Létrejött a megállapodás az orosz kőolajtermékek árplafonjáról

2023. február 03. 22:40

A dízel árplafonja hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár.

2023. február 03. 22:40
null

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken - közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is.

Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép – közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre vonatkozóan, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

A dízel árplafonja hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár - mondták el uniós diplomaták.

Az európai exportra termelt orosz dízelt a közelmúltban még hordónként 110-130 dollárért értékesítették.

Megtiltják az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat is

A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat – szállítás, biztosítás, finanszírozás – biztosítsanak abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az ársapka bevezetésére Oroszország ukrajnai háborújára válaszul került sor.

(MTI)

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY / AFP

***

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. február 04. 17:31
"A CNBC televíziós csatorna elemzőkre hivatkozva arról számol be, hogy az Orosz Föderáció kőolajjal szembeni szankciói teljes összeomlást szenvedtek, az árplafon pedig jelentéktelen lesz. A Bloomberg korábban megjegyezte, hogy az EU fontolgatja a fekete arany hordónkénti 100 dolláros árának korlátozását, a diszkonttal forgalmazott olajtermékek hordónkénti 45 dolláros árának korlátozását. Egyes elemzők szerint az Oroszország elleni szankciókat azok szabják ki, akik semmit sem értenek az olajbizniszhez. A Sankey kutatási elnöke és vezető elemzője, Paul Sankey szerint az árplafont olyan finanszírozók találták ki, akik nem értenek az árupiacokhoz."
falcatus
2023. február 04. 09:44
"valaki nem csak OV-n keresztül tudja elképzelni a jövőt.." Ez rendeben is lenne, senki és semmi em örök, de most a jelenlegi helyzetben és időben, kit tetszene személy szerint "oda képzelni"? És ezen a csodalényen keresztül, hogyan kellene elképzelnünk a jövőt rövid távon?
McFocker
2023. február 04. 09:20
Hahahaha... Ostoba Fidesz szavazók, ennyit ért a nemzeti konzultációtok. Sokadszorra lettetek szájba szarva.
Kotucso
2023. február 04. 07:38
Mindig gondolkodtam, hogy az Uniót, miért a legbutább emberek vezetik. Persze az USA-nak ez kell, mert egy közepes értelmi képességű majom nem engedné ilyen ütemben felszámolni a saját érdekeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!