Fordulat: a német sajtó szerint is Ukrajnába vezetnek a nyomok az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

2023. március 08. 13:40

Egy ukrán cégtől bérelték a hajót, amivel elkövették az akciót.

2023. március 08. 13:40
null

A Die Zeit hosszú cikket közölt az Északi Áramlat elleni támadás részleteiről. A német portál információi szerint az ügyön dolgozó nyomozók azonosították azt a hajót, amellyel szeptemberben végrehajtották a merényletet.

– írták.

A német közszolgálati ARD politikai magazinja, valamint az SWR és a Die Zeit közös munkája során sikerült rekonstruálni, hogyan és mikor készítették elő a szabotázsakciót. Az oknyomozó cikk szerint a nyomok egyértelműen Ukrajna irányába vezetnek, ám arra nincs bizonyíték, hogy ki rendelte meg az akciót. Mint ismert, az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékek négy vezetékszála közül hármat sikerült felrobbantani a Balti-tenger mélyén tavaly szeptemberben

Kiderítették, hogy az azonosított hajót egy lengyel székhelyű cégtől bérelték, melynek két ukrán tulajdonosa van. Az akció során a német lapok szerint egy hat emberből álló csoport dolgozott, öt férfi és egy nő. A csapat 

  • a hajó kapitányából,
  • két búvárból,
  • két búvárokat segítő asszisztensből 
  • és egy orvosnőből állt.

Egyelőre nem tudni, hogy ők milyen állampolgárságúak voltak, ugyanis „szakszerűen hamisított” útlevelet használtak, melyekkel a hajót bérelték ki. Kiderült továbbá, hogy az egység 2022 szeptember 6-án, azaz a merénylet előtt három héttel indult Rostockból, a felszerelést korábban egy furgonban szállították a német kikötővárosba. 

Az adatok szerint a hajót nem takarították ki megfelelően, és miután visszaadták a tulajdonosnak, a nyomozók robbanóanyag nyomaira bukkantak a kabinban lévő asztalon. A német lapok szerint egy meg nem nevezett nyugati hírszerző szolgálat nem sokkal a merénylet után jelezte az európai partnerszolgálatoknak, hogy egy ukrán csoport felelős a pusztításért. Ezt követően több más hírszerzés is jelezte, hogy egy ukránbarát csoport lehet a felelős. 

– jegyezték meg. 

Nem zárják ki azt sem, hogy úgynevezett hamis zászlós akció volt, azaz szándékosan helyeznek el olyan nyomokat, melyek egy adott ország irányába terelik a gyanút, azonban nincs olyan bizonyíték, amely ezt a feltételezést alátámasztaná. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó tagadta, hogy bármi közük lenne az Északi Áramlat elleni merénylethez: Zelenszkij egyik legközelebbi munkatársa szerint elképzelhető, hogy Oroszország van a háttérben. 

 

***

 

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik