Az ukrán fegyveres erők állítják: több száz orosz katonát öltek meg egyetlen csapással Donyeck megyében

2023. január 02. 17:28

A négyszáz halott orosz mellett további háromszáz katona megsérült. Az oroszok szerint azonban ezek fals számok.

2023. január 02. 17:28
null

A tájékoztatás szerint az orosz katonák a helyi szakiskola épületében tartózkodtak, mely a csapás következtében teljesen romba dőlt. Igor Girkin – álnevén Sztrelkov –, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt védelmi minisztere megerősítette a Telegramon, hogy az orosz csapatok jelentős emberveszteséget szenvedtek Makijivkában.

A néhány hónapja ismét a Donyec-medencében tartózkodó Girkin – aki az orosz katonai hírszerzés ezredese – úgy véli, hasonló eset ezután is megtörténhet. Azt írta:

főként mozgósított oroszokból álló alakulat tagjai tartózkodtak az iskolaépületben, és lőszereket is tároltak ott.

„Szinte az összes katonai felszerelés is megsemmisült, amely közvetlenül az épület mellett állt a legkisebb álcázás nélkül” – tette hozzá. Közlése szerint az áldozatok számát illetően az orosz félnek nincsenek végleges adatai, de a halottak és sebesültek száma több százra tehető.

„Figyelmeztetést kaptam, hogy ez bármikor megismétlődhet, mivel nem ez az egyetlen ilyen nagy számú élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulás a HIMARS rakéták megsemmisítési övezetében” – közölte akkor, majd hozzátette, hasonló esetek tavaly is történtek, de nem okoztak ekkora veszteséget az orosz erőknek.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg, közülük 720 az elmúlt napban. Közben az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közölte, hogy a hétfőre virradóan végrehajtott orosz támadás károkat okozott ugyan az energetikai infrastruktúrában, de az energiarendszer működését teljesen ellenőrzésük alatt tartják.

A régiókban az esti órákban ütemezett leállásokat alkalmaznak a további balesetek elkerülése érdekében. Erre a 11 ellenséges rakéta- és 14 dróntámadás következtében a gerinchálózatokban okozott jelentős károk miatt van szükség.

De mennyi az annyi? 

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn kiadott közleményében cáfolta, hogy ilyen súlyos veszteséget szenvedtek volna el, azt írták, 

hatvanhárom orosz katona vesztette életét a Donyeck megyei Makijivka településén szilveszterkor, 

miután az amerikai HIMARS-ból indított rakéták eltalálták az orosz pontokat. 

A moszkvai beszámoló szerint az ukrán erők hat rakétát indítottak az egyik orosz alakulat ideiglenes szálláshelyéül szolgáló épület ellen, ebből kettőt az orosz légvédelem lelőtt, négy viszont eltalálta a célpontját.

A tárca közölte: az áldozatok hozzátartozói állami támogatást fognak kapni.

Moszkva szerint Donyeckben és Harkivban több mint hetven, ukrán oldalon harcoló „zsoldossal” végeztek. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a sebesültek száma száz fölött van.

Hozzátette, hogy Krasznolimanszk irányában luhanszki és donyecki deszantos egységek több mint 40 ukrán katonával végeztek, illetve megsemmisítettek három páncélozott szállítójárművet és két kisteherautót.

(MTI)

A nyitóképen egy HIMARS látható egy korábbi hadgyakorlat során. Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2023. január 03. 05:50
Hohol népmese: százat egy csapásra!
SzkeptiKUSS
2023. január 02. 20:18
Egyezzünk meg valamiben. A pihenő katonáknál lehet a legnagyobb élőerő pusztítást végrehajtani. Mindkét oldalra igaz. A számokat meg fenntartással kell kezelni, mert mindegyik fél lódít. Ez a háború az összes borzalmával, kilengéseivel együtt még akár "sportszerűnek" is nevezhető. Nem mészárolják célzottan a civil lakosságot.
SzkeptiKUSS
2023. január 02. 20:18
Egyezzünk meg valamiben. A pihenő katonáknál lehet a legnagyobb élőerő pusztítást végrehajtani. Mindkét oldalra igaz. A számokat meg fenntartással kell kezelni, mert mindegyik fél lódít. Ez a háború az összes borzalmával, kilengéseivel együtt még akár "sportszerűnek" is nevezhető. Nem mészárolják célzottan a civil lakosságot.
lurker
2023. január 02. 19:06
Kellenek az ukrán sikerek, nehogy elapadjon a nyugati támogatás. Ha egy orosz pockot lőnek le az is bejárja a világsajtót, bezzeg az ukrán hullahegyekről senki nem beszél. Budapesti ukrán tulajdonú magánkórházakban kezelik az ukrán katonákat annyira sok az áldozat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!