Amerika újabb megtorló intézkedést eszközöl Kínával szemben a kémléggömb miatt

2023. február 12. 08:12

Az Egyesült Államok kormánya hat kínai légiipari szereplőt sújtott kereskedelmi korlátozással.

2023. február 12. 08:12
null

Ezek a légiipari szereplők az USA szerint összefüggésbe hozhatók a feltételezett kínai kémléggömbbel – jelentette be az amerikai kereskedelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken.

A tárca közleménye szerint 5 vállalatról és egy kutatóintézetről van szó, amelyek – a megfogalmazás szerint – „támogatják a kínai hadsereg modernizációját, különösképpen a Népi Felszabadító Hadsereg repülési programját, ide értve a léghajókat és léggömböket”.

A bejelentés szerint a hat kínai érdekeltség rákerült arra az egyre bővülő listára, amelyet az Egyesült Államok

exporttilalommal sújt, és amelyeket jelentős kockázatként azonosít az amerikai nemzetbiztonság szempontjából.

Az amerikai érvelés szerint a szankció alá helyezett vállalatok komoly kínai állami megrendelésekkel rendelkeznek. A szintén büntető-intézkedéssel sújtott kutatóintézet a kínai állam tulajdonában áll, és polgári, valamint katonai célú érzékelőket állít elő.

Matthew Axelrod exportügyekét felelős miniszterhelyettes magyarázatként arról beszélt, hogy az intézkedéssel az Egyesült Államok fokozza arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a kínai államot a megfigyelő léggömbök használatában, amelyek egyikével megsértette az Egyesült Államok és több mint 40 további ország légterét.

 

***

 

Nyitókép:  Chase Doak / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. február 13. 02:32
Amerikai hólyagok a kínai léggömb ellen. Eladom Kínának az ötletemet egy héliumtöltésű papírsárkányt illetően.
Ati Papa
2023. február 12. 15:18
Ez megint egy jókora gumicsont és parasztvakítás. Pontosan az a helyzet, mint amikor két kutya acsarkodik egymással az elválasztó kerítés két oldalán. Ahhoz túlságosan egymásra vannak utalva, hogy komoly lépéseket tegyenek a másik tönkretételére. Úgy hallottam, hogy Kína annyi dollárt halmozott fel, hogy bármikor bedönthetné az USA pénzügyi rendszerét. Akkor viszont nem tudnák az amerikaiak megvenni a sok Kínai árút, úgyhogy nem hülyültek meg. Marad egyenlőre a szájkarate.
Vasalo
2023. február 12. 14:20
Azért felettébb érdekes a mai hir. A minap lelött léggömbön nem találtak a katonák semilyen hajto és irányito mechanizmust, azaz a léggömb vezérlés nélkül repült arra amerre a szél fujta ( s mit ad Isten pontosan az amerikai támaszpontok felé - ha igaz). Na ettöl már Da Vinci is megbizhatobb kémszerkezetet használt volna. Röhej az egész. Ezt a léggömböt egyböl le tudták szedni, de a 40 percig a WTC felé repülö nagy Boeingek miatt még egy vadászrepülögép sem szállt fel.
Odone Ricci
2023. február 12. 13:39
Nagyon tiszteljük, csodáljuk és kedveljük kinai barátainkat, de mi lenne , ha nem kisérleteznének az élőlények immunrendszerének gyengítésével, sőt idő előtti kiirtásával és nem eregetnének "léggömböket" távoli országok kémlelésére ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!