Economist: Az izraelieknek meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy újraindítsák afelfüggesztett alkotmányos tárgyalásokat

2023. április 01. 17:13

A kormány lépése ellenére „a válság bár enyhült, nem múlt el” az országban – írja az Economist.

2023. április 01. 17:13
null

Az Economist arról ír, hogy Izraelnek van arra lehetősége, hogy a válságból kilábalva új alkotmányt készítsen. A lap hozzáteszi,

Izrael polgárai ritka győzelmet arattak, miután hétről hétre a bírósági függetlenség és a demokrácia jellegének védelmében vonultak fel. Március 27-én arra kényszerítették miniszterelnöküket, Benjamin Netanjahut, hogy függessze fel a bíróságok visszaszorítására irányuló tervét. „A válság azonban, bár enyhült, nem múlt el” – hangsúlyozza az Economist.

A lap szerint „a veszély most az, hogy a tüntetők lelkesedésének lehűlését remélve Netanjahu és szélsőjobboldali és vallási koalíciós partnerei megpróbálják kozmetikai változtatásokkal keresztülvinni a törvényeket májusban”, a Knesszet következő ülésszakán. Úgy vélik, ez szinte biztosan újra kiélezné a konfliktust. A szerkesztőségi állásfoglalás szerint „a megosztottság meggyógyítása érdekében

 

Az átalakításhoz széles körű társadalmi egyetértés szükséges

A cikk azzal folytatja, hogy a kormányfőnek nem volt más választása, mint az (átmeneti?) engedmény, „amit a liberálisoknak és a demokratáknak üdvözölniük kell. Orbán magyar, Duda lengyel és Erdogan török politikusok mind meggyengítették, illetve politikai befolyás alá vonták a bíróságokat, mielőtt keresztülnyomták az illiberális rezsimjüket” – sorolja a vélt-valós példákat a lap.

Az Economist arra is kitér, hogy az elmúlt hetek tanulsága az izraeli kormány számára az lehet, hogy „az átalakításhoz széles körű társadalmi egyetértés szükséges”. A tiltakozók viszont kénytelenek belátni, hogy az erőviszonyok a vallásos körök javára billennek el, ezért nekik is engedniük kell – hívja fel a figyelmet a lap.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2023. április 03. 20:11
Lehet, hogy máshol is elhangzott ez a "geg", de a Lapid direkt azért mondta, hogy a magyarokat megalázza! Attól a mondattól indult a videó. (Megalázkodás volt a Fidesz válasz) Az "önérzetes" Fidesz kormány azt is lenyelte, hogy 2012-ben a mi "szeretett" Kövér Lászlónkat jelképesen kirúgták Izraelből.
Hangillat
2023. április 01. 20:28
Minden lejárató, médiaárjai előzmény konklúziója: Orbán orbánszemita.
dglaj
2023. április 01. 19:32
"Orbán magyar, Duda lengyel és Erdogan török politikusok mind meggyengítették, illetve politikai befolyás alá vonták a bíróságokat, mielőtt keresztülnyomták az illiberális rezsimjüket” Színtiszta liberális fake news (magyarul: hazugság...)
lofejazagyban
2023. április 01. 19:30
nyílan antiszemita? Ezeket a fantázátlan barmokat, valami új fikázást nem tudnak kitalálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!