Bíróság elé áll Trump a Soros által támogatott ügyész vádjai nyomán

2023. április 04. 16:06

Megnézik, a volt amerikai elnök nem követett-e el egy egyébként legális megvesztegetés eltussolása közben, s bűncselekmény elkövetésének szándékával szabálysértést.

2023. április 04. 16:06
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Donald Trump-nap kezdődik az Egyesült Államokban: a manhattani kerületi ügyészség bíróságra citálta, s miután a törvénynek nem kíván ellenszegülni, maga jelenik meg a bíróságon, hogy az amerikai történelemben példátlan módon vád alá helyezzék. Amerikai idő szerint kedd este már Floridában, mar-a-lagói birtokán ad majd számot a sajtó előtt bírósági élményeiről.

Megint baj van a pornósztárral

Trump ellen ezer meg egy, itt-ott összeérő ügy van folyamatban a kampányfinanszírozási szabályok megsértésétől az Ukrajna-ügyön át az orosz választási beavatkozásig, de ezúttal konkrétan a Stormy Daniels-ügy miatt felel majd.

A fenti művésznéven dolgozó Stephanie Clifford 44 éves pornószínésznőt állítólag 2006-ban a Tahoe-tó partján egy hotelben magáévá tette Donald Trump, s cserébe azért, hogy az elnök 2016-os választási kampányát ezzel a sztorival ne zavarja meg, 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizetett neki.

Hallgatási pénzt fizetni azonban New Yorkban önmagában nem illegális

akkor sem, ha ez a vád igaz. A probléma a tranzakció részleteiben van: a pénzt állítólag az azóta az elnök ellen fordult Michael Cohen, Trump személyi jogásza adta a hölgynek, majd szolgálataiért cserébe 420 ezer dollárt vett fel a Trump Organizationtől, melyet a Trump-cég „jogi szolgáltatások” ellentételezéseként könyvelt le.

Trumpot – aki egyébként a légyott megtörténtét is következetesen tagadja – a több mint 30 pontos vádirattal kapcsolatban kiszivárgott részletek alapján azzal vádolják, hogy Cohen kifizetésének lekönyvelésével üzleti nyilvántartás meghamisítását, azaz szabálysértést követett el.

Sajtóhírek szerint felmerülhet továbbá, hogy ezt a hamisítást Trump esetleg bűncselekmény elkövetésének – a kampányfinanszírozási törvények – megsértésének céljából követte el, így már minimum egy, maximum négy év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény lenne az ügy.

Mi lesz a bíróságon?

Így tehát a bíróság arra keresi majd a választ, nem követett-e el az elnök

egy egyébként legális megvesztegetés eltussolása közben bűncselekmény elkövetésének szándékával szabálysértést.

Az elnököt eredetileg péntekre idézték volna a New York-i bíróság elé, de védői ezt keddig tudták tolni arra hivatkozva, hogy az elnöknek a felkészüléshez még időre van szüksége.

A bíróság előtti első megjelenéskor az elnökről ujjlenyomatot vesznek, és mivel vád alá helyezik, vallomástételre is sor kerül majd. A bírósági tárgyalás nem lesz nyilvános, így annak esetleges szaftos részleteit nem ismerheti meg a nyilvánosság első kézből. Az elnök jogi képviselői szerint Trump vallomása egyébként a „nem bűnös” lesz.

Ki vádolja Trumpot?

A Trump elleni vádakat Alvin Bragg ügyész képviseli. Róla ismert, hogy 2021 májusában Soros György egymillió dollárt adott a Color of Change PAC-nak,

amely jelentős összegeket költött Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész jelöltségére.

A Fox News pedig arról számolt be, hogy Jonathan Soros és felesége, Jennifer Allan Soros is közvetlenül hozzájárult Alvin Bragg kampányához. Sorosék egyébként több tucat kerületi ügyészjelöltnek nyújtottak anyagi támogatást az évek során.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 05. 18:39
Trump elbaszta. Míg tudhatta volna, nem tudta, míg merhette volna, nem merte, míg tehette volna, nem tette, most meg már úgy játszanak vele, mint labrador a rongybabával.
fatman
2023. április 04. 19:00
Remélem, cserébe, ha majd újra elnök lesz, felszántja, és sóval veti be a soros-birodalmat...
stug
2023. április 04. 18:58
Borkait kellene szakértőnek felkérni.
öszödibeszéd
2023. április 04. 18:44
Trump csapatának, ügyvédeinek arra kellene bizonyítékot találnia, hogy a soros-csicska ügyész, a micike, meg a kirúgott jogász hamisan tanúskodnak. Nos, nyilván ez sem könnyű, erre a konspirációra nehéz bizonyítékot találni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!