Elemző: A vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

2023. február 05. 15:30

Európa messzebbről és drágábban tudja majd beszerezni az olajtermékeket – véli Hortay Olivér.

2023. február 05. 15:30
null

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hortay Olivér erről annak kapcsán beszélt, hogy vasárnap lépett életbe az a – még a nyáron elfogadott – szankció, ami megtiltja az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyagok forgalmazását az Európai Unióban.

Úgy vélte:

az intézkedés elsősorban a gázolaj piacán okozhat problémát, mert az EU nem rendelkezik elegendő finomítókapacitással,

napi 1-1,5 millió hordó gázolajimportra szorul. E mennyiségnek több mint a felét eddig Oroszországból szerezte be az unió - fűzte hozzá.

A szakértő elmondta, hogy az üzemanyag-kereskedők az elmúlt hetekben igyekeztek tartalékokat képezni, a készletek 25-30 napnyiról akár 40 napnyira is nőhettek, így a következő napokban, hetekben még nem lesznek ellátási problémák.

Hortay Olivér ugyanakkor közölte: kérdésessé válik, hogy hosszútávon miként alakul át az EU gázolajpiaca, továbbá, hogy mennyiben és honnan lehet helyettesíteni a kieső mennyiségeket.

Kínai, indiai és közel-keleti finomítók helyettesíthetik majd az orosz forrásokat

Prognózisa szerint elsősorban kínai, indiai és közel-keleti finomítók helyettesíthetik majd az orosz forrásokat, így azonban

Európa messzebbről és drágábban tudja beszerezni az olajtermékeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a piac kínai és indiai szereplői jelentős részben orosz nyersolajat vásárolnak, így kérdés, hogy mi értelme az embargónak.

Mint felidézte, Magyarország mentességet kapott az Oroszországból csővezetéken érkező nyersolaj importjára vonatkozó szankció alól.

Másfelől sikerült a régió országaival együtt kiharcolni, hogy a régióban mentességet kapott finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban tovább lehessen értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz. Ugyanakkor jelezte, hogy a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra, ezért Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból.

Abszurd javaslat az összes orosz fosszilis energiahordozóra vonatkozó tiltás 

Hortay Olivér egyúttal nagyon súlyos, abszurd javaslatnak nevezte azt az uniós szankciós elképzelést, amely az összes orosz fosszilis energiahordozó – köztük a földgáz, azon felül pedig a nukleáris fűtőelemek – behozatalát megtiltaná. Úgy vélte, a javaslatnak nagyon súlyos következményei lennének, és akár az áramellátásban is súlyos problémákat okozhat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 07. 16:23
Azért a kétharmad áron vásárolt orosz olajból nyugateurópai áraknál drágábban üzemanyagot áruló, hohol hadsereget ingyen üzemanyaggal 1 éve ellátó molos hernádit valaki feladhatná egy bőröndben Zágrábba, mert azon túl, hogy a köpcös gecivel megbaszhatnák egymás kurva anyját, nem bánnám ha a horvátok bezárnák pár évre. Mellesleg.
nempolitizálok
2023. február 05. 19:59
India finomított orosz olajat ad el az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak – írja a Bloomberg a Kpler szakembereire hivatkozva. Ezek szerint idén januárban India napi 89 ezer hordó benzint és gázolajat exportált az Egyesült Államokba. Ez a szállítási mennyiség az elmúlt négy év maximuma. India napi 172 ezer hordóval látja el Európát, és ez a szám 2021 októbere óta a legmagasabb. Az indiai fél lépései nem mondanak ellent az európai szankcióknak, mert a más országban feldolgozott olaj már nem számít orosznak.
balbako_
2023. február 05. 18:15
A tehergépjárművek, mezőgazdasági gépek és az én autóm is dízel. Ezt az agyalágyult áremelést minden ország gazdasága megsínyli ráadásul az előállítás reális költsége sokkal alacsonyabb , mint a benziné, így az EU hülyesége felrúg minden józan észt és realitást.
Lajoss
2023. február 05. 18:00
Oli mindig tud jópofákat mondani..századvéges káder..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!