Olasz lap: Kemény visegrádi fellépést látunk az ukrán gabonával szemben

2023. április 18. 09:34

A Corriere della Sera nem temeti a visegrádi együttműködést.

2023. április 18. 09:34
null

Az ukrán gabonatilalomról cikkezett a Corriere della Sera, és arról írnak:  

mindenki felsorakozott a mezőgazdasági bojkott mögött, kemény visegrádi fellépést látunk.

Szlovákiától Csehországon, Magyarországon keresztül a lengyelekig mindenki azt követeli Brüsszeltől, hogy vesse ki újra a háború előtti vámokat Ukrajnára, hiszen elszegényednek a hazai gazdák.

Éhezni Kijev miatt? Kösz, de nem”

– írja a szerző, hangsúlyozva, hogy először a lengyelek, majd utána a magyarok és a szlovákok tiltották be az ukrán gabonaimportot, és a cikk szerint Románia és Bulgária is hasonló lépést fontolgat. „Ha Orbán Viktor is betiltottak az ukrán gabona behozatalát, miért ne tehetnénk mi is?” – foglalja össze Románia álláspontját a cikk.

Azt is írják: Brüsszel egyáltalán nem szereti a keleti lázadást: „A kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatásköre – válaszolta az Európai Bizottság szóvivője –, ezért az egyoldalú fellépések elfogadhatatlanok”.

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. április 18. 13:09
Ha százezer demizson húgy volna, azt is meg kellene venni. Mert ez Brüsszel hatásköre.
Reszelő Aladár
2023. április 18. 12:41
Románia most konzultál, hogy mit is kell gondolnia. De a végén úgyis az lesz a konszenzus, hogy jobb szembemenni Magyarországgal ha ebben a gazdi is támogat.
Odone Ricci
2023. április 18. 11:52
A Corriere egy fokkal objektivebb a La Repubblicánál. Nem firtatja a cikkban azonban a gabona minőségét. Ez nem lehet téma. Érdekes taktika: a közt. Elnök Lengyelo-ba és Szlovákiába látogat, ahol téma lesz a migráció befogadása és a Dublini Egyezmény módosítása. Giorgiát pedig a milánói Butorkiállítás megnyitására " küldik" .
savrena
2023. április 18. 11:50
Megtehettük volna azt is, hogy egy héten belül három ukrán gabonaszállitmányban találunk toxint / antibiotikumot / zsizsiket / mittudomén mit még. Nehéz nem lett volna (az ellenkezője viszont igen). Erre hivatkozva, meg arra hogy a vizsgálatok drágák, felfüggeszthettük volna ugyanígy a behozatalt. Ezzel ellentétben a visegrádiak az asztalra csaptak, aminek politikai oka van: mikor ezek az országok kérték Brüsszelt, hogy lépjen az ukrán gabona ügyében, az magasról tett ránk. Hát most megkapta. A behozatal tiltása valóban EU hatáskör lenne, és ezt vették most semmibe a visegrádiak. Az üzenet egyértelmű: a császár sem mindenható, pláne nem a végeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!