Osztrák politikus: Elfogadhatatlan, hogy Ukrajna Magyarország elleni szankciókat követel

2023. április 13. 15:30

Harald Vilimsky szerint Ukrajna a rengeteg uniós pénzért cserébe igazán abbahagyhatná az EU megosztását.

2023. április 13. 15:30
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Határozottan kiállt hazánk mellett Ausztria legnépszerűbb pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-delegációjának vezetője, Harald Vilimsky, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági főtanácsadója, Oleg Usztenko a magyar uniós pénzek visszatartására szólította fel Brüsszelt. Usztenko ezt azzal indokolta, hogy az orosz olaj és gáz vásárlásával „a magyarok fizetnek a késért”, amellyel az orosz hadsereg ukrán katonák fejét vágja le.

 

 

Kijev megosztja az EU-t

Az osztrák állami APA hírügynökségnek kiküldött közleményében Vilimsky úgy fogalmaz, „Ukrajna azzal, hogy most Brüsszelt az EU-tag Magyarország szankcionálására szólítja fel, olyan határt lép át,

Az EP-delegációvezető emlékeztet: Ukrajna eddig 62 milliárd eurónyi támogatást kapott az Európai Uniótól, ennek tekintetében pedig „az, hogy most megpróbálja megosztani az Uniót és Brüsszelt tagállamok ellen felhergelni, elfogadhatatlan”.

A magyar olaj- és gázvásárlások kapcsán Vilimsky leszögezi:

Teljesen túlzó reakció lenne ezért büntetni az EU-tagállamot”.

Vilimsky régi barát

Vilimsky nem először áll éles kérdésekben hazánk mellé. A Magyar Hírlapnak tavaly nyáron a migráció ügyében azt nyilakozta: „Magyarország sziklaszilárdan kiáll az illegális migráció ellen. Magyarország nélkül Európa valószínűleg már régen elveszett volna. És ez a kis ország központi szerepet játszhat a konzervatív és hazafias pártok európai szintű egyesítésében is, hogy együtt tudjunk fellépni ez ellen az őrület ellen.”

Emellett szót emelt tavaly szeptemberben a Magyarországot bíráló jogállamisági jelentéssel szemben is, és felszólította Brüsszelt: hagyja abba Magyarország gyalázását.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. április 15. 08:57
Az orbánista félnótások pontosan olyanok mint az ellenfeleik, csak azokat a mondatokat és félmondatokat hallják és ismétlik, melyeknek propaganda haszna van. Ha a FIDESZ képtelen megszabadulni Orbántól, akkor egy új, alulról szerveződő konzervatív ideológiát képviselő - nem csak hangoztató - pártot akarok.
Lacus51
2023. április 14. 14:17
„a magyarok fizetnek a késért”, amellyel az orosz hadsereg ukrán katonák fejét vágja le." Hisz még valaki az ukránoknak? És ha ez is egy színjáték, elvégre egy egész színészi gárda dolgozik Európa lecsupaszításán.
salátás
2023. április 14. 09:00
Csatlakozási targyalások :vétózva
dglaj
2023. április 13. 21:37
Kedves Mátyás, köszönjük a gondolatébresztő jó cikket. Mindig szívesen olvasom a cikkeit. Csak így tovább...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!