Újabb orosz offenzíva – elindult már?

2023. február 08. 11:04

A következő hónapok nagyon fontosak lehetnek a háború további alakulása szempontjából.

2023. február 08. 11:04
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Újabb orosz offenzíva – elindult már?

Az igazság az, hogy most egyáltalán nem biztos, hogy olyan látványos változásokat fogunk látni, mint a háború kezdetén. Akkor nem volt háború, majd hirtelen egy több irányból zajló, látványos orosz invázió történt. Azóta a háború változatos intenzitással tart, de a harcok folyamatosak. Amennyiben Moszkva nem indít egy új frontot (és a jelek alapján eddig nem úgy tűnik, hogy nyitna, hiszen ez egyébként 2022 tavaszán sem jött be), akkor az újabb orosz offenzívát a harcok intenzitásának a növekedésében fogjuk látni, és ez már történik is az elmúlt hetekben.

Az orosz csapatmozgásokat szinte élőben lehet követni műholdas felvételek alapján, és erre egyebek mellett több nyilvános térkép is lehetőséget ad. Ami ezekből látható, hogy látványos átcsoportosítások történtek Luhanszk délkeleti részén, Kreminnánál, valamint Donyecktől keletre. Luhanszkba az elmúlt hetekben egyre több orosz erő érkezik, és nagyon úgy tűnik, hogy a következő hetekben Moszkva ott próbálkozhat egy front áttöréssel. Nyilván ezt Kijevben is látják.

A jelek szerint Moszkva terve az éveken át szisztematikusan kiépített ukrán védelmi vonalak bekerítése két oldalról, és Kramatorszk és Szlavjanszk megszerzése. Ez már tavaly is terv volt, ehhez kellett nekik Izjum, de akkor nem sikerült, most újra nekifuthatnak, friss erőkkel.

Közben Ukrajna is erőket gyűjt, folyamatosan érkezik a nyugati haditechnika, újabb mobilizációs hullám zajlik. Valamikor tavasszal várható egy ukrán ellenoffenzíva.

Moszkva most a következő dilemmával néz szemben: beküldje-e a front áttörésére a hónapokon át kiképzett, mobilizált tartalékait, vagy sem. Mert ha az áttörés most sem sikerül, akkor pont ugyanaz történhet, mint 2022 nyarán: az orosz emberi erőforrások kimerülnek, és az ukrán kontra-támadás félresöpörheti a frontális támadás után kifulladt orosz erőket.

Többen mondják, én is csatlakozom: a következő hónapok nagyon fontosak lehetnek a háború további alakulása szempontjából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2023. február 08. 23:07
„Újabb orosz offenzíva – elindult már?" Ez a bandázs olyan hüle, mint a segg. Miért indult volna el, bármilyen orosz offenzíva? Zselé, meg a sok idióta hajtogatja a hüleségét, és fel vannak háborodva, hogy Putyin nem olvassa őket. ...... Hát, ilyet!
nuknuk
2023. február 08. 15:21
Köpök én az ukránokra.
monuskaroly
2023. február 08. 15:14
Az ukiknak nincsenek már hónapjai!!!!! Esetleg hetei, napjai.
Jajdejónekünk
2023. február 08. 15:10
"Többen mondják, én is csatlakozom: a következő hónapok nagyon fontosak lehetnek a háború további alakulása szempontjából.” Hát nehéz vitatkozni ezzel a logikával, mert ugye fordítva nem megy a dolog, hogy jövendőbeli eseményeknek lenne a múltra hatása. De a kulcs mégis ott van abban a kis "-hetnek"-ben ugyebár. Mer lehet hogy igen, meg az is, hogy nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!