Szudáni polgárháború: a halál torkából menekítettek ki tizennégy magyart

2023. április 22. 11:27

Szijjártó Péter közölte a jó hírt.

2023. április 22. 11:27
null

Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után

Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Hangsúlyozta, hogy sikerrel véget ért az érintettek evakuálása, ugyanis a percekben megérkezett a hajó az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.

Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben. A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át konzuli segítséggel, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte: „nyolc magyar állampolgárról tudunk, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk”.

„Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani” – mutatott rá.

(MTI) 

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. április 23. 10:58
Vélem, hogy ismered a kételyemet a "magyarságról"... Tudod aki zsidó Izraelben, New Yorkban, Londonban, avagy Párizsban is, az zsidó Budapesten is, zsidó érdekekkel, zsidó képviselettel..a rabbisság intézményének a védelmében... Ezzel nincs mit kezdeni, nincs mit megmagyarázni...
-Zsolt-
2023. április 23. 08:02
Szudán, erős UV sugárzás, de Peti haja továbbra is tart! https://images-cdn.ispot.tv/ad/bYGs/default-large.jpg
Gyzoltan
2023. április 22. 19:37
"Szudáni polgárháború: a halál torkából menekítettek ki tizennégy magyart" Ki tudja, ki volt az az 1-2 fő, akiért az egész akciót elindították...
letsgobrandon
2023. április 22. 16:41
Az Apró-Dobrev klánnak megint van mire verni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!