Még, hogy vége a V4-nek? Szlovákia is leállítja az ukrán gabona behozatalát

2023. április 17. 12:43

Ragadós a lengyel és magyar példa.

2023. április 17. 12:43
null

Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával hétfőn. A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor.

Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint

egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvényadta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.

(MTI)

Nyitóképen: Mezőgazdasági gép Harkiv régióban. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2023. április 17. 18:17
Gabona kiviteli tilalom után gabona behozatali tilalom.
Zolotarjov
2023. április 17. 16:20
Na ugye..:)
ericco
2023. április 17. 14:21
Valoszinuleg az egesz helyzetet eloidezo, kapzsi magyar felvasarloretegnek koszonhetoen lassan mar egy eve eszed az ukran gabonabol keszult termekeket, azzal felhizlalt allatokat, mert a tavalyi magyar termest eladtak dragan Nemetorszagba, es titokban megvettek az olcso, Afrikaba szant ukran gabonat. Es mivel hozzaszoktak a tavalyi mestersegesen eloidezett magas arakhoz, errol iden se mondananak le, ezert lobbyztak a kormanynal az ukran gabonaimport betiltasaert. Ami normalis esetben szuksegtelen lenne, mert ha van eleg magyar gabona, akkor export mellett is marad a hazai piacra, csak hat az arcsokkenessel jarna, ezert kell egy kis panikot okozni a piacon, hogy mar most mindenki a hazai gabonara licitaljon. Vegul mindent mi fizetunk meg a tartosan draga elelmiszerek araban.
SzkeptiKUSS
2023. április 17. 14:12
Néhányan írjátok, ennek nincs köze az Unióhoz, dehogynem, akkor nem fenyegetné a korlátozást bevezető országokat. Én tudtam, hogy ez lesz a vége. A hajók rakománya is Európában kötött ki és nem az éhezőknél. Ez van, ha a politikai korrektségnek van alárendelve keményen gazdasági kérdés. A gáz az olaj játszma is ilyen és most következik az urán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!