Sehogy sem stimmelnek az oroszok számai a makijivkai támadás kapcsán

2023. január 03. 21:00

Az orosz katonai bloggerek szerint az áldozatok száma ahhoz van közel, amit az ukránok mondanak.

2023. január 03. 21:00
null

Mint arról lapunk is beszámolt, a Donyeck megyei, orosz ellenőrzés alatt álló Makijivkában egy lőszerraktárként is használt iskolaépületre mért csapást az ukrán haderő. Az ukránok szerint négyszázan meghaltak és további háromszázan megsérültek az akció következtében, az orosz védelmi minisztérium 63 halottat ismert el.

Az ukrán és orosz számok közötti szakadék ezúttal a szokásosnál is messze nagyobb, ami gyanúra ad okot. A makijivkai támadás kapcsán ráadásul számos orosz nacionalista haditudósító is olyan számokat tesz közzé,

amelyek inkább az ukránok adatait látszanak alátámasztani.

Lázadnak a milbloggerek

Az Igor Sztrelkov álnéven tudósító Igor Girkin, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt védelmi minisztere a Telegramon úgy fogalmazott, „az áldozatok számának tekintetében még mindig nincsenek végleges számok, hiszen számos embert jelentettek eltűntnek (mert a romok alatt maradtak).

Az orosz hadsereghez bekötött Ribar Telegram-csatorna azt írta, hogy a halottak száma minimum 70, a sérülteké minimum 100.

A WarGonzo néven blogoló Szemjon Pegov haditudósító Telegram-videójában úgy fogalmazott, „a Védelmi Minisztérium hivatalos nyilatkozata ellenére az áldozatok pontos száma továbbra sem ismert”, hiszen „amennyire a tragédia megtörténtének helyén dolgozó forrásainkra hagyatkozhatunk, még mindig a romokat túrják fel”. Ugyanakkor „sajnálatos módon e tragédia áldozatainak száma – azaz a mind az újonnan mozgósított, mind a már szolgáló, a Nemzeti Gárda tagjait is magában foglaló katonaság lakóhelyére mért HIMARS-csapás – nagyobb lehet”.

Az ultranacionalista orosz katonai bloggerekről – más néven vojenkorokról vagy milbloggerekről –, akik régóta kritikusak az orosz hadsereg ukrajnai teljesítményével kapcsolatban, Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő itt írt korábban részletesen.

Nyitókép: MTI/EPA/George Ivancsenko

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. január 04. 14:35
Danse Maccabre
nempolitizálok
2023. január 04. 10:39
Az ukránok viszont odamentek és megszámolták.
12335
2023. január 04. 10:19
De gondolom a nácik teli torokból fognak ajvékolni amikor a ruszkik viszonozni fogják ezt a csapást hasonlóan "sportszerű" módon.
Senior
2023. január 04. 08:30
Képlet egyszerű, technológiai fölény. HIMARS GPS-adatok alapján pontosan betalál, oroszok pedig sacc/kb. lövik Kijevet. Kinek jó ez? Jenkiken kívül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!