Guardian: Az uniós vezetők tompítani akarják Ukrajna reményét a gyors EU-csatlakozásra, ezért mennek Kijevbe

2023. február 03. 12:04

Kicsit lejjebb akarják hűteni az ukránok kedélyét, miközben vigyázniuk kell arra is, hogy a morál ne gyengüljön – írja a brit lap.

2023. február 03. 12:04
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, pénteken uniós küldöttség érkezik Kijevbe, többek között ezért is rendeltek el légiriadót az egész országban. A Guardian ezzel kapcsolatban azt írja:

az uniós vezetők célja, hogy Ukrajna elvárásait a gyorsított eljárású csatlakozásra tompítsa”.

Hozzáteszi a lap ugyanakkor, hogy mindezt igyekeznek úgy kommunikálni majd az ukránok felé, hogy „a morál ne gyengüljön, és Zelenszkij továbbra is egy európai jövő üzenetét közvetíthesse az ukránok felé”.

„Irreális elvárások”

A Guardian szerint a nyugati EU-tagállamok úgy gondolják, Kijev elvárásai a gyors EU-csatlakozást illetően irreálisak. Idézik Denisz Smihal miniszterelnök szavait, aki a közelmúltban úgy fogalmazott, „Ukrajna két éven belül az EU teljes jogú tagja lesz”.

Ezzel kapcsolatban azonban több tagországnak is vannak fenntartásai, Emmanuel Macron francia elnök 2022 májusában például úgy vélekedett, Ukrajna uniós csatlakozása évtizedeket vehet igénybe. Több más forrásra hivatkozva azt írja a brit lap, hogy komoly szkepticizmus övezi az ukránok tagságát, hiszen így ők lennének a legszegényebb tagjai az EU-nak, és óriási mértékű támogatásokkal lehetne csak őket felkarolni. 

Kapcsolódó videós tartalmunk: 

 

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. február 05. 18:13
Már azt hittem az EU csatlakozását készítik elő Ukrajhnához...., jogállamiságban, korrupcióban már megérett az Unio erre........
akkor ki
2023. február 05. 08:10
Semmilyen feltételnek nem felelnek meg, mit akarnak ezek?!
bagira
2023. február 04. 10:44
Zelenszkij mint kígyóbűvölő , viperát simogatással szelídíti :)
szárma
2023. február 03. 20:34
Tőlem akár ott is maradhatnak !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!