A Pressman-botrány kapcsán írt levelet Deutsch Tamás az EP-képviselőknek

2023. április 17. 11:06

„A magyarországi zsidó felekezetek egy emberként ítélték el Pressman nagykövet teljes politikai vakságáról tanúskodó otromba gesztusát” – fogalmazott Deutsch.

2023. április 17. 11:06
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, az elmúlt napokban számos közéleti személyiség, zsidó vallási vezető és politikus szólalt meg Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök meghívása kapcsán az amerikai nagykövetség széder-estjével kapcsolatban. Az eseményen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki utólag tisztázta: korábbi zsidólistás nyilatkozata miatt Gyöngyösi továbbra is nem kívánatos személynek számít a zsidóság körében.

Az esettel kapcsolatban levelet írt Deutsch Tamás az Európai Parlament képviselőinek, ezt alább változtatás nélkül közöljük: 

„Tisztelt Képviselőtársak!

Alábbiakban egy elképesztő diplomáciai és közéleti botrányra szeretném felhívni a figyelmüket, amelyet az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman követett el, a magyarországi zsidó felekezetek egyöntetű rosszallását kiváltva.

David Pressman a zsidó Pészah ünnepe alkalmából az USA budapesti nagykövetségén rendezett Széder estre azt a Gyöngyösi Mártont hívta meg egy szűkkörű ünnepi vacsorára, aki a szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként a magyar parlamentben példátlanul durva antiszemita megnyilvánulásra ragadtatta magát, illetve aki a Jobbik alelnökeként megfigyelőként részt vett a délkelet-ukrajnai szakadár megyékben tartott törvénytelen, a nyugati országok által egyhangúan elítélt Putyin-párti népszavazáson, Donyeckben.

Mint ismeretes, Gyöngyösi, aki jelenleg már a Jobbik-Konzervatívok párt elnöke és európai parlamenti képviselője, 2012-ben az Országgyűlés izraeli-palesztin konfliktusról tartott plenáris vitájában úgy fogalmazott, hogy »Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.«

A magyarországi zsidó felekezetek egy emberként ítélték el Pressman nagykövet teljes politikai vakságáról tanúskodó otromba gesztusát, és megerősítették a Jobbik-Konzervatívok párttól és annak képviselőitől való elhatárolódásukat.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, aki maga is a vacsoravendégek között volt, az eset kapcsán úgy fogalmazott, hogy a Mazsihisz a Jobbikkal  továbbra sem  folytat semmiféle párbeszédet, Gyöngyösi pedig zsidó körökben nemkívánatos személynek minősül.

Róna Tamás főrabbi szerint a Mazsihisz elnökének és a Jobbik vezetőjének közös részvétele egy ilyen eseményen, »alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget«.

Míg Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint »Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a 'néppártosodott Ku-Klux-Klan' vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan«.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet baklövését az a körülmény is súlyosbítja, hogy a vacsorán Gyöngyösi Márton volt az egyetlen politikus résztvevő, vagyis a meghívással egyfajta kiemelt státuszt is adott az antiszemita pártelnöknek, egyszersmind legitimálva a Jobbik és Gyöngyösi antiszemita megnyilvánulásait.

David Pressman érzéketlensége arról árulkodik, hogy a budapesti amerikai nagykövet olyan mértékben elfogult a magyar kormányzattal szemben, hogy sem a Jobbik-vezető antiszemitizmusa, sem annak aktív Putyin-pártisága, sem a magyarországi zsidó közösség érzékenysége nem akadályozza meg őt abban, hogy Gyöngyösi Mártont egy zsidó ünnep alkalmából zsidó vezetőkkel ültessen egy asztalhoz.

Annál is inkább érthetetlen Pressman viselkedése, mivel az Amerikai Egyesült Államok mindenkori nagyköveteit megkülönböztetett tisztelet övezi Magyarországon, személyére az ország egyik legfontosabb szövetségesének képviselőjeként tekint a kormányzat és a kormánypártok.

David Pressman eljárását mindennek fényében ízléstelennek és súlyosan provokatívnak tartjuk, azt az Egyesült Államok Demokrata-párti adminisztrációja által kifejtett sokrétű, a konzervatív-kereszténydemokrata magyar kormány háborúellenes és a magyar nemzeti érdeket előtérbe helyező álláspontját a szövetségesi viszony ellenére is egyre nyíltabban támadó akciók közé soroljuk. Összhangban az Európai Uniót érő bármilyen külső beavatkozási kísérletet elutasító politikai álláspontunkkal, Pressman ízléstelen provokációját a leghatározottabban elítéljük.”

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik