Fordulat: a német sajtó szerint is Ukrajnába vezetnek a nyomok az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

2023. március 08. 13:40

Egy ukrán cégtől bérelték a hajót, amivel elkövették az akciót.

2023. március 08. 13:40
null

A Die Zeit hosszú cikket közölt az Északi Áramlat elleni támadás részleteiről. A német portál információi szerint az ügyön dolgozó nyomozók azonosították azt a hajót, amellyel szeptemberben végrehajtották a merényletet.

– írták.

A német közszolgálati ARD politikai magazinja, valamint az SWR és a Die Zeit közös munkája során sikerült rekonstruálni, hogyan és mikor készítették elő a szabotázsakciót. Az oknyomozó cikk szerint a nyomok egyértelműen Ukrajna irányába vezetnek, ám arra nincs bizonyíték, hogy ki rendelte meg az akciót. Mint ismert, az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékek négy vezetékszála közül hármat sikerült felrobbantani a Balti-tenger mélyén tavaly szeptemberben

Kiderítették, hogy az azonosított hajót egy lengyel székhelyű cégtől bérelték, melynek két ukrán tulajdonosa van. Az akció során a német lapok szerint egy hat emberből álló csoport dolgozott, öt férfi és egy nő. A csapat 

  • a hajó kapitányából,
  • két búvárból,
  • két búvárokat segítő asszisztensből 
  • és egy orvosnőből állt.

Egyelőre nem tudni, hogy ők milyen állampolgárságúak voltak, ugyanis „szakszerűen hamisított” útlevelet használtak, melyekkel a hajót bérelték ki. Kiderült továbbá, hogy az egység 2022 szeptember 6-án, azaz a merénylet előtt három héttel indult Rostockból, a felszerelést korábban egy furgonban szállították a német kikötővárosba. 

Az adatok szerint a hajót nem takarították ki megfelelően, és miután visszaadták a tulajdonosnak, a nyomozók robbanóanyag nyomaira bukkantak a kabinban lévő asztalon. A német lapok szerint egy meg nem nevezett nyugati hírszerző szolgálat nem sokkal a merénylet után jelezte az európai partnerszolgálatoknak, hogy egy ukrán csoport felelős a pusztításért. Ezt követően több más hírszerzés is jelezte, hogy egy ukránbarát csoport lehet a felelős. 

– jegyezték meg. 

Nem zárják ki azt sem, hogy úgynevezett hamis zászlós akció volt, azaz szándékosan helyeznek el olyan nyomokat, melyek egy adott ország irányába terelik a gyanút, azonban nincs olyan bizonyíték, amely ezt a feltételezést alátámasztaná. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó tagadta, hogy bármi közük lenne az Északi Áramlat elleni merénylethez: Zelenszkij egyik legközelebbi munkatársa szerint elképzelhető, hogy Oroszország van a háttérben. 

 

***

 

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Globalfake
2023. március 11. 04:47
": Zelenszkij egyik legközelebbi munkatársa szerint elképzelhető, hogy Oroszország van a háttérben. " ja, az is elképzelhető hogy nem vagytok szar porszippantós buzik...
mrjkovacs
2023. március 10. 22:57
A vezeték felrobbantásával kapcsolatban azt gondolom, hogy Amerika piszok magas labdát adott az oroszoknak és az is lehet, hogy az oroszok ezt leütötték. Amerika kezdetektől fogva ellenezte a vezeték megépítését. Amerikának üzleti és politikai érdeke fűződött a vezeték felrobbantásához. Az üzleti közismert, a politikai: Európa védelme az orosz zsarolástól. Nyilván ezt sem önzetlenül, de féltek, hogy Oroszország olyan helyzetet alakít ki, ami Európa azonnali térdre kényszerítését jelenti. Ez megis történt. Kevés választotta el Európát attól, hogy megadja magát az oroszoknak. Ezt Amerika nem akarta. A dolgot ott rontotta el Amerika Biden személyében, hogy nyilvánosan kijelentette, hogy ha az oroszok lerohanják Ukrajnát, akkor megsemmisítik a vezetéket. Mi történhetett? 1. Amerika felrobbantotta a vezetéket, és az oroszok fellélegeztek, hogy nem nekik kellet felrobbantani. Miért kellett az oroszoknak az, hogy valaki felrobbantsa a vezetéket? Nézzük! Mi az ami, ehhez a háborúhoz a leginkább hiányzott az oroszoknak? Az ok, amivel az orosz embereket meg kell győzni arról, hogy veszélyben van a hon, fegyvert kell fogni, életeket kell áldozni a haza érdekében. A nácizás egy piti f@szság, nem egy komoly indok volt. Náluk legalább annyi náci van, mint Ukrajnában. Hiányzott a tömeg pszihózis, hogy megtámadtak bennünket. A nácizásnál sokkal nyomósabb indok kellett. Az életünkért, a hazánkért kell küzdenünk! A KGB vagy FSZB, mit tudom én micsoda, de lényegében Putyin, elég tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a tömegeket hogyan lehet manipulálni annak érdekében, hogy beálljanak a sorba és az életük árán is megvédjék a hazájukat, az orosz hont. Látványos támadások kellettek az orosz hon ellen! Na már most. Az oroszok látták, hogy a kialakult helyzetben minden esély meg van arra, hogy a következő 30 évben nem fognak ezen a vezetéken olajat szállítani. Be lehetett áldozni a tömegek manipulálása érdekében. Az oroszoknak végtelenül kapóra jött Biden balf@szsága. Tulajdonképp elég lett volna nekik karba tenni a kezüket és megvárni, hogy Amerika felrobbantsa a vezetéket. De mi van akkor, ha mégse robbantja fel? Kérdés ki bírta tovább cérnával? Ha az oroszok nem akarták a véletlenre bízni a dolgot, akkor fogták felrobbantották a vezetéket és tudták, hogy Amerika soha nem mossa le magáról, hogy ő robbantotta fel.
fogas paduc
2023. március 10. 19:46
megy a ködösítés. Az amcsik ezt el...szták. Most már senki sem mossa le róluk, hogy terrorista állam.
Hazafi Teddymackó
2023. március 09. 11:25
Bocsánat de kinek lenne ez az összeesküvés-elmélet jó? Csak a szenilis Bidennek, meg a gyáva amerikai nagy sátánnak. Mert az ukiknak szabad, ugye, hiszen honvédő háborút vívnak. Ellenkező esetben viszont nagy a baj, mert ha az USA volt, az háborús ok az oroszok számára. Ez elől a felelősség elől menekül a gyáva amerika, a szenilis öreg miatt, aki előre elpofázta hogy ezt fogja amerika tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!