Orosz lap: Az ukrajnai konfliktus a vég kezdete lehet a helyi oligarchák számára

2023. január 08. 07:21

A 20 leggazdagabb ukrán összvagyona csaknem a felére csökkent tavaly.

2023. január 08. 07:21
null

Az orosz Rosszijszkaja Gazeta is beszámolt arról a Magyar Nemzet-cikkről, amelyben a magyar lap a Forbes azon statisztikáját kommentálta, miszerint a 20 leggazdagabb ukrán összvagyona tavaly csaknem a felére, 22,5 milliárdra csökkent. 

− fogalmazott a BBC brit közszolgálati csatornának Szevhil Muszajeva, az Ukrajinszkaja Pravda ukrán hírportál főszerkesztője.

Melyik oligarchának mennyire csökkent a vagyona?

Az adatokból kiderül, hogy Rinat Ahmetov nettó vagyona 13,7 milliárdról 4,3 milliárdra, Viktor Pincsuké 2,6 milliárdról 2 milliárdra, Vadim Novinszkijé 3,5 milliárdról 1,3 milliárdra, Ihor Kolomojszkijé 1,8 milliárdról 1 milliárdra,

Az ukrán korrupció

Az újság azt írta, „Ukrajna évtizedek óta küzd a mindent átszövő korrupció problémájával: az oligarchák törvényhozók megvesztegetésével kedvükre szabják a jogszabályokat, befolyásukat kihasználva pedig saját érdekeiknek megfelelő vezetőket helyeznek kulcspozíciókba”.

A cikk azt is megjegyzi, hogy „habár Zelenszkij egyik fő kampányígérete volt az oligarchák elleni fellépés és a korrupció megszüntetése, azonban ő maga is egy milliárdos, Igor Kolomojszkij segítségével került hatalomra.”

És bár tekintettel arra, hogy az ukrán oligarchák vagyona és befolyása jelentősen csökkent, a Magyar Nemzet elismeri, „hogy a háború egy újabb lépcsőfok lehet a korrupció elleni harcban",

Majdnem kéthetente meghalt idén egy orosz oligarcha

A 2022-es év és az újra elmérgesedő orosz-ukrán háború egyik régi-új fenoménja az orosz, vagy legalábbis a Kremlhez köthető üzletemberek-oligarchák rejtélyes eltűnése, rosszabb esetben elhalálozása. Az év során húsznál is több orosz bizniszmen halt meg tisztázatlan körülmények között.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. január 08. 13:50
Az orosz oligarchák pedig ne menjenek ejtőernyő nélkül ablak közelébe. Amúgy én nem örömködnék az ukrán oligarchák vélt vagyonvesztésén, egyrészt mert csak ukrajnai jövedelmük csökkent és vagyonuk régen Panamában vagy a Jersey szigeteken van, más részt az ukrán é orosz vér sarából újabb vagyonok emelkednek ki a hadfelszerelések továbbhasznosításából. Megjegyzem, érdemes lenne felvásárolni az ukránoktól a rommá lőtt nehézfegyverzetet, mint ócska vasat, hazai feldolgozásra. Végül is a magyar hadseregnek szüksége van vagy lesz ötvözött és finomacél termékekre.
Málaga21
2023. január 08. 11:04
"miszerint a 20 leggazdagabb ukrán összvagyona tavaly csaknem a felére, 22,5 milliárdra csökkent. " Na, ebből szépen ki is jön az idei hohol költségvetés. Miért a párezer eurót kereső európai melósok adójából kell zseléék háborúját finanszírozni, mikor van ott lóvé dögivel?
Lajoss
2023. január 08. 10:47
Az orosz agresszió kovácsolta össze Ukrajnát..
nempolitizálok
2023. január 08. 10:40
Zselét kellene az oroszoknak elfognia és kiszedni belőle a széfek kódjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!