A legrosszabb forgatókönyv, amikor Amerika tankot hoz és ipart visz

2023. február 01. 21:51

Biden a gyakorlatban Trumpnál is trumpabb, de törekvéseit zöld-progresszív módon csomagolja.

2023. február 01. 21:51
null
Nagy Márton

„Inflation Reduction Act (IRA), azaz inflációcsökkentési törvény – így nevezik azt az amerikai jogszabályt, amely 2023. január 1-től jelentős állami támogatással tenné újra naggyá az ország iparát, négyzetre emelve a trumpi gazdasági törekvéseket, egyben megragadva az Európát sújtó háború, szankciós és energiaválság adta lehetőségeket.

A részletesen kidolgozott IRA a célzott adókedvezményeken, támogatásokon, kedvezményes hiteleken keresztül az ipart ezúttal nem keresleti, hanem már döntően kínálati, kapacitásoldalon erősítő törvény jól szimbolizálja a hirtelen gazdaságpolitikai irányváltást. Az IRA-t Európában egyre többen értelmezik gazdasági háborús hadüzenetként.

Biden a gyakorlatban Trumpnál is trumpabb, de törekvéseit zöld-progresszív módon csomagolja. Így az IRA nem csak egy törvény, hanem egy korszakhatár. Miután bebizonyosodott, hogy a korábban a nyugati elitek által a legfejlettebb országokra szabott világgazdasági rend, annak keretrendszerével és rendezőelveivel együtt már nem szolgálja a nyugati érdekeket, a washingtoni konszenzus végét épp Washington mondatja ki a gazdasági szereplőkkel. A washingtoni konszenzusból épp csak Washington hiányzik, ezzel a neoliberalizmus pedig átadja helyét a háborús keynesianizmusnak, amelyben az állam a cégeket nem a figyelmes éjjeliőr passzivitásával, a szabályok csendes meghajlításával, hanem nagyon is aktívan és látványosan támogatja, cserébe persze elvárja a politikai érdekeknek megfelelő vállalati viselkedést.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó Tamás
2023. február 02. 15:22
"..a politikai érdekeknek megfelelő vállalati viselkedés.." Na, ez az! ezt is meg kell végre figyelni a mo-i cégeknél... ha lehet még bmit javítani a kiszolgáltatottságunkon... A die welt ma csámcsogott éppen a mo-i infláción..."amit ov. hamis válságkezelése okozott... és amibe ov rendszere is belebukhat..." idézet vége
makapaka2
2023. február 02. 15:22
Biden egy jól irányítható demens szélhámos. Európa tönkretevője.
shatterhand
2023. február 02. 08:21
te f@sz a 25%-os inflációról csipogjál kinek mit intézett a kormánya
RasPutin
2023. február 02. 07:52
Lölő is tud majd gázturbina lapátokat gyártani a veresegyházi ipari parkban a megüresedett GE üzem területén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!