Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását a török parlament

2023. március 31. 06:00

A NATO harminc tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához.

2023. március 31. 06:00
null

A török parlament jelenlévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben.

Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet. A felvételt pedig a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik.

Majdnem egyéves folyamat zárul most le

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a harminc NATO-tagállamnak el kellett fogadnia és ratifikálnia kellett a szervezet bővítését.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtök este Twitter-üzenetben üdvözölte a török ratifikációt, hangsúlyozva, hogy ezzel

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

***

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 31. 09:30
Finnország felvétele a NATO-ba ellentétes a szervezet alapszabályának a 10. cikkelyével. Nem növeli ugyanis a tagállamok biztonságát, hanem csökkenti.
ahaPersze
2023. március 31. 08:37
Helyes. Magyarország egy újabb modern és ütőképes haderejű szövetségessel gazdagodik. Remélhetőleg a Fidesz bohóckodása sem marad meg bennük tüskeként sokáig.
miszlik
2023. március 31. 06:30
Sokan elfelejtik,hogy a Nato és a Nyugat,az általunk választott és kedvelt életformát védik. Hajrá EU,hajrá USA,hajrá NATO! Akinek meg nem tetszik az tüntikézhet,úgyis mi vagyunk többen,különben lehet költözni Nyizsnyij Novgorodba is.
Takarító
2023. március 31. 06:27
Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását a török parlament 2023. március 31. 6:00 A NATO harminc tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához. Orr bán azért látoggatta megh Erdogánt, hogy várjon vele amíg a Fidesz dönt és utána lépjen. Ne a magyar béldisznó tűnjön a világégést elősegítőnek. Hiába, tudjuk mit tettél kisgömböc. FUSS, HA FUTHATSZ VIKTOR, PALLOS ALATT FEJED, AZ ISTEN SE MOSSA LE RÓLAD A VILÁGGYILKOS NEVET. (aka Gold James)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!