Orbán: Magyarország vezetése elég erős ahhoz, hogy távol tartsa az országot a háborútól

2023. március 02. 08:41

„Az egész világ megpróbál lebeszélni az utamról, de én nem fogok engedni.” Terjedelmes interjút adott a Weltwochénak a magyar kormányfő, amelyben szóba került a világhelyzet, a háború, az Európai Unió, Washington, Vlagyimir Putyin és saját politikai pályafutása is.

2023. március 02. 08:41
null

„Magyarországot háborúba akarják kényszeríteni, és nem válogatnak az eszközökben” – mondta a Weltwoche című svájci hetilapnak Orbán Viktor miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy „Magyarország politikai vezetése elég erős ahhoz, hogy hazánkat távol tartsa a háborútól”.

A lap csütörtökön megjelent számában arra a kérdésre, hogy miként viseli Magyarország az ukrajnai háborút, a kormányfő kijelentette: „minket leginkább az Oroszország elleni uniós szankciók sújtanak”, amelyek felhajtották az olaj és a gáz árát. Magyarországon az utóbbi időben hatalmas előrelépést értek el az ipar területén, az ehhez szükséges energiát importálni kell – mutatott rá Orbán Viktor, azt is jelezve, hogy ez 2021-ben 7 milliárd euróba került az országnak, 2022-ben ez az összeg már 17 milliárd euró volt.

A miniszterelnök közölte: a háború „megterheli a lelkünket, a pszichénket”.

Ukrajna a szomszédunk, ahol magyarok is élnek. Katonának hívják be őket és százával halnak meg a fronton"

– tette hozzá, kiemelve, hogy ez a háború „tőlünk nem messze folyik”, ezért akar mindenki békét Magyarországon.

A kérdésre, hogy Ukrajnában erőszakkal toborozzák-e a magyarokat, Orbán úgy reagált: „Ukrajnában most mindenkinek be kell vonulnia a hadseregbe, akár ukrán, akár magyar. Nem lehet azt mondani, hogy a magyarokkal rosszul bánnak. Ők ugyanúgy meghalnak, mint az ukránok.”

A kormányfő úgy folytatta: „Imádkozunk és bízunk a Jóistenben, hogy felismerésre készteti a háborúzó feleket.

Eddig sikerült ellenállnunk. Ez ad nekem reményt. Magyarország politikai vezetése elég erős ahhoz, hogy hazánkat távol tartsa a háborútól. Ezt kellő alázattal, ugyanakkor magabiztosan állítom” – mondta Orbán Viktor, azt is kiemelve, a keresztény tanítást a politikában is érvényesnek tartja.

Orbán felidézte az 1999-es forró napokat is. „1999-ben, amikor kitört a koszovói háború, arra akartak kényszeríteni minket, hogy Magyarország déli határán Szerbiával szemben nyissunk frontot. Akkor már NATO-tagok voltunk. Világossá tettük, hogy a NATO egy védelmi, nem pedig háborús szövetség. Senki nem kényszeríthet minket arra, hogy megtámadjunk egy másik országot. Ezért engedtük meg, hogy a repülőtereinket használják. De nem támadtuk meg Szerbiát, és nem nyitottunk frontot.”

 

 

Szabadság és egyensúly

Az interjúban szó esik Orbán saját politikai pályafutásáról is. Felteszik neki a kérdést: Orbán személy szerint mit tart a Magyarország érdekében megvalósult legnagyobb sikereinek?

„Hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy egy vesztes országból győztes ország legyen. 2010-ben a magyarok még azt hitték, hogy mindig a történelem vesztes oldalán állunk. Már akkor boldogok voltunk, ha a helyzet nem romlott. Sikerült meggyőznöm a magyarokat, hogy legyenek ambiciózusabbak. Azt mondtam: mindenkinek lesz munkája, mindenki ura lesz az életének. És mindegy, mit mond a világ: meg tudjuk csinálni. És meg is tettük.”

A kérdésre, hogy a magyarok leküzdötték-e a balsors feletti búskomorságot, azt válaszolja: „Igen. Fontos volt, hogy személyesen is példát mutassunk. Az üzenet az volt: ha én meg tudom csinálni, akkor Ti is meg tudjátok csinálni.

És Ti is meg tudjátok csinálni.”

Hogyan fogalmazná meg politikai filozófiáját egyetlen mondatban? – jött az újabb kérdés. „Amikor fiatal voltam, valószínűleg azt mondtam volna, hogy szabadság. Ma azt mondanám, hogy egyensúly. Változtassuk meg, amit meg kell változtatni, őrizzük meg, amit meg kell őrizni. A magyarokban mélyen gyökerezik az egyensúlyra való törekvés. Az engedelmesség és az ellenállás egyaránt fontos számunkra. Ettől olyan érdekes a politikai vita.” Orbán hozzátette: „Mi kálvinisták protestánsok vagyunk. Sokak szerint a tiltakozás azt jelenti, hogy valami ellen vagyunk. Ez tévedés. Helyesen lefordítva azt jelenti, hogy kiállni valamiért. És én ezt teszem.”

Amerika, azaz Brüsszel

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök az ukrajnai háború legfontosabb felismerésének nevezte, hogy „ma Európa kivonult a vitából”.

A Brüsszelben hozott döntésekben gyakrabban ismerem fel az amerikai érdekeket, mint az európaiakat

fűzte hozzá, arra is kitérve, hogy az Európában zajló háborúban „ma az amerikaiaké az utolsó szó”.

Úgy folytatta: „sem érzelmileg, sem intellektuálisan nem ismerünk európai identitást”. Megfogalmazása szerint „ha komolyan, tabuk nélkül folytattuk volna a vitát Európa jövőjéről (...), akkor valószínűleg már a háború elején szilárd énképünk lett volna”.

A miniszterelnök egyúttal balszerencsének nevezte, hogy Donald Trump elvesztette az amerikai elnökválasztást, mivel ha a korábbi, republikánus elnök nyerte volna meg a választást, „nem került volna sor háborúra”. Orbán Viktor ezen a ponton azt is megjegyezte, hogy a német kormányváltás is „megtette a magáét”.

A kormányfő egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy Európa gyengeségének mélyebb oka az Európai Unióban keresendő, mert „szétzilálja a nemzetállamokat anélkül, hogy bármi működőképes dolgot helyezne a helyükre”. Orbán Viktor azt mondta: „én is így látom. Az EU egyre szorosabb uniót akar. A célban nem értünk egyet, de az útban igen. Ez az oka Európa betegségének”.

A miniszterelnök a háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt „senki sem nyerheti meg”.

Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat” – mutatott rá.

Az atomháború esélye kapcsán azt mondta Orbán: „Emberi megítélés szerint ez nem történhet meg. De a kétségbeesés a háború természetéhez tartozik. Más szellemi és lelki erők uralkodnak, mint a normális életben. És mindig fennáll a félreértések és balesetek lehetősége.”

Azt is hozzátette: „Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik.”

A háborúzók céljai kapcsán Orbán arról beszélt: „Amit én a legkülönösebbnek találok:

Nem tudjuk, mi lenne elég az oroszoknak. Soha nem kötelezték el magukat nyilvánosan. És mi valójában Európa háborús célja? A legveszélyesebb dolgokat halljuk, egészen az oroszországi rendszerváltás követeléséig. A legnagyobb veszélyt egy olyan háború jelenti, amelyben a felek nem határozzák meg a céljaikat. Ha ezt nem határozzák meg, a dolog parttalanná válhat.”

„Nem fogadom el, amit Putyin tett”

A háború kiindulópontjáról Orbán azt vallja:

De az, hogy az oroszok megtámadták egyik szomszédjukat, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy európai háború kezdődött el. Az európaiak felelőssége, hogy ez a háború európai méreteket öltött.”

Orbán Viktor felidézte: két héttel a háború kitörése előtt, amikor Moszkvában utolsó alkalommal találkozott Vlagyimir Putyinnal, az orosz elnök azt mondta neki, hogy Magyarország NATO-tagsága nem probléma, csak Ukrajnáé és Grúziáé.

„Putyin problémája - ezt mondta nekem - a Romániában és Lengyelországban már létrehozott amerikai rakétabázisok, valamint a NATO esetleges ukrajnai és grúziai terjeszkedése azért, hogy ott fegyvereket állomásoztassanak. Ráadásul az amerikaiak fontos leszerelési szerződéseket mondtak fel. Ezért nem tudott Putyin többé nyugodtan aludni éjszaka” – mondta Orbán Viktor, aki azt is megjegyezte:

megértem, amit Putyin mondott. De nem fogadom el, amit tett”.

A magyar kormányfő az interjúban kifejtette azt is, hogy „Oroszország egy másik civilizáció”, ahol az európai politikai normák nem működnek. „Nem számít, hogy ez nekünk tetszik-e vagy sem” – jegyezte meg. Hozzátette: meg kell találnunk a módját annak, hogy együtt tudjunk élni egy olyan nagy, veszélyes hatalommal, mint a szomszédunkban lévő Oroszország.

Putyinról Orbán azt mondja: „Több, mint egy évtizede ismerem Putyint. A háború kitöréséig minden évben találkoztunk. Ő az az ember, aki Oroszországot az összes atomfegyverével, a sok millió emberrel és a végtelen területével együtt ténylegesen vezeti. Ő a főnök, ő irányítja, amennyire csak lehet, ezt a 12 időzónán át nyúló, hatalmas országot. A magyarok azt mondják: ez egy más szint, egy más súlycsoport.”

Arról, hogy Putyin változott-e, Orbán azt vallja: „Nem érzékeltem rossz irányra utaló jeleket. Putyin mindig azt mondta, amit akart, és soha nem volt boldog, ha ellentmondtam az elképzeléseinek. Mindig meg kellett küzdenem a magyar álláspontért, de lehetett vele észszerű megoldásokat találni. És ha valamiben megállapodtunk, azt betartotta.”

Béke, tűzszünet

Orbán Viktor közölte: elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút. „Oroszország egy atomhatalom.

Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása.

Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik” – hangsúlyozta.

A béketeremtésről szólva közölte, hogy „a béke a szívben kezdődik, el kell érnie a fejet, amely aztán a kezet vezeti. Ez a sorrend: kívánni kell a békét, aztán akarni kell, majd meg kell teremteni. Ma már hiányzik az akarat, legalábbis Nyugaton” – fűzte hozzá, majd arról beszélt, hogy a kínaiak, az indiaiak, az arabok, a törökök, a brazilok békét akarnak.

„A Nyugat elvesztette azt a képességét, hogy a világot egy ügy érdekében egyesítse. Térben korlátozottak a filozófiai alaptételei. Ez egy új jelenség” – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor Magyarországnak a béketeremtésben játszott szerepét úgy fogalmazta meg: „ha barátaink és szövetségeseink fel akarják adni a háborús álláspontot, látniuk kell egy alternatívát”.

USA, demokraták, republikánusok 

Arra az újságírói felvetésre, hogy minek kell az Egyesült Államokban történnie, megváltozhat-e a politika, Orbán Viktor világosnak nevezte a magyar tapasztalatot. „Amikor Washingtonban a demokraták vannak hatalmon, mi fedezékbe menekülünk. Mindig meg akarnak változtatni minket, akárcsak a brüsszeli politikusok. Elő akarják írni nekünk, hogyan kezeljük a migrációt és hogyan tanítsuk a gyerekeinket. Ez tiszteletlenség” – fogalmazott.

Hozzátette: „mi egy sikeres ország vagyunk, és Európáért megtesszük a magunkét.

Mi vagyunk a kontinens peremén lévő várak védelmezői.

Ezt a munkát nem ismerik el. Ezért várjuk, hogy republikánus barátaink újra hatalomra kerüljenek”.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Donald Trump nem a világ utolsó reménye a békére, „de ő egy remény”. A miniszterelnök álláspontja szerint Donald Trumpnak „valószínűleg néhány hét alatt sikerülne” a béketeremtés.

Globalizáció

A miniszterelnök beszélgetőpartnerének azon kijelentéseire, miszerint „a globalizáció és szabadkereskedelem minden évben a davosi Világgazdasági Fórumon találkozó prédikátorainak” új evangéliuma van: „a globalizációs visszarendeződés”, amelyben „mi vagyunk a jók, ők a rosszak”, Orbán Viktor rögzítette, hogy ez komoly veszélyt jelent Magyarország számára. „Exportorientált ország vagyunk. A bruttó hazai termékünk 85 százaléka exportból származik. Fontos kulturális és gazdasági kapcsolataink vannak Keleten. A visszarendeződés végzetes lenne Magyarország számára. De szerintem Németország számára is” – mondta.

A miniszterelnök Svájcra térve fontosnak nevezte az alpesi országot, amely „olyan, amilyen lenni akar, ugyanakkor nincs elszigetelve”.

Tehát a saját identitás megőrzése nem feltétlenül vezet provincializmushoz. Svájc fontos pozitív példa"

– mondta Orbán Viktor, aki úgy folytatta: ha Magyarország ott lenne, ahol Svájc, akkor „mi is semlegesek lennénk”. „Ez a svájci luxus. Nekünk nem jár” – mondta.

Migráció, genderideológia

Kérdésre válaszolva a kormányfő az ellenőrizetlen bevándorlásban rejlő legnagyobb veszélynek rövid távon a közbiztonság romlását és a terrorizmust nevezte. „Középtávon: gazdasági veszteségekben. Hosszú távon: hogy az ember már nem ismeri fel a saját országát, hogy elveszíti a saját hazáját” – mondta.

Az ideológiák kapcsán Orbán azt mondta: „Ne becsüljük alá az ideológia erejét. Lehet, hogy a végén a valóság győz, de ez a vég még nagyon messze lehet. Ezt látjuk Magyarország történelmében. Mindig is tudtuk, hogy a szocialista rendszer halálra van ítélve. De évtizedekbe telt, mire összeomlott. Ötven év veszett el a szüleim életéből, 26 az enyémből.”

Orbán Viktor a genderideológiában rejlő legnagyobb veszélyként azt azonosította, hogy 14 és 18 év között a gyerekeknek „bele kell nőniük a világba”.

Ebben az időszakban erősíteni kell az identitásukat, nem pedig gyengíteni és elbizonytalanítani azt, ahogyan a genderideológusok teszik.

Ezzel ugyanis tönkreteszik a gyermekeinket. Visszavonhatatlanul, visszafordíthatatlanul. Ehhez nincs joguk”

– húzta alá a kormányfő.

Újságírói felvetésre, hogy mit tenne a magyar miniszterelnök, ha egy napra „az unió diktátora” lenne, mint ahogy az Európai Bizottság volt elnöke, Jean-Claude Juncker nevezte őt, Orbán Viktor úgy felelt:

azt tenném, amit Juncker úr is szívesen tett: berúgnék. Szerencsére nincs ilyen lehetőség."

Majd úgy folytatta, hogy létezik egy Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök által jegyzett jó kézikönyv, amiben Stoiber leírja, miként lehetne az EU-t újjászervezni a szubszidiaritás alapján. „Nem a tudás hiányzik, hanem a szándék” – mondta Orbán Viktor, és annak szükségessége mellet érvelt, hogy „minden olyan hatáskört, amit az EU a tagállamok felhatalmazása nélkül magának tulajdonított, vissza kell adni a tagállamoknak”.

(Weltwoche; MTI; Mandiner)

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 602 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. március 02. 19:26
Weaponizing Global Depression oftwominds.com/blogfeb23/depression-weapon2-23.html Saját megfejtésem: Az usa egy globális recesszióval akarja kivéreztetni oroszországot a zuhanó nyersanyag árakkal. Aztán majd meglátjuk őszig.
polárüveg
2023. március 02. 18:21
Kedves Orbán rajongók, kedves Orbánt utálok! Tessék hasonló európai riportot keresni. Ne lepődjön meg senki, ha ilyen nyilatkozó megszámolásához egy kéz is elég. A Juncker kérdés igazi csattanója még a közeljövő homályában rejtőzik. Még bánni fogják Nyugaton, hogy mindenhol teret adtak Orbán támadásának. Kiváló reklám, széles ismertség lett belőle. Fordítva sült el.
Namond
2023. március 02. 17:41
A debreceni akku gyárról vitatkozóknak. A lítium ionos aksi kb 30-35 éves technológia, 2014-2017 volt az uralkodóvá válása felfutása, még talán van benne 5-10 év lecsengő szakaszig. A kutatás és főként a műszaki-technológiai fejlesztés ugyanis nem állt meg. Csoda-akkumulátorral vágja agyon a riválisokat a Honor Origo2023.03.02. 06:30 Bemutatta az első szilícium-karbid akkumulátorát a Honor, 12,8 százalékkal nagyobb energiasűrűséget elérve. Ez lehet a közel jövő nagy kiugrása ami minden más eszközt elsöpör. Erre a technológiára érdemes gyárakat építeni. De vannak más lehetőségek is, kutatási fázisban. A gyémánt alapanyagú radioaktív bomlást hasznosító akkumulátor, valójában töltést nem igénylő elem egyelőre nincs gyártási fázisban. Nagyon hosszú hipotetikusan 28 000 év élettartama lehetővé tenné a csillagközi térben száguldó műholdak évszázadokig vagy ezredekig tartó energiaellátását. Hétköznapibb változata, amely évekig tartó külső feltöltés nélküli energia forrást biztosíthat az elektronikus eszközöknek, még várat magára. A radioaktív anyagokból készített energiatárolót már az 1970-es évektől alkalmazták szívritmusszabályzók energiaellátására, az első hivatalosan szabadalmaztatott béta-voltaikus akkumulátor a Betacel volt, amely radioaktív anyagok béta-bomlása során keletkező energiát hasznosította. Egy másik, szintén hulladék radioaktívitás hasznosító megoldás, a plutóniumon alapuló termoelektromos generátor. A Voyager űrszondák például azért képesek még mindig működni és 1977-es indulásuk óta gyűjteni az adatokat, mert a fedélzetükön radioizotópos termoelektromos generátorok biztosítják számukra az energiát. Ez azonban nagyon kevés energiát jelent: a NASA tavalyi jelentése szerint, a Voyager 2 évi négy Watt áramot használ el. Az elterjedésük akadálya az ipari használathoz szükséges energiához képest nagy tömegük. Ez azonban nem akadály ahol a külső energia betáplálás helyett, gazdaságosabb biztonságosabb, könnyebb a csekély energia igényű a szuverén energia ellátás, így a mikroelektronikában szenzorok, kapcsolóelemek, chipek, készenléti, megfigyelő és adattároló, start rendszerek üzemeltetésénél. Több cég is dolgozik a technológián, amely a prométium radioaktív hulladék és a gyémánt kölcsönhatásán alapszik, valamint a termoelektromos generátorok fejlesztésén. Érdekeltek amerikai vállalkozások önállóan vagy egyetemi együttműködésben NDB, Widetronics, Betabatt, Citylabs, a bristoli egyetemről kivált kutatók angliai Arkenlight-ja, az orosz egyetemek és egyetemi anyag fizikai, technológiai kutatóhelyek közös együttműködésben MIPT, TISNCM, MISIS, magyar egyetem, cég vagy kutató egy sem. https://newatlas.com/nickel-nuclear-battery-design/54884/?itm_source=newatlas&itm_medium=article-body
kulalak
2023. március 02. 17:39
Középtávon: gazdasági veszteségekben ez az amit a németek franciák olaszok nem értenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!