Amerikai hírszerzés: egy ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket

2023. március 07. 19:25

Szerintük nincs arra bizonyíték, hogy az orosz kormánynak köze lenne a történtekhez.

2023. március 07. 19:25
null

Az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport hajthatott végre szabotázsakciót az Északi-áramlat vezetékeknél tavaly– értesült a New York Times.

A lap felhívta arra is a figyelmet, hogy a tisztviselők által közreadott friss jelentések az első jelentős nyomot jelentik azzal kapcsolatban, hogy feltárják, ki volt a felelős az Oroszországból Európába földgázt szállító Északi Áramlat vezetékek elleni támadásokért.

Hozzátették,

a történtek hónapok óta zavart okoznak a nyomozóknak az Atlanti-óceán mindkét partján.

Nincs bizonyíték arra, hogy az ukrán felsővezetésnek köze lenne a robbantáshoz

Az idézett amerikai tisztviselőknek nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy vezető hadnagyai részt vettek volna az akcióban, vagy hogy az elkövetők ukrán kormánytisztviselők utasítására cselekedtek volna. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a robbantás mind a mai napig a legnagyobb rejtélye a több mint egy éve tartó orosz-ukrán háborúnak.

Egyes tisztviselők még mindig úgy vélik a lap szerint, hogy Ukrajnának és szövetségeseinek lehetett a legtöbb indítékuk az akcióra, mivel évek óta ellenzik a projektet. Nemzetbiztonsági fenyegetésként tekintettek rá, mivel a vezetéken keresztül Oroszország könnyebben adhat el gázt Európának. Az ukrán kormány és a katonai hírszerzés tisztviselői a kezdetek óta kövtkezetesen azt állítják, hogy

nem játszottak szerepet a támadásban, és nem tudják, ki hajtotta végre azt

– emlékeztetett a New York Times

Továbbra sem tudnak sokat az elkövetőkről

A lap rámutatott arra is, hogy az amerikai tisztviselők sok mindent nem tudnak az elkövetőkről és azok kapcsolatairól. Az újonnan gyűjtött hírszerzési adatok áttekintése után az derült ki, hoy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei lehettek,

de nem részletezték sem a csoport tagjait, illetve azt sem, hogy ki irányította vagy fizette a műveletet.

Amerikai tisztviselők: nincs bizonyíték arra, hogy az orosz kormány részt vett volna a támadásban 

Az amerikai források nem kívánták nyilvánosságra hozni a hírszerzési információk természetét, azok megszerzésének módját, illetve a benne foglalt bizonyítékok erősségére vonatkozó részleteket sem. Azt mondták, nincsenek határozott következtetések ezzel kapcsolatban, nyitva hagyva annak lehetőségét, hogy a műveletet az ukrán kormánnyal vagy annak biztonsági szolgálataival kapcsolatban álló, meghatalmazott erők hajthatták végre. A tisztviselők azt is mejegyezték, hogy

nem találtak bizonyítékot arra, hogy az orosz kormány részt vett volna a támadásban 

– hangsúlyozta a New York Times.

Szakértő: A Nyugat rejtegeti az Északi Áramlat-robbantás felelőseit

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az Északi Áramlatok felrobbantása ügyében nemrég megtartott meghallgatáson a Columbia Egyetem közgazdász-professzora megismételte érveit amellett, miért egy nyugati állam követhette el a „terrorcselekményt”. 
Jeffrey D. Sachs szerint 

a tavaly szeptember 26-án történt robbantások kimerítik a „nemzetközi terrorizmus” bűncselekményének jogszabályi tényállását,

az eset „veszélyt jelent a békére”.
A szakértő megjegyezte, a két földgázvezeték tenger alatti felrobbantása komoly tervezést, előkészítést, szakértelmet és technológiai képességeket igényelt. A professzor azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint „a Nyugat rejtegeti az Északi Áramlat-robbantás felelőseit”.

Nyitókép: Mandiner Archív

***

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. március 08. 14:02
Hazugság! Ha igaz lenne, mért hallgattak volna róla? Sokáig agyaltak a hamis fedősztorin, de nyilvánvalóan az USA volt!
airmax
2023. március 08. 12:20
amúgy a legjobb duma erről a másik topikban volt @Hannibal részéről. Beidézem.... (saját interpretációban) - A híres ukrán történelmi hős Buvarij Kundszkij merült le egy nádszálom véve a levegőt, és ő fúrta meg a csővezetékeket... :))
u.cserkész
2023. március 08. 10:39
Szerintem meg Búvár Kund volt, meg Tas, Huba Töhötöm. Orbán irányításával.
12335
2023. március 08. 09:14
Ukránbarát bárki lehetett. Pl. egy bushman harcibúvár különítmény is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!