogy

Izrael egy volt kormányfője és volt elnöke egy időben ült, ráadásul ugyanabban a börtönben.

Il Cavaliere

Európában az egyik legismertebb bíróságjáró politikus Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. Berlusconit több ügyben is bíróság elé állították az olasz bíróságok, az ellene felhozott vádak között szerepelt megvesztegetés, adócsalás és az, hogy kiskorú prostituálttal létesített szexuális kapcsolatot.

A politikust 2013-ban végül egy évre elítélték adócsalás miatt, valamint hat évre a közhivataloktól is eltiltották. Az úgynevezett „bunga bunga” partikkal kapcsolatos ügyben, az úgynevezett „Ruby-perben” viszont felmentették bűncselekmény hiányában. Berlusconi

többször is azt állította, hogy a baloldali igazságszolgáltatás üldözésének áldozata.

De nem az első olasz miniszterelnök, akit bűncselekmény miatt elítéltek. A szocialista Bettino Craxi, aki egyébként segített Berlusconinak felépíteni a médiabirodalmát, 1994-ben menekült el az országból, hogy elkerülje a felelősségre vonást egy korrupciós perben, és végül Tunéziában, száműzetésben halt meg.

Ami Berlusconit, akit lovagnak is (Il Cavaliere) becéznek, kiemeli a listán szereplő többi politikus közül, hogy ügyei ellenére sikeresen tudott visszatérni a politikába. Habár pártja, a Forza Italia (FI) korántsem rendelkezik akkora támogatottsággal, mint fénykorában, az FI a mostani kormánykoalíciónak is az egyik tagja. Berlusconi jelenleg az olasz szenátus tagja, ezt megelőzően EP-képviselő is volt 2019-2022 között.

Amnesztia a politikai egységért 

Ázsiában sem egyedülálló, ha valamelyik ország magas rangú politikus az igazságszolgáltatás elé kerül. Az utóbbi évek legnagyobb botránya Park Geun-hye dél-koreai elnökhöz fűződik, akit 2018-ban ítélték el korrupciós ügyei miatt 24 év börtönbüntetésre, melyet később 25 évre súlyosbítottak, valamint 20 millió dél-koreai won megfizetésére kötelezték.

Az ügyben a Samsung is érintett volt:

a per újra fényt derített a politika és csebolok (dél-koreai óriásvállalatok) közötti összefonódásokra.

A felháborodás akkora volt, hogy tömegtüntetésekre is sor került Szöul utcáin. Az elnököt ennek ellenére 2021-ben végül különleges amnesztiában részesítették és szabadon engedték, arra hivatkozva, hogy növelje Dél-Korea politikai egységét a koronavírus-járvány alatti nehéz időkben.

Trump javára válhat a vádemelés? 

Számos hasonlóság felfedezhető a felsorolt ügyek között: egyrészt az ügyek szinte mindegyike valamilyen korrupcióval kapcsolatos vád volt, másrészt az is jellemző, hogy az ügy súlyosságától függetlenül egyik említett politikus sem kapott végül igazán súlyos büntetést, vagy épp megkegyelmeztek neki.

Legtöbbjük politikai visszatérését viszont ellehetetlenítette

az, hogy bíróság elé kellett állniuk.

A legnagyobb jelenlegi kérdés, hogy a vádemelés és az elhúzódó eljárás (már most év végi és jövő évi folytatásokról beszélnek) hogyan fog hatni Trump megítélésére, valamint 2024-es elnökválasztási és esetleges azon túli politikai terveire.

 

Nyitókép: Ed JONES / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. április 05. 11:45
Berlusconit már csak a keresztnevén szólítjátok? Haha. Az is szép egy bűnöző! Hamarosan Orbán is csatlakozik ehhez a sittes klubhoz! XDDD
Tehetős Totó
2023. április 05. 11:07
Kimaradt Nastase román miniszterelnök, akit - miután elbukta a Basescu elleni párharcot az elnökválasztáson,- mondvacsinált ürüggyel ("termopan", azaz hőszigetelt ablak-ügy, egyik lakásánál) sittre vágtak, s ezzel véget is ért nagyreményű pályafutása. Mondhatni a ravaszabb szekus elbánt a puhánnyal. (Azóta feltárták Basescu besúgói múltját : "Petrov" néven írta feljelentéseit kadét korában, de hajóskapitány és rotterdami kirendeltség vezető sem lehetett volna anélkül). Nastase annak idején "öngyilkosságot" követett el, mint kiderült törvénytelenül tartott vadászfegyverrel...persze csak a kisérletig jutott: a gólyó surolta a tokáját, remélve, hogy így kegyelmet kap. De elvitték.
APESZ72
2023. április 05. 11:00
Kit érdekel egy szajha bármilyen nyilatkozata? És kit érdekel ha egy Elnök, vagy bárki megfizette a szolgáltatást? Kit érdekel, hogy ki kivel mit csinált? A munkájáért alkalmazzuk, a életvitele többi része senkit sem érdekel.
BAJA
2023. április 05. 10:20
a ki fiaink mosmá ők is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!