Félő, hogy igaza lesz Orbán Viktornak: fokozódik a háborús feszültség Keleten és Nyugaton is

2023. április 03. 15:44

A magyar miniszterelnök minapi kijelentésére élesen reagáltak az oroszok, miközben Moszkva és a nyugatiak is fokozzák háborús készülődésüket.

2023. április 03. 15:44
null

A magyar miniszterelnök arról beszélt pénteken a Kossuth Rádióban: „A háború egyre brutálisabb és véresebb”, ugyanakkor nem látja, hogy a háború helyett a béke mellé álló vezetők száma nem növekedett volna. Orbán szerint az európai emberek elindultak a béke irányába, de a vezetőkhöz ez még nem ért el, akik egyre durvább eszközöket bocsátanak az ukránok részére. A kormányfő rámutatott: a korábbi hezitálás, hogy küldjön-e fegyvereket a Nyugat, már egyáltalán nem jellemző.

Orbán elmondta azt is: már közel vagyunk hozzá, hogy legitim, bevett kérdéssé váljon az európai vezetők között,

hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhet-e az Európai Unió,

vagy inkább ne tegye. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: miután a háború a szomszédunkban van, „a magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes. Veszélyben van a biztonságunk” – húzta alá Orbán Viktor.

Mivel „a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, ezért meggyőződésem, hogy a világháború veszélye nem irodalmi túlzás. Amikor azt mondják európai meg amerikai vezetők, hogy ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, ez első hallásra hihetetlenül túlzónak tűnő mondat, de ott ahol én dolgozom, és ott, ahol én látom az eseményeket, ez reális veszély ebben a pillanatban” – fogalmazott a kormányfő.

Fenyeget a Kreml

A békefenntartó csapatok beküldésének témájára ingerülten reagált az orosz vezetés. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan elutasította ennek a lehetőségét. „Ha az Európai Unió komolyan megfontolja azt az ötletet, hogy békefenntartó csapatokat küldjenek Ukrajnába, az rendkívül veszélyes lehet, és komoly következményeket vonna maga után” – jelentette ki Peszkov.

A moszkvai szóvivő szerint „ez egy olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos odafigyelni. Talán csak komoly csúsztatásról van szó, de ha nem, ez egy rendkívül veszélyes vitához vezet” – figyelmeztetett Peszkov. Felhívta a figyelmet arra, hogy a békefenntartó erőket általában mindkét fél beleegyezésével alkalmazzák a világ gyakorlatában.

Orbán mondatai további hullámokat is vetettek Oroszországban. „Meglátjuk, mi lesz később. Mindenesetre nagyon remélem, hogy ha Magyarország csapatai be is vonulnak, akkor csak Kárpátaljára” mondta Anatolij Wasserman, a Duma képviselője a Pravdának.

Megszólalt Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök és államfő is. Bár név szerint nem említette meg a magyar kormányfőt, Telegram-oldalán úgy fogalmazott: „Európában újabb őrült ötlet született, hogy a NATO égisze alatt »békefenntartókat« küldjenek Ukrajnába. Mit szóltok ehhez?” – tette fel a kérdést követőinek. Az orosz politikus azzal folytatta, „a szövetség országai továbbra is a lehető legjobban ellátják a kijevi rezsimet fegyverekkel, tankokkal és egyéb katonai felszerelésekkel. Naponta küldik gyilkos kiképzőiket és véres zsoldosaikat”. Dmitrij Medvegyev kijelentéseit azzal zárta: „meglátjuk, hogy Európa készen áll-e a »békefenntartók« koporsóinak hosszú sorára”.

Vlagyimir Putyin az előző hétvégén jelentette be, hogy sikerült megállapodnia Fehéroroszországgal, az úgy egyezmény értelmében

Moszkva taktikai atomfegyvert telepít fehérorosz területen.

A Kommerszanton megjelent hír kitér arra is, hogy Alekszandr Lukasenko már rég szerette volna elérni, hogy taktikai atom kerüljön országában elhelyezésre. Putyin kijelentette, a lépéssel nem sértenek nemzetközi egyezményeket, valamint az Egyesült Államok is helyezett már el hasonló fegyvert szövetséges országok területén.

Arról is érkezett hír: az oroszok sokszorosára növelték a hagyományos és a precíziós pontosságú fegyverek gyártását – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, miután megbeszélést tartott az Orosz Föderáció egyesített csapatainak főhadiszállásán.

Fegyverkezik és Ukrajnát fegyverzi a Nyugat

Eközben a nyugati országok is sorban adják tovább fegyvereiket Ukrajna számára.

Friss hír, hogy Lengyelország a napokban átadta a MiG-29-es vadászgépszállítmány első tételét Ukrajnának.

A MiG-29-esek átadását Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be

március közepén, Petr Pavel új cseh elnök varsói látogatásakor. Duda akkor négy vadászgépet tartalmazó első szállítmányról beszélt. A lengyel hadsereg jelenleg 12 MiG-29-essel rendelkezik, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják át.

Eközben Szlovákia azt jelentette be, hogy megötszörözi lőszergyártását, hogy ezzel is segítse Ukrajna harcát. Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter pénteken Eduard Heger ügyvezető miniszterelnökkel közösen tett kijevi látogatása során további segítséget ígért Ukrajnának. A kapacitásnövelés két szakaszban történik majd, az első 2024. január 1-jétől, a második pedig 2025. január 1-jétől.

Időközben Németország támogatása is beérkezik Ukrajnába. Egy német biztonsági forrás a múlt héten közölte, hogy

megérkezett Ukrajnába az a 18 Leopard 2 harckocsi, amiket Németország ígért az ukránok támogatására

az Oroszország elleni háborúban. A németek még januárban tettek ígéretet a harckocsik Ukrajnába való küldésére. A 18 harckocsi mellett a 40 német Marder gyalogsági harcjármű és a két páncélozott mentőjármű is eljutott Ukrajnába.

A német járműveken kívül három, Portugália által adományozott Leopard harckocsi is eljutott Ukrajnába.

Nagy-Britannia is folytatja Ukrajna segítését. Néhány hete arról érkezett hír, hogy gyorstalpalón tanulják az ukránok a brit harckocsik irányítását. A Challenger 2 harckocsik legénysége január 29-én érkezett az Egyesült Királyságba, hogy megkezdjék a kiképzést. A brit védelmi minisztérium közölte: az Egyesült Királyság a Challenger 2 harckocsikat azért biztosítja Ukrajna számára, hogy segítsen nekik megvédeni hazájukat és visszaszerezni elfoglalt területeiket.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. április 03. 20:32
Száz vízióból bejön egy, aztán annak lehet (kell) tapsolni.
Jusztiscsak
2023. április 03. 19:59
A hazug Viktorotok és minden Mandineres mocsok figyelmébe ajánlom: Legutóbb 2023. február 23.-án fogadott el a világ egy béke határozatot Ukrajna katonai agressziójával kapcsolatban. 141 ország írta alá a határozatot, ami a 180 ENSZ tagállamhoz képest elég nagy szám. Szóval lássunk tisztán. A világ békepárti, miközben a magyar kormány tömeggyilkos ruszki párti. Azt követeli, hogy a megtámadott felet ne támogassa a világ, hogy gyorsabban tudjanak minden ukránnal végezni a barbár, háborús bűnös agresszor ruszkik. Ez egyértelmű bűncselekmény. Még szerencse, hogy csak idehaza meri a közvéleményt félrevezetni a hazug, gyilkosok oldalán álló, Kreml párti, Putyin seggnyaló propagandával. Az ENSZ-ben a pávatáncos, töketlen, köpcös természetesen megszavazta a határozatot, ami úgy szól: A dokumentum felszólítja a konfliktusban érintetteket és nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére. A megfogalmazás szerint a határozat megerősíti az elkötelezettséget Ukrajna szuverenitása, függetlensége, valamint területe épsége iránt, nemzetközileg elismert határai alapján. A határozat egyben felszólítja Oroszországot, hogy azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki katonai erőit Ukrajna nemzetközileg elismert területéről. A legvilágosabban a németek fogalmaztak: Már jó ideje létezik egy béketerv, amely nem más, mint az ENSZ alapokmánya. Az ENSZ alapokmánya minden államra egyaránt érvényes, ezért a békéhez vezető út is világos; „Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait Ukrajnából, le kell állítania a bombázásokat és vissza kell térnie az ENSZ alapdokumentumához”. Csak, hogy mennyire béke párti a világ: A határozatot hét ország utasította el, Oroszország mellett Fehéroroszország, Észak-Korea, Szíria, Mali, Eritrea és Nicaragua. Ehhez a nívós csapathoz csatlakozhattok elkorcsosult mandineres félrevezetett, erkölcsöt nem ismerő szarok. Addig ameddig el nem tudja érni a világ, hogy a büdös ruszkik visszatérjenek a nemzetközi jog tiszteletben tartásához és ki nem vonul az utolsó mocsok ruszki is a független Ukrajna területéről, addig minden jó érzésű ember és ország támogatja a megtámadott és szörnyű pusztítást elszenvedő és katonailag jóval gyengébb ukránokat, hogy meg tudják védeni magukat a szarházi, bűnös ruszki hordával szemben.
népnemzet
2023. április 03. 19:51
Mikor volt igaza a Dagadtnak? Amikor azt mondta, hogy a ruszkik tutira nem fognak támadni?
zuriktodor
2023. április 03. 19:49
A szimmetrikus katonai konfliktusok - bár kicsit tovább tarthatnak mint hittük- szintén véget érnek. És a sebek gyógyultával újra összenőnek a gazdaság idegszálai. Majd eszébe jut a nyugati embernek is, hogy mindig utálta az ukránokat, csak most minden felülír a 40 éve épített ruszofóbia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!