Őrizetbe vették Donald Trumpot (VIDEÓ)

2023. április 04. 20:30

Őrizetbe vétele előtt a korábbi elnök a manhattani bíróság előtt még integetett is a tömegnek.

2023. április 04. 20:30
null

Ahogy korábban a Mandiner is megírta, Donald Trump korábbi amerikai elnök kedden állt bíróság elé, miután a múlt héten vádat emeltek ellene. Ezzel Trump lett az első amerikai elnök, akinek ilyen eljárással kell szembenéznie. 

Helyi idő szerint kora délután indult el konvojával a Trump Toronyból a manhattani bíróságra a volt elnök. Mielőtt belépett az épületbe, még a tömegnek is integetett.

Ezután a volt elnököt a hivatalos ügymenetnek megfelelően őrizetbe vették, ugyanis a New York-i hatóságok csak ezután indíthatnak eljárást vele szemben.

 

Frissítés:

Trump ártatlannak vallotta magát. A korábbi elnök anélkül hagyta el az épületet, hogy beszélt volna az újságírókkal, ugyanakkor sajtóhírek szerint ártatlannak vallotta magát. Az ügy következő személyes meghallgatása december negyedikén lesz, New Yorkban.

Ki emel Vádat Trump ellen?
A Trump elleni vádakat Alvin Bragg ügyész képviseli. Róla ismert, hogy 2021 májusában Soros György egymillió dollárt adott a Color of Change PAC-nak, amely jelentős összegeket költött Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész jelöltségére. A Fox News pedig arról számolt be, hogy Jonathan Soros és felesége, Jennifer Allan Soros is közvetlenül hozzájárult Alvin Bragg kampányához. Sorosék egyébként több tucat kerületi ügyészjelöltnek nyújtottak anyagi támogatást az évek során.

Miért emel vádat Alvin Bragg Trump ellen?
Alvin Bragg az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat. Azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. Donald Trump tavaly novemberben jelentette be, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Egy februári közvéleménykutatás adatai szerint egyelőre ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében. Önmagában a kifizetés még nem lenne illegális, ám ahogy történt – már ha valóban megtörtént – vétségnek számít New York Államban, vagyis az, ha Cohennek fizetett Trump, s Cohen fizetett Danielsnek. Sőt, a gyanú szerint mivel ez hatással volt a kampányra, a választási törvényt is megsérthette – ekkor azonban már bűncselekményről beszélnénk.

Nyitókép: ED JONES / AFP

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrbiti
2023. április 10. 09:37
Alig várom a felmentést és a választás után akkor mehet a sittre a teljes Bush, Obama, Biden családfa..
Krupp Skya
2023. április 05. 19:12
Trump = Nagy Imre, Biden = Apró Antal.
Igazszó
2023. április 05. 18:37
Trump elbaszta. Míg tudhatta volna, nem tudta, míg merhette volna, nem merte, míg tehette volna, nem tette, most meg már úgy játszanak vele, mint labrador a rongybabával.
Gullwing2.0
2023. április 05. 11:12
Hogy a vulvazsíros, csuklósbuszos, harakiris kertitörpe egyfogú hímringyója csesszen lejárt szavatosságú szarcsimbókos gecivé, te botoxarcú, műhajú, megélhetési hazudozó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!