Kiakadtak az Európai Néppártban a razzia miatt, inog Weber széke

2023. április 05. 11:59

Razziát tartott a belga rendőrség az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában – Manfred Weber Néppárt-elnök tanácsadójáig érnek a szálak. A Néppártban eközben nő az elégedetlenség Weberrel szemben.

2023. április 05. 11:59
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nagy felháborodást keltett az európai centrista-jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) soraiban az, hogy a belga rendőrség razziát tartott a pártcsalád brüsszeli székházában kedden – írja az Euractiv.

A belga hatóságok az EPP irodáiban számítógépeket ellenőriztek le, valamint dokumentumokat követeltek, amelyek egy a 2019-es európai parlamenti kampányhoz kapcsolódó korrupciógyanús ügy utáni nyomozáshoz szükségesek. Az Euractivnak egy EPP-munkatárs azt mondta: mindent odaadtak a belga rendőröknek, amit kértek.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Néppárt részéről igyekeztek tompítani az esemény súlyát:

és ígérték, hogy teljes mértékben és transzparensen együttműködnek a hatóságokkal.

Weber embere a célkeresztben

Az ügy fő alanya egy német CDU-s politikus, Mario Voigt, aki 2019-ben Manfred Weber EPP-elnök digitális kampánymenedzsere volt – és aki most a CDU vezetője a németországi Türingia tartományában. A német média jelentései szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a 2019-es digitális kampányban hogyan jutott szerződéshez egy türingiai német cég.

Az 1977-es születésű Voigt tizenéves kora óta a CDU tagja, a keletnémet születésű politikus Türingiában futotta be eddigi pályafutását, s 2022 novemberében lett a német tartomány CDU-szervezetének vezetője. Addigra azonban már zajlott ellene a 2022 szeptemberében elindult eljárás, benne az ügyészség korrupciós gyanúsításával,

hogy Voigt pénzt kaphatott egy jénai internetes PR-ügynökségtől,

miután a cég elnyerte az Európai Néppárt digitális kampányának levezénylését.

Brüsszelben ezért német lapértesülések szerint nem csak belga, hanem német hatóságok is részt vettek az EPP-razziában. Voigt egyébként már tavaly októberben is razzia érintettje volt: akkor türingiai otthonát és irodáját vizsgálták át a hatóságok.

Mario Voigt ugyanakkor minden vádat tagad, ügyvédei szerint az ügyészség vádjai megalapozatlanok, az eljárást pedig túlzónak találják. A brüsszeli razziával azonban azt is ki akarják deríteni, hogy Voigt meddig dolgozott az Európai Néppártnak, és ezalatt mennyi pénzt kaphatott a munkájáért.

Az Euractivnak az Európai Néppárt berkeiból azt árulták el, hogy Voigt nagyon közeli munkatársa volt Webernek: ő hozta be a 2019-es kampányba, és annak során

semmi nem történhetett Voigt jóváhagyása nélkül.

Ugyanaz a forrás azt mondta a portálnak: Voigtnak személyes kapcsolata van Udo Zolleishez, a Néppárt jelenlegi stratégiai vezetőjéhez, Weber mostani jobbkezéhez is. „Webernek politikai költségei lesznek e történet miatt” – tette hozzá a forrás.

Mint ismeretes, decemberben robbant a Katargate-ügy, amiben az európai szocialisták vezető politikusa, Eva Kaili, valamint a vele kapcsolatban lévő más baloldali politikusok és közélet körül mozgó civilek voltak érintettek súlyos korrupciós vádakban. Az azóta is tartó ügy fejleményei megrázták az európai szocialistákat – ám az Európai Néppárt mintha nem repült volna rá nagyon az ügyre, a szocialistákat támadva.

Most az Euractiv arról ír, hogy

Manfred Weber az EPP elnökeként feltűnően óvatos volt a szocialistákat érintő Katargate-ügy kapcsán.

A portál szerint Weber azt tanácsolta pártjának és a politikai támadást szorgalmazó kollégáinak, hogy inkább csak tartózkodóan várják ki, mire fut ki a Katargate-botrány.

Idei farsangi szelfi Webertől

Szorul a hurok Weber körül?

Úgy tűnik, az Európai Néppártban növekedik a frusztráció Manfred Weber elnök és emberei miatt. A Néppárton belüli megosztottságot csak növeli Weber azon próbálkozása, hogy az Olaszország Fivérei pártjával az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjában ülő Giorgia Meloni olasz kormányfőt a Néppárttal való együttműködés felé csábítsa.

A frusztrációnak különösen a Lengyelországig és Németországig élő pártközi viszonyrendszerek az okai. Mint ismert, idén ősszel parlamenti választást tartanak Lengyelországban, ahol az Európai Néppárthoz tartozó, Donald Tusk-féle Polgári Platform, valamint a baloldali ellenzék elkeseredetten próbálja megszerezni a hatalmat az országot irányító, Kaczynski- és Morawiecki-féle Jog és Igazságosságtól, amely Meloniékkal együtt az ECR-ben ül.

Miközben Tuskék – eddig sikertelenül – megpróbálják a PiS fölé növelni támogatottságukat, addig

az Európai Néppártban nem értik, Weber elnök miért udvarol az ECR pártcsaládnak.

Sőt: mivel Meloni együtt kormányoz Matteo Salvini Ligájával is, amely az Identitás és Demokrácia (ID) nevű, ECR-től is jobbra álló pártcsalád tagja, a német CDU-ban is megszólalt a vészcsengő. Ugyanis az ID német tagpártja nem más, mint az AfD, a német politika kiközösített jobboldali páriája, amivel a CDU gyakorlatilag még egy légtérben sem szeretne lenni, nem hogy bármilyen úton-módon közük legyen hozzájuk politikailag.

Manfred Weber így rendkívül bonyolult politikai pókhálóba lavírozta magát. Miközben az Európai Néppárt a felmérések szerint még tartja magát a legerősebb európai pártcsalád pozíciójában, a Katargate-ben annyira nem meggyengült európai szocialisták, a több körben megújult és újjáépülő, most már Macron pártja által is fémjelzett liberálisok, valamint a külön-külön is jelentős ECR és ID jobboldali pártcsaládok is fajsúlyos szereplők az európai politikában.

Ha egyszerűen össze lehetne adni az ECR és az ID erejét, akkor egy a Néppárttal és a szocialistákkal versengő konzervatív-jobboldali-radikális pártcsalád jöhetne létre – de az elmúlt évek mutatták meg azt, hogy ez a mutatvány politikailag egyelőre nem megvalósítható, a pártcsaládokban lévő, saját országaikban sokszor egymással versengő, vagy másképp ellenérdekelt pártok miatt.

De ettől még nem aludhat nyugodtan az Európai Néppárt vezetése,

amelynek tagpártjai most egy nagyobb európai országban sem adnak miniszterelnököt.

És ott a Fidesz ügye: Manfred Weber és más mérsékelt néppártiak elintézettnek hihették a Fidesz és a Néppárt útjainak szétválásával a „magyar problémát”, és így már nem kell magyarázkodniuk a baloldali pártoknak és sajtónak emiatt; ugyanakkor a Fidesz mint magyar vezető kormánypárt távozása a Néppárt politikai gyengülésével is járt. Ugyan most magyar részről a KDNP tagja a Néppártnak, de a Fidesz és a Néppárt elidegenedése nem segít az EPP-nek hosszú távon megoldania ezt a konfliktushalmazt.

Ha Manfred Weber az EPP előretörése helyett csak politikai bukdácsolásokat tud bemutatni, ha nem tud mit kezdeni a szocialisták botrányaival, ha belegabalyodik az ECR felé nyitásba – s ha mindez párosul egy a Manfred Weber legszűkebb köreihez kapcsolódó korrupciógyanús sztorival –,

nos, az erősen befolyásolhatja Weber további politikai ambícióit.

Különös tekintettel a 2024-es európai parlamenti választásokra és az azt követő uniós poszt-osztozkodásokra.

 

Nyitóképen: Manfred Weber (Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. április 05. 23:50
"az szdsz tele van korrupciós ügyekkel"
Csitári
2023. április 05. 18:55
Orbán Viktor időben hagyta el a süllyedő hajót.
amca
2023. április 05. 18:52
Weber. Ez is Germán. Vagy teuton ? Kirúúúúúúúgni. Bolond ,fullkretén Danit a helyére.
machet
2023. április 05. 17:36
Ez a Weber egy nagy f@sz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!