Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

A gyerekek nemváltását szigorító törvény ellen tiltakoztak Montanában, a rendőröknek kellett beavatkozni

2023. április 25. 22:54

Az amerikai rendőrség hét embert állított elő, akikkel szemben szabálysértés miatt indult eljárás.

2023. április 25. 22:54
null

Az amerikai Montana állam törvényhozásából karhatalommal távolították el tiltakozók egy csoportját, amely a kiskorúak nemváltását szabályozó törvény ellen tüntetve megzavarta a képviselőház munkáját.

A hétfői incidens nyomán a rendőrség hét embert állított elő, akivel szemben szabálysértés miatt indult eljárás. Az aktivisták az ülést megelőzően tüntetést tartottak a parlamenti épület előtt, ahol támogatásukról biztosították a törvényhozás transznemű demokrata párti tagját. Az ügy előzménye, hogy az állam törvényhozásának első transznemű képviselője, Zooey Zephyr a múlt héten a törvényhozás ülésén úgy fogalmazott, hogy

aki megszavazza a kiskorúak nemváltását szigorúbban szabályozó új törvényt, „annak kezéhez vér tapad”.

A politikustól az állami törvényhozás republikánus tagjai bocsánatkérést követeltek, és megvonták tőle a szót. A vita hétfőn folytatódott, és miután a demokrata törvényhozó megtagadta a teremőrség kérését, hogy próbálja lecsitítani az ülésterem karzatán tüntető aktivistákat, a rendőrség közbeavatkozott.    

A Montana állam törvényhozásának napirendjén szereplő jogszabály a transznemű kiskorúakra vonatkozik, szűkíti az iskolák számára a gyerekek keresztnév és – a nemre utaló – névmás megváltoztatásának lehetőségét, valamint azt szülői engedélyhez köti.  A szomszédos Észak-Dakota állam kormányzója szintén hétfőn aláírta a terhesség-megszakítás jelentős szűkítéséről szóló törvényt. A jogszabály csak kivételes esetekben engedélyez orvosi beavatkozást a terhesség megszüntetése érdekében.

Ilyen kivétel a nemi erőszak, valamint a vérfertőző kapcsolat nyomán létrejött terhesség, és az anya életét fenyegető egészségügyi kockázat. A törvény az eredeti tervek szerint azonnal életbe lépett volna, de miután a korábbi terhesség-megszakításról szóló jogszabályt az állam legfelsőbb bírósága vizsgálja, az új törvény sem léphet életbe.    

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 13 államban tiltja törvény a terhesség megszakítását, valamint további államokban az erről szóló jogszabály bíróság előtt van.

Eközben 20, demokrata vezetésű tagállam kormányzója együttműködést indított annak érdekében, hogy javítsák a terhesség-megszakítás lehetőségéhez való hozzáférést.      

Az Egyesült Államokban a szövetségi Legfelsőbb Bíróság tavaly júniusban semmisítette meg a bírói tanács 1973-as döntését az úgynevezett Roe v. Wade ügyben, ami 50 évvel ezelőtt szövetségi, azaz minden államban érvényes joggá tette a nők számára a terhesség-megszakítás lehetőségét.

(MTI)

A nyitókép illusztrácó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyesz
2023. április 26. 07:56
Én egy dolgot nem értek. Mi van Z. Kárpát Dániel pittyével?
Lajoss
2023. április 26. 06:57
..és verik a négereket..Bruhaha
Potymog
2023. április 26. 05:57
"Ilyen kivétel a nemi erőszak, valamint a vérfertőző kapcsolat nyomán létrejött terhesség, és az anya életét fenyegető egészségügyi kockázat." Adnék azért lehetőséget arra is, hogy azokat a gyermekeket, akikről kimutatják a szűrések, hogy súlyosan fogyatékosok, azokat se legyen muszáj vállalni. Szerintem maradna így is elég fogyatékkal élő, akik nagy részének az élete aztán elsősorban a szenvedésről szól, nem a szép, boldog életről.
Zolotarjov
2023. április 26. 00:00
A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!