Ferenc pápa: A gender az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás

2023. március 11. 18:00

Élesen és határozottan bírálta a gender-ideológiát egy minapi, argentin lapnak adott interjújában Ferenc pápa. A teljesen egyértelmű pápai megnyilatkozás valahogy elkerülte a liberális sajtómunkások figyelmét, akik azonnal felkapják a fejüket, ha a pápa – a katolikus tanítással teljes összhangban – arra hív fel, hogy minden felebarátunkat szeressük, az eltérő szexuális identitású személyeket is. Nagy különbség van az egyes ember és a lobbi között, mutatott rá ismét a szentatya.

2023. március 11. 18:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

A magyar sajtót is bejárta a pénteki hír, miszerint Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a kötelező papi cölibátus eltörlését a római katolikus papok számára. Amint arról a Mandiner is beszámolt, az Infobae argentin hírportálnak adott interjújában a katolikus egyházfő mint „átmeneti előírás” utalt a cölibátusra, illetve a cölebsz életállapotra, rámutatva, hogy a keleti katolicizmusban lehetőség nyílik arra, hogy a papok nősüljenek – pontosabban arra, hogy még pappá szentelésük előtt megnősülhessenek.

Ugyanakkor erős kételyt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy ez a változtatás pozitív hatást gyakorolna-e a papi hivatást választó férfiak létszámára. Általános tapasztalat ugyanis, hogy pusztán azért, mert nem kell nőtlenségben élniük, nem jellemző, hogy a keleti rítusú katolikusok körében, vagy más keresztény felekezetek között magasabb lenne a lelkipásztori, lelkészi szolgálatot választók aránya a hívek körében, legalábbis azokon a területeken, ahol a kereszténység jelenleg számszerűleg zsugorodik. A két jelenséget tehát nem érdemes feltétlenül egymáshoz kötni. 

2019-ben Ferenc pápa a cölibátussal kapcsolatban még arról beszélt„Személy szerint úgy gondolom, hogy a cölibátus ajándék az egyháznak. Azt mondanám, hogy nem értek egyet az opcionális cölibátus engedélyezésével, nem.” Később a Szentszék sajtószóvivője is erre a gondolatsorra utalt vissza, amikor arról kérdezték, várható-e, hogy megváltozik ez a helyzet a teljes katolikus egyházban. 

„Pap vagy mindörökre”

Friss, fentebb idézett interjújában Ferenc pápa megerősítette, hogy ő maga jó dolognak tartja a cölibátust, majd arra is emlékeztetett, míg a cölibátus „átmeneti előírás”, addig a papság örök. 

Az már más kérdés, hogy elmegy-e (ti. a pap otthagyja-e egyházát - a szerk.) vagy sem, de ez örökre szól!”, fogalmazott a szentatya. 

A magyar liberális sajtó előszeretettel idézte interjújának azon szakaszát is, amelyet a homoszexuális és leszbikus személyekkel kapcsolatban tett. Ferenc pápa ebben a szakaszban arról értekezett, hogy Isten minden embert örömmel lát az egyházban, függetlenül szexuális identitásától. Mint mondta, „Jézus nagyszerű választ adott erre a kérdésre: mindenki, mindenki térjen be”

Az evangélium tanítására alapozva Ferenc pápa arról beszélt, „Amikor nem volt elég vendég a lakodalmon, ő azt mondta: menjetek ki az útkereszteződésbe, és hívjatok be mindenkit. Jó embereket, rosszakat, időseket, fiatalokat: mindenkit. Ez a vétkesek egyháza. Nem tudom, hol van a szentek egyháza, mi itt mindannyian bűnösök vagyunk. És ki vagyok én, hogy megítéljek valakit, ha egyszer jó szándékú?” – tette fel a kérdést, pontifikátusa során immár nem először. Az egyház tanításával egybehangzó nyilatkozatában ugyanakkor hozzátette azt is,

Manapság nagyítóval vizsgálják ezt a kérdést, de úgy vélem, az evangélium lényegét kell néznünk: Jézus mindenkit hív.”

Más társadalmi különbségekkel kapcsolatban is ugyanerre utalt mindössze egy nappal korábban, egy másik interjúban, amikor úgy fogalmazott: „Az egyház nem csak egyesek otthona, az egyház nem szelektív”.

Amit elhallgat a liberális média, avagy ezt tanítja Ferenc pápa

A fentivel ellentétben nem futott be azonban nagy „karriert” a honi liberális sajtóban Ferenc pápa egy másik, szintén nagyon friss nyilatkozata, amely érthetőbbé válik, ha alaposan megnézzük, milyen témákban fejtette ki a véleményét. Róma magyarországi látogatásra készülő püspöke a (szintén argentin) La Nacion című lapnak adott interjújának rögtön az elején ugyanis arról beszélt, „a gender-ideológia korunk legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítása”. A lapnak válaszolva Ferenc pápa cáfolta, hogy a nemek kérdéséről szóló szövegen dolgozna, ugyanakkor hangsúlyozta, azért beszél erről a kérdéskörről, mert 

és nem tesznek különbséget a szexuális sokféleség vagy a különféle szexuális lehetőségek tiszteletben tartása és a nemek antropológiája között”

Rámutatott, mindez azért veszélyes, mert „megsemmisíti a különbségeket, valamint a férfi és nő értékét, ezáltal pedig megsemmisíti az emberiséget”. Mint mondta, a különbségekben lehetséges a növekedés, a gender antropológiája (amely természetesen teljes ellentétben áll a keresztény antropológiával és a katolikus egyház tanításával - a szerk.) és ideológiája pedig „felhígítja a különbségeket, és uniformizálja a világot, unalmassá és egyformává teszi”, amely pedig ellenkezik az ember hivatásával. 

Különbséget kell tenni

A beszélgetés során Ferenc pápa megjegyezte azt is, hogy megnyilatkozásai során minden alkalommal különbséget tesz aközött, hogy mi az eltérő szexuális irányultságú emberek lelkipásztori szükséglete, és mi a gender ideológia. „Ez két különböző dolog” – hangsúlyozta a szentatya. 

Amikor a La Nacion római tudósítója, az interjút készítő Elisabetta Pique felvetette, legutóbbi argentínai látogatásakor a hatóságok arra kérték, töltsön ki egy űrlapot, amelyen megjelölhette, hogy „férfi, nő, vagy nem bináris”, Ferenc pápa úgy reagált, mindez Robert Hugh Benson 1907-ben írt, A világ ura című regényére emlékezteti. Ebben a disztópiában a szerző egy olyan jövő vízióját vázolja fel, amelyben a különbségek eltűnnek, minden ugyanolyan, minden egységes és az egész világnak egyetlen vezetője van, mutatott rá Ferenc pápa. 

 

***

 

 

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Guglielmo Mangiapane

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. március 12. 22:25
,,..határozottan bírálta a gender-ideológiát..” Kedves agyhalott Szerző! NINCS olyan, hogy genderideológia. Még ha Orbán Viktor is mondta volna.
nuknuk
2023. március 12. 19:00
Ferenc pápa egyre szerethetőbb. Sokat változott.
rendesember
2023. március 12. 12:17
Igaza van. Ennyi.
Nemkellnév
2023. március 12. 06:51
Önismeret igénye nélkül élve senki ne ossza saját zavaros igéjét, mert akkor jut el valaki oda, hogy azt sem tudja fiú-e vagy lány, esetleg tökfőzelék. Az önismeretet mindenki abból a világból tudná megszerezni, ahol az emberek saját erkölcsös tetteikkel bizonyítva élnek. Ma a média ordasan hazudik, nincsen semmiféle retorzió rá. Ezt látván az egyén is elengedi saját egészséges korlátait és meggyalázva magát, elfojtva jóságát, becsapva a világot éli le önző kis életét. És rinyál, hogy minden szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!