Amerikai külügyminiszter: Átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban

2023. április 24. 22:42

A fegyvernyugvásról 72 órára állapodtak meg a szudáni konfliktus szemben álló felei.

2023. április 24. 22:42
null

Átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – közölte az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken washingtoni idő szerint hétfőn délután kiadott közleménye szerint a fegyvernyugvásról 72 órára állapodtak meg a szudáni konfliktus szemben álló felei, az Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF).

(MTI)

Cikkünk frissül

Afrikai vezetők a Szudánban dúló összecsapások azonnali beszüntetésére szólítottak fel

A szudáni harcok beszüntetésére szólított fel több afrikai, köztük a kenyai és a dél-szudáni elnök vasárnap, és közvetítést ajánlottak a szudáni hadsereg és a vele szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. William Ruto kenyai, Salva Kiir dél-szudáni, Yoweri Museweni ugandai, Iszmael Guelleh dzsibuti és Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a szudáni eseményeket soron kívüli virtuális egyeztetésen vitatták meg.

Szudáni polgárháború: a halál torkából menekítettek ki tizennégy magyart

Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Nyitókép: Mandiner-archív 

Rendkívüli: Biden csapatokat küldött Szudánba

Biden elnök bejelentette, hogy a diplomáciai személyzetet, akik több mint egy hete egy brutális háború közepén ragadtak, evakuálták a fővárosból, Kartúmból - adta hírül a New York Times. Az Egyesült Államok hadserege légi úton szállította ki a nagykövetség tisztviselőit Kartúmból, Szudán fővárosából a folytatódó erőszak közepette, miközben a rivális katonai vezetők Afrika harmadik legnagyobb országának ellenőrzéséért küzdöttek - mondta Biden elnök szombaton késő este.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2023. április 25. 19:53
Az EU béke alapból miért nem küld fegyvereket Szudánba? A demokráciát már senki sem akarja védeni?...
-Zsolt-
2023. április 25. 05:55
1 nap után? Bravo! Hogy hogy nem Orbán vagy Szijjártó jelentette be a tűzszünetet? Hiszen csak ők szeretik a békét az egész világon! 🤣🤣🤣
nickrivers
2023. április 25. 04:23
Az USA ügyes vigyázni kell rájuk. Ki a faszom fog igy menekülni az EU-ba. Ukrajnában még nem érdek a fegyverszünet ott csak pár százezren haltak meg. A kurva anyátokat USA!
Backstab
2023. április 25. 00:36
De uttana lojjek egymast rendessen eggyiket sem akarom meg lattni Berlinben 1-2 ev mulva menekultkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!