A tajvani elnök átutazóban megáll az Egyesült Államokban

2023. március 10. 07:25

Peking ingerülten reagált a hírre.

2023. március 10. 07:25
null

Caj Jing-ven tajvani elnök Közép-Amerikába tartva, átutazóban megáll az Egyesült Államokban – erősítették meg csütörtökön Tajvanban, egyúttal visszautasították Kína tiltakozását amiatt, hogy Caj várhatóan találkozni fog az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

 – közölte Douglas Hsu, a tajvani külügyminisztérium észak-amerikai ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője a South China Morning Post című hongkongi lap szerint.

Kevin McCarthyval is találkozik

Caj Jing-ven Tajvan közép-amerikai szövetségeseinél, Guatemalában és Belize-ben teendő látogatása során a tervek szerint átutazik New Yorkon és Los Angelesen. Tajvani és washingtoni jelentésekben arról számoltak be, hogy Kaliforniában találkozni fog Kevin McCarthyval, amit Pekingben már a kínai szuverenitás megsértéseként értékeltek, és emiatt súlyos aggodalmukat fejezték ki.

McCarthy a hét elején megerősítette, hogy idén Tajvan helyett az Egyesült Államokban találkozik Cajjal, viszont utalt rá, hogy ez nem zárja ki későbbi látogatását a szigeten.

Peking ingerülten reagált

Peking a hírre ingerülten reagált, mondván, hogy az Egyesült Államoknak

A kínai külügyminiszter a héten a törvényhozás most folyó ülésszakához kapcsolódó sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kijelentette: „Tajvan szigete Kína szent területének része. A tajvani kérdés megoldása Kína saját belügye, amelybe egyetlen külföldi országnak sincs joga beleavatkozni.”

A Kínai Népi Felszabaditó Hadsereg példátlan, nagyszabású hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül, amikor az amerikai képviselőház korábbi elnöke, Nancy Pelosi a szigetre látogatott 2022 augusztusában.

Alig van diplomáciai kapcsolata az országnak

Tajvannak jelenleg alig több mint egytucatnyi országgal van diplomáciai kapcsolata, többségük latin-amerikai vagy karibi állam, de a Vatikán is közéjük tartozik. A Kínai Népköztársaság (KNK) diplomáciai partnerei az „egy Kína” elv értelmében kizárólag a KNK-t ismerik el, Tajvant pedig hivatalosan a részének tekintik.

(MTI)

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/AP/Tajvani elnöki hivatal

***

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
O5-1-A
2023. március 13. 15:03
Nem Kínának van külföldön 40 db támasz pontjuk
Backstab
2023. március 10. 12:15
Engem is ingerel az a komcsi kurva hiszipang
mijjamano
2023. március 10. 08:59
eszméletlen ez a húrfeszegetés . Miért jó az USAnak a 2 frontos harc?
Frankie Bunn
2023. március 10. 07:41
„Kínának nincs joga ujjal mutogatni más országokkal fenntartott kapcsolatainkra és lépéseinkre” Ujjal mutogatni joga csak az USA-nak van !444!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!