„Ukrajna két éven belül az EU teljes jogú tagja lesz” – véli az ukrán miniszterelnök

2023. január 30. 10:58

Denisz Smihal reméli, idén már le tudják folytatni az előzetes tárgyalásokat.

2023. január 30. 10:58
null

Ukrajna arra számít, hogy két éven belül az Európai Unió teljes jogú tagjává válik – jelentette ki hétfőn Denisz Smihal miniszterelnök a Kárpát című hírportál szerint. A kormányfő elmondta: „Nagyon ambiciózus tervünk van: az elkövetkező két éven belül csatlakozunk az Európai Unióhoz.

A cikkszerint ez a téma lesz az egyik fő napirendi pontja a február 3-án Kijevben tartandó EU-Ukrajna csúcson. Ezenkívül Smihal úgy vélte Ukrajna „jelentős előrelépést” vár a közelgő csúcstalálkozón, különösen olyan konkrét kérdésekben, mint például megállapodás az ipari termékek vízummentességéről, az ukrán kivitelre kivetett vámok további egy évre történő felfüggesztése, valamint „aktív előrelépés” a SEPA (Single Euro Payments Area) fizetési rendszerhez való csatlakozásban, valamint Ukrajna felvétele az Európai Unió mobil roaming övezetébe.

Sok uniós képviselő még óvatos ebben a kérdésben

Ukrajna közeli szövetségesei, mint például Lengyelország és a balti államok, határozottan támogatják Kijev tagsági törekvését, és az agresszorral szemben álló demokráciának tartják. Sok uniós képviselő azonban sokkal óvatosabb ebben a kérdésben. Egyes országok ragaszkodnak ahhoz, hogy bár Ukrajna jövője az Európai Unióban van,

a tagjelölt országoknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak.

„Elég magasak az elvárások Kijevben, de teljesíteni kell a bizottság által támasztott összes feltételt. Ez egy érdemeken alapuló folyamat” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő

Nyitókép: Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. január 31. 20:37
A csatlakozással hitegetett országoknak van egy lényeges hátránya a szabad, jogállam, haladó, európai Ukrajnával szemben. Nem ők adják az újkazár saját maga álltal kinevezett világcsászárt.
Madendy
2023. január 30. 21:30
Ki ne felejtsük Albániát!
tetx
2023. január 30. 21:25
Még az adolf klón is 5 évet mond, pedig az le is szopna benneteket.
Dezsőke
2023. január 30. 20:46
esélytelen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!