Ha lecsapnak a Kraken harcosai, kő kövön nem marad

2023. március 06. 14:50

„Oroszok megölésére képzik ki” a volt azovosokból, exkatonákból és -rendőrökből, huligánokból és őrző-védőkből alakult ukrán speciális egység tagjait, akik komoly károkat okoztak eddig az ellenségnek.

2023. március 06. 14:50
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A rettegett orosz Wagner-csoport, vagy főként a TikTok- és Telegram-fenegyerek Ramzan Kadirov és csecsenjei sokak számára váltak ismertté, amikor az orosz-ukrán háborúra irányuló figyelmet némikép magukra terelték.

E bizarr nemzetközi „márkaépítés” ugyanígy megfigyelhető volt az ukrán oldalon, elsősorban az ukrán Nemzeti Gárda egysége, a szintén hírhedt Azov Zászlóalj vette fel velük a versenyt; most pedig az Ukrajnában igen híres, de a nemzetközi térben még kevésbé ismert, Harkiv környékén működő Kraken-egység került a figyelem középpontjába (ugyancsak állami hátszéllel, hiszen az Unian ukrán hírügynökség a hadi cenzúra kellős közepén nem valószínű, hogy véletlenszerűen reklámozna egy-egy harcoló egységet).

Márpedig a napokban a Kraken-egység publikált egy felvételt arról, hogy (állítólag)

az eredetileg is Oroszországhoz tartozó brjanszki területen, s mi magunk is az Unian hírügynökség jóvoltából tudunk erről az eseményről.

 

Ezzel párhuzamosan vasárnap az ukrán Pravda hozott le egy rövid, videóval illusztrált cikket arról, hogy a Kraken-egység még mindig létezik és erős, noha az oroszok folyamatosan kommunikálták, hogy pótolhatatlan veszteségeket okoztak nekik; továbbá arról, hogy a Kraken nyugati fegyvereket használ, ráerősítve a nyugati szállítások folytatásának fontosságára.

De mi is ez a Kraken-egység?

Az ukrán katonai hírszerzéshez (a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságához) kapcsolt Kraken

egy felderítő- és szabotázsegység, amely az orosz támadás napján, tavaly február 24-én alakult,

első körben az Azov veteránjaiból, akik Ukrajna mellett Afganisztánból és Hegyi-Karabahból hozták magukkal katonai és félkatonai tapasztalataikat.

Vezetője a harkivi Konsztantyin Nemicsev, helyi erős ember, aki korábban a Nemzeti Hadtest nevű szélsőjobboldali ukrán párt tagja, s jelöltje is volt 2021-ben a harkivi polgármesteri székért folyó versengésben; noha a háború természetesen zárójelbe tette, ki szélsőjobboldali és ki nem Ukrajnában, az egység pedig azóta is határozottan visszautasít és/vagy orosz propagandának minősít minden efféle, rá vonatkozó vádat.

 

A Kraken nevet felvett egység hivatalosan nem az ukrán hadsereghez kapcsolódik, hanem közvetlenül a Védelmi Minisztériumnak jelent; a gárdát önkéntesek alkotják, mintegy 1800 főnyi, 25 és 60 év közötti férfi, akik egy része most is hadviselt veterán, de akadnak köztük mindenféle figurák.

Maga a parancsnok, Nemicsev egyébként alig 27 éves, személyes ismeretségi hálójának és hírnevének köszönhetően rengeteg futballhuligán is csatlakozott az egységhez, mint arról a The Washington Post is beszámolt egy nyári riportjában.

A focihuligánok mellett szabadnapos testépítők és biztonsági őrök alkotják az egység zömét, s egyszerű átlagemberek,

melósok, rendőrök, effélék. Köztük olyanok, akiknek a törzskocsmáját 2014-ben állítólag az oroszpárti szeparatisták bombázták le még 2014-ben. A lap leírása szerint akkor még városi terepjárókat használtak csapatszállításra, házilag kenegették le a gépfegyvereiket terepszínre, és természetesen akkor is a fegyverszállítás szükségessége mellett érveltek az amerikai lap újságírójának, aki arról is meggyőződhetett, hogy széljobbosság ide vagy oda, a meglátogatott falu lakossága tényleg felszabadítókként köszöntötte az ukrán önkéntes egységet az orosz megszállók után.

Meglátogatta őket ősszel a brit Telegraph is egy sportkomplexumból átalakított kiképzőközpontjukban; itt a magát Vikingnek nevező parancsnok, miután a kiképzésről kérdezett a riporter, rávágta,

arra képzik őket, hogy oroszokat öljenek.

 

Tény, hogy a különlegesen keménynek ismert Kraken már számos alkalommal tört borsot az oroszok orra alá, beleértve a hadműveletekben való részvétel mellett Zsukov marsall szobrának ledöntését Harkivban, ahogy részt vettek Izjum visszafoglalásában. Ősszel felszabadították Balaklija városát, rövid videóban mutatták meg, ahogy kitűzik az ukrán zászlót, és közlik: „Elnök úr, a parancsot végrehajtottuk.” Ők jártak az élen Nvoszelivszk visszafoglalásakor is, ahogy Szoledarnál is.

Nem véletlen, hogy 2023 januárjában

A Kraken csapatok egy része ténylegesen a szabotázsra koncentrál: ilyen küldetéseket hajt végre messze az ellenséges vonalak mögött, sokszor drónokat is használ az információgyűjtésre – írta meg a Telegraph még ősszel. Úgy látszik, azóta megtanulták egyébre is felhasználni, legutóbb az oroszok megfigyelőtornya bánta Brjanszkban.

Dübörgő propaganda mindkét oldalról

Az orosz narratíva természetesen elsősorban azt bizonygatja, hogy a Kraken-egység tagjai annyira szélsőségesek (az orosz hírekben simán csak náciknak nevezik őket), hogy ukránokat is ölnek, ha úgy alakul a helyzet: a TASSZ orosz állami hírügynökségnek a szintén „elfogulatlan” We Stand With Russia nevű mozgalom elnöke bizonygatta, hogy az azovosok és a Kraken tagjai erőszakkal és fenyegetéssel veszik rá az ukrán egységeket a harcra, sőt hét embert meg is öltek szerinte. Az orosz Védelmi Minisztérium szerint pedig menekülő ukrán katonákat lőttek le, akár százat is, akik feladták pozíciójukat, amikor az oroszok előrenyomultak Harkiv régióban.

Eközben a Kraken is igyekszik megmutatni magát a nagyvilágnak; például hazafias vagy drámai zenei aláfestéssel posztolnak videót arról, ahogyan felszabadítanak egy-egy falut.

Clash Report on Twitter: "Ukrainian military volunteer unit Kraken Regiment storming Russian positions. pic.twitter.com/6VkAnjPtng / Twitter"

Ukrainian military volunteer unit Kraken Regiment storming Russian positions. pic.twitter.com/6VkAnjPtng

 

A Telegraph-nak nyilatkozó lakosok ugyancsak pozitívan tekintenek a Kraken-harcosokra, de egyikük szintén finoman jelezte: jókora lódítás lehet, hogy pontosan hány települést is szabadított fel az egység. Bár elég nyilvánvalónak tűnik, hogy az orosz propaganda egyértelműen hazudik, amikor a sajátjaik lelövésével vádolja a Kraken-harcosokat, a BBC vizsgálata megállapította, hogy a csoport ugyanazon a területen tevékenykedett, ahonnan az orosz hadifoglyok szándékos térden lövéséről készült videók származnak.

Emlékezetes, egy ENSZ-jelentés mindkét hadviselő felet háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg, elsősorban az oroszokat, de bőven voltak ukrán elkövetők is.

 

Ami a Krakent illeti, természetesen ugyancsak tagadták, hogy bármi közük lenne ilyesmihez. Más kérdés, hogy ahogy Kadirovék vagy a Wagner-csoport vérszomja, úgy a Krakenről szóló hasonló legendák is hozzájárulhatnak a harci kedv fenntartásához.

 

Nyitókép: Kraken-harcos Harkivtól északra 2022 májusában (Dimitar DILKOFF / AFP)

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2023. március 07. 10:12
"Azok ott balos, kommunista párt aktivisták voltak....kurvára nem állami rendezvény volt." jaaaa, az más! Ha Németországban lenne hasonló esemény csak a szocializmus másik változatával akkor nem mutogatnál ujjal, ugye? Mert a nyugati részeken divatos Bandera felvonulásokra aztán mutogattok :D
kispolgarigrofo
2023. március 06. 23:45
"Pont ezért nem gondolom rossznak azt hogy szobrot állítanak neki." baaazmeg, magyar (((jobboldal))) 2023, ezt bírja leírni egy kibaszott LENIN SZOBORRA... Bazz. Ki gondolta volna akárcsak két éve? Viktor, hallod?? Mikor cseréled le a háborúsbűnös CIA ügynök színész Reagan-szobrot valami... nagyobbra? Lehetőleg a Kitörés napján estefele legyen avatás, aki végzett az egyik helyen az átfárad oda.. (bár.. tisztességes jobboldali valszeg ma már csak kiköp ha meghallja hogy Fidesz meg megvédjük...) te meg elftárs lehet még viszed valamire, ha összejön a kétharmad még 10-20 évig.. Tegnapi Sztálin megemlékezés Muszkvából... https://podmoskovye.bezformata.com/listnews/letiyu-so-dnya-smerti-i-v-stalina/114915153/ https://kprf.ru/party-live/cknews/217126.html persze az igazi bolsevikok Büsszelben vannak lol :DDDD
Hazafi575
2023. március 06. 19:36
Milyen kraken osztagról ábrándoznak az ukránok, mikor a tartalékos katonákat meg lasszóval (erőszakkal) kell befogni.
letsgobrandon
2023. március 06. 19:24
Ha lecsapnak a Kraken harcosai --- már akik meg tudtak szökni a ruszkik elől ...nyúlbélák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!