Afrikai vezetők a Szudánban dúló összecsapások azonnali beszüntetésére szólítottak fel

2023. április 17. 11:36

A szudáni hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok szombaton robbantak ki.

2023. április 17. 11:36
null

A szudáni harcok beszüntetésére szólított fel több afrikai, köztük a kenyai és a dél-szudáni elnök vasárnap, és közvetítést ajánlottak a szudáni hadsereg és a vele szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

William Ruto kenyai, Salva Kiir dél-szudáni, Yoweri Museweni ugandai, Iszmael Guelleh dzsibuti és Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a szudáni eseményeket soron kívüli virtuális egyeztetésen vitatták meg.

A kenyai elnöki hivatal Twitter-üzenetben azt közölte, felszólították az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységeket és a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezette RSF-et, hogy ellentéteiket párbeszéd útján rendezzék.

A Fejlesztésért Felelős Kormányközi Hatóság (IGAD) nevű, nyolc kelet-afrikai államot magába foglaló szervezet

szintén az erőszakcselekmények leállítását sürgette.

„A szudáni stabilitás az egész régió társadalmi és gazdasági stabilitásának egyik alapvető eleme” – áll a szervezet közleményében, melyben egyúttal humanitárius folyosó kialakítását is sürgetik.

Az előzmények

A szudáni hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok szombaton robbantak ki Szudánban. Az összecsapásokban már legalább 97 civil meghalt, 942-en pedig megsebesültek.

(MTI)

***

Nyitókép: MAHMOUD HJAJ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. április 17. 20:30
"Afrikai vezetők a Szudánban dúló összecsapások azonnali beszüntetésére szólítottak fel" Nem hallom Viktorkát, hogy béke, béke, béke!
1000bocs
2023. április 17. 13:15
Az előzményekhez elfelejtettétek odaírni, hogy miután februárban Szudán megegyezett az oroszokkal egy ott létesítendő ktonai kikötőről, Szudán most kapott egy fegyveres puccsot a nyakába, és nem lesz orosz kikötő egy darabig. Kinek a keze tehette be a lábát?
Falióra tábornok
2023. április 17. 12:10
na mi van, jobbágyok? hogyhogy még nem sikerült kiagyalni, miként felelős ezért is soros györgy és/vagy az usa? :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!