Így lesz Lengyelország Európa új katonai nagyhatalma

2023. február 01. 12:00

Bejelentették Lengyelországban, hogy a nemzeti össztermék 4 százalékára emelik a védelmi kiadásokat – az Egyesült Államoknál is nagyobb arányban fog Varsó katonai célokra költeni.

2023. február 01. 12:00
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy országa a bruttó hazai termék 4%-ára emelné védelmi kiadásait. „Az ukrajnai háború miatt még gyorsabban felfegyverkezünk. Ezért idén példátlan erőfeszítéseket teszünk: a GDP 4 százalékát fordítjuk a lengyel hadseregre” – mondta Morawiecki újságíróknak.

Lengyelország 2022-ben már a GDP 2,4%-ának megfelelő összeget költött a hadseregre – a NATO-szövetség országai közül ez a harmadik legmagasabb arányt az Egyesült Államok és Görögország után. Morawiecki szerint a védelmi kiadások 4 százalékra való emelése „azt jelentheti, hogy ez lesz a legmagasabb százalék... az összes NATO-ország között”.

Varsó a nemzetgazdaság mértékéhez képest valóban

nagyobb arányban fog a védelmi kiadásokra költeni, mint az USA.

Az Egyesült Államok ugyanakkor abszolút értékben 822 milliárd dollárt költ védelemre - több mint kétszer annyit, mint a katonai szövetség összes többi állama együttvéve.

A NATO-ban a jelenlegi cél egyébként az, hogy 2024-re minden tagállam érje el el, hogy a GDP legalább 2 százalékát költsék védelemre.

A Mandiner korábban közölte Somkuti Bálint elemzését a lengyel hadseregről. Mint azt a biztonságpolitikai szakértő kifejtette: a tervezett ezerkétszáz harckocsival, 680 önjáró löveggel, F-35-ösök és Apache-ok tucatjaival

az EU katonai óriásává válhat Lengyelország,

ha végigviszik a már elkezdett haderőfejlesztési programot.

Az ukrajnai háborúban Lengyelország lett a legnagyobb darabszámban komolyabb harcképességű haditechnikát átadó ország, másrészt komplett fegyverkategóriákról mondott le, hogy segíthessen szomszédjának.

A 2020-as adatok szerint 38 milliós lakosságú Lengyelország méretéhez és gazdasági lehetőségeihez képest is erős, 63 ezer fős szárazföldi hadsereget tart fent. Hazánkhoz hasonlóan idegen hódításokkal és megszállásokkal teli történelmükön tanulva az erős hadsereghez szükséges hadiipart lehetőségeikhez mérten támogatták, amely olyan megoldásokban nyilvánult meg, mint a modernizált szovjet eredetű, majd saját fejlesztésű kézifegyverek, illetve a licenszgyártott és továbbfejlesztett nehéztechnika.

Lengyelország kézifegyverekből szinte teljesen önellátó.

Az ukrajnai háború előtt, a 2010-es évek közepén közel ezer (!) harckocsi tartozott a szárazföldi erők, a Wojska Ladowe állományába. Ennek negyede, 250 darab a német Leopard 2A4 és modernizált változata volt, közel ugyanennyi 2016-ben tovább korszerűsített PT-91-es, amit a tartalékban lévő több száz T-72-es egészített ki.

Az Ukrajnának átadott régebbi tankok helyett

350 darab feletti amerikai M1 Abrams érkezik majd Lengyelországba.

A szárazföldi erők másik fő típusából, az önjáró tüzérségből szintén önellátó Lengyelország. Az eddig százas nagyságrendben rendszerben tartott lánctalpas önjáró lövegek számát a K9 Thunderek helyi gyártásával összesen 680-ra kívánják felemelni.

A szovjet és hazai eredetű harci és szállító helikopterek Ukrajnának való átadása miatt 96 darab amerikai AH-64 Apache, és 32 darab hazai gyártású Augusta AW149 szállítóhelikopter lett megrendelve.

A lengyel légierő még 2020-ban megrendelt 32 darab F-35A ötödik generációs vadászbombázót.

Ezt a jelentős erőt egészíti ki a dél-koreai giga hadiipari üzlet részeként bejelentett 48 darab, azaz négy századnyi FA-50 könnyűharcigép képesség.

A honi légvédelmet a kivont szovjet Sz-200 és Sz-125 helyett a kitűnő képességekkel rendelkező, de rendkívül drága Patriot PAC-3 as ütegek fogják ellátni.

Mint arról lapunkban Somkuti Bálint írt: az összes megrendelt eszközzel Lengyelország nemcsak a régió, hanem Európa egyik legnagyobb haderejével fog rendelkezni.

Így építi Lengyelország Európa egyik legnagyobb hadseregét

Ezerkétszáz harckocsi, 680 önjáró löveg, F-35-ösök és Apache-ok tucatjai: az EU katonai óriásává válhat Lengyelország, ha végigviszik a már elkezdett haderőfejlesztési programot. Addig is Varsó komplett fegyverkategóriákat ad át Ukrajnának az oroszok elleni háború folytatásához. Most induló, új cikksorozatunkban, a Seregszemlében Somkuti Bálint elemzi térségünk nemzeti hadseregeit!

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakislovacska
2023. február 02. 08:31
Harckocsit sokan gyártanak. Békekocsi kapható valahol? Rengeteg előnye lenne: Nem hangos,olcsón fenntartható,nem tesz kárt épületekben,a környezetben,kicsi az emissziója,nem olt ki életeket stb. Tudja valaki hol kapható?
ganaji b
2023. február 01. 18:43
Megvan az a lengyel mondás, hogy "németet ölni kötelesség, oroszt ölni élvezet"? A nyáron a wroclawi főtéren véletlenül láttam a helyi tisztavatást. Nos az nem színielőadás volt. Az avatandók családjai, de a járókelők is könnyeztek a büszkeségtől. Nagyon komoly társadalmi státusza van ott a katonának. Pedig Wroclaw az ottani mértékkel komoly libsi fészek. Azt hiszem, hogy ők is tudják, hogy az angolszász támogatás csak humbug. Ezért inkább úgy gondolják, hogy az a biztos, ha a fegyver náluk van. Ezzel szemben az az érzésem- bizonyítani nem tudom- , hogy nyugat-ukrajnát megkapják és ebbe az oroszok is belementek. Lesz népszavazás a területen. Már most 4 millió ukrán él náluk, azokat megszavaztatják. Az ukrán maffia jórészt Lengyelországban telepedett le, ott kap védelmet, de az ukrajnai befolyása megmaradt. Felhasználható. Láttunk már ilyet a sziciliai-amerikai maffia esetében. Nekünk meg lesz legfeljebb újra lengyel-magyar határunk. A középső kijevi területet, megy demilitarizálják.
SkyCopy
2023. február 01. 17:48
Eddig németország volt amerika ugródeszkája, most meg keletebbre tolták a bázist. Nincs itt semmi fura. Jelenleg nincs olyan nyugati tömb ország, aki bármit is tehetne önállóan. Ami ma zajlik, ez pontosan megtervezett forgatókönyv szerint zajlik. A lengyeleknek kiadták a parancsot, megadták az engedélyt. Ennyi történik.
Ólat a trolloknak
2023. február 01. 17:26
Vagy nem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!