Térképen a háború: nem lélegezhet fel Ukrajna, visszavették a kezdeményezést az oroszok az ISW elemzése szerint

2023. február 10. 06:41

Megkezdődött a sokat emlegetett orosz offenzíva.

2023. február 10. 06:41
null

Visszanyerték a kezdeményezést az orosz erők Ukrajnában, Luhanszkban megkezdték a következő nagy offenzívájukat – hangsúlyozta jelentésében az Institute for the Study of War.

Az orosz műveletek üteme a luhanszki terület nyugati részén, a Szvatove–Kreminna vonalon jelentősen megnőtt a múlt héten. Emellett némi előrenyomulást is elértek a Harkiv és Luhanszk tartomány határán.

A Háború Kutatóintézet már korábban is felhívta arra a figyelmet, hogy az említett térségben több hadosztálynyi csapatot is bevetettek az oroszok. 

Fotó: ISW
Fotó: ISW

A támadás még nem bontakozott ki teljesen

Az ISW szerint mindez arra utal, hogy

megindult a szakértők által többször említett orosz offenzíva,

de az ukránok mindeddig megakadályozták a jelentős orosz területszerzést. Az Intézet munkatársai szerint az is valószínűsíthető, hogy a támadás még nem bontakozott ki teljes mértékben.

Hozzátették, az offenzíva sikere koránt sem garantált, és a csapatok teljes bevetése a célok elérése nélkül a Szvatove–Kreminna vonalon lehetőséget nyithat az ukrán ellentámadás számára – vázoltak fel egy lehetséges ukrán lépést.

Elhúzódó háborúra készülnek az oroszok

Az Intézet értesülései szerint a Donyecki Népköztársaság milíciái (DNK) átvették az irányítást egy orosz tüzérségi zászlóalj felett. Úgy vélik, hogy a térségben közelgő orosz támadás valószínűleg ezzel kívánják erősíteni a legyengült népköztársasági csapatok harcértékét. 

Az ISW az értékelésben az orosz tisztviselők javaslataira is kitért, melyek szerint az ország hadiiparát fel kell készíteni az elhúzódó háborúra, és várhatóan fokozódnak a szankciók megkerülését célzó intézkedések is.

Nyitókép: ISW

***

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. február 10. 15:08
Északkeleti orosz támadást hiányolok.
B_kanya
2023. február 10. 12:01
"megindult a szakértők által többször említett orosz offenzíva," Ezt kagan-kazárról magyarra fordítva: hetek, hónapok óta zajlik és most már nem tudjuk tagadni. "de az ukránok mindeddig megakadályozták a jelentős orosz területszerzést. " Értsd: sok tízezer hoholt daráltatott be zselé és a nuland-kagan "család" tök értelmetlenü az orosz tüzérséggel, de most már kezdenek elfogyni a 16-60 év között nyomorult ukrajnaiak...
LancelotDuLac
2023. február 10. 11:10
nem lélegezhet fel Ukrajna, visszavették a kezdeményezést az oroszok, akkor az oroszok sem lélegezhetnek fel!
fado
2023. február 10. 11:09
Ha estleg összeomlana a front a lengyel hadsereg azonnal átlépi az ukrán határt. Szomorú történelmi tapasztalatok sarkalják őket erre. Rettegnek az oroszoktól a baltiakkal egyetemben. Bármire képesek hogy megakadályozzák azt hogy ismét Moszkva uralma alatt éljenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!