Lefejezték az olasz maffiát: örökre bezárhatják Messina Denarót, az Ördögit

2023. január 18. 09:01

Apja tanította a szakmára, oldott már fel savban embert, és szerette a videójátékokat: ilyen életet élt a Cosa Nostra most letartóztatott vezére, aki most már minden bizonnyal haláláig rács mögött marad.

2023. január 18. 09:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hétfő este robbant a hír, teljesült Itália harmincéves kívánsága:

rendőrkézre került az ország talán leghírhedtebb bűnözője, Matteo Messina Denaro,

akiről – bár ezt önéletrajzi formában sehol nem vállalta fel – mindenki tudta, hogy Olaszország egyik leghírhedtebb maffiaklánját, a Cosa Nostrát vezeti.

Diabolik, azaz „Ördögi” rovásán annyi van, hogy fennmaradó évtizedeit egészen bizonyosan rácsok mögött éli majd le.

Az olasz kormányokat maffiafőnökben mérik

A maffiafőnökök kiléte jellemzően nem titok, sőt, közkincs Olaszországban – az évszázadok alatt kiforrott rejtőzködési technikák miatt ugyanakkor a rangos maffiózók elfogása ritkaság és népünnepély. 1993-ban Salvatore „Totò” Riina elfogása – aki egyébként Messina Denaro elődje volt a Cosa Nostra élén – a régi, Kereszténydemokrácia nevű óriáspárt által uralt Olaszország, azaz az Első Köztársaság utolsó erődemonstrációja volt. Ahogy a Sky TG24 írja,

Ehhez fogható legközelebb 2006-ban történt, akkor Bernardo Provenzano, azaz Binnu u tratturi, „Traktor Béni”, a Corleonesi-klán vezére akadt a hatóságok horgára – mindkét eset dobott egyet a kormánypártok népszerűségén.

A letartóztatás felvétele

 

A maffiafőnök-lekapcsolási bónuszt most Giorgia Meloni és jobbközép koalíciója is elkönyvelheti.

Nem hiába nagy az öröm: a Rai News beszámolója szerint a miniszterelnök a hírre úgy reagált, „nem nyertük ugyan meg a maffia elleni háborút, de alapvető fontosságú volt ezt a harcot megnyerni”, s Messina Denaro kézre kerítésének napja „ünnepnap azon férfiak és nők számára, akik csendben erre szentelték életüket”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, „arra indít ez minket, hogy emlékezzünk azokra, akik a legnagyobb áldozatként magukat áldozzák fel, de számos olyan személy is van, akik teljes életüket e célra áldozzák”. Bejelentette azt is, hogy „jó lenne ezt a napot olyan napnak elképzelni, amelyen e hölgyek és urak munkáját ünnepeljük, ezt a javaslatot fogom tenni”. Az olasz miniszterelnök jelezte: „E kormány abszolút legelső meghozott intézkedése a szigorított fegyházbüntetés megvédése volt. Matteo Messina Denaro azért fog kemény fegyházba menni, mert ez az intézmény ennek a kormánynak hála még létezik.”

Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter, a szintén kormányzó Északi Liga vezetője

„Ellenzem a halálbüntetést, és ez így is marad. Akkor is, ha bizonyos személyek gazemberségére és brutalitására gondolva más gondolatok is támadnak az emberben, ezeket viszont a fiókban hagyjuk, mert a barbarizmusra nem lehet barbarizmussal felelni” – nyilatkozta a miniszter.

Messina Denaro a népi folklórban

Matteo Messina Denarót 1993 óta nem látta sehol senki: két barátjával ebben az évben – amikor is Totò Riina elfogásával a Cosa Nostra de facto vezetőjévé vált – még nyaralni látták Forte dei Marmiban (amely város szépségéről mi más tanúskodna jobban, mint hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elhíresült villája is itt található).

A hatóságok azóta keresték hasztalanul. A holland különleges rendőri erők 2021 szeptemberében szentül meg voltak győződve arról, hogy egy hágai étteremben őt látták,

azonban összekeverték egy angol turistával, akit szürreális rendőri akciójuk keretében le is tartóztattak.

Ebben szerepet játszhatott, hogy valójában harminc évig nem tudta senki, hogy is néz ki Messina Denaro: természetesen nem csináltatott magának rendes nevén személyigazolványt, útlevelet, mobiltelefonja nem volt, kizárólag közvetítők élőszaván és általuk kézbesített pizzinókon, cetliken keresztül kommunikált. Ezáltal az a kevés kép is ősrégi volt, ami a nyilvánosságban keringett róla – a hatóságok ezek alapján készített rekonstrukciókból sejthették csak, milyen ábrázatú férfit is keresnek, illetve egy 1993-as hangfelvételből ismerték egyáltalán a hangját.

Ennek ellenére számos humoros tulajdonságát ismerte az olasz utca embere: például hogy kancsal, hogy imádja a ricottás édességeket, és hogy – mint azt számos tanú is vallotta róla – kirakós- és videójáték-függő. A hatóságok kezébe kevés dokumentum került Messina Denaro személyes levelezéséből, de egyik szeretőjétől, Maria Mesitől rendelkezésre áll egy levél az 1980-as évekből, amikor is Mesi jelzi, hogy alig várja, hogy megvehesse szerelmének a Donkey Kong 3 nevű Nintendo-játékot, a Secret Maya 2 kazettáját pedig már feladta neki. Emellett tudni lehetett, hogy fizikailag szobabiciklizéssel tartotta magát karban, és nagyon szerette ingei mandzsettáján hordani a monogramját, de erről biztonsági okokból fájó szívvel lemondott.

A kezdő maffiózó

Matteo Messina Denaro 1962-ben született Szicília északkeleti csücskében, Castelvetranóban, és szülővárosában egészen a kereskedelmi technikumig jutott, ahonnan aztán kibukott – mint egy szintén rendelkezésre álló levelében írta, nagy bánatára. „Ha van, amit bánok az életemben, az egyik mindenképpen az, hogy nem tanultam. Életem legnagyobb hibáinak egyike ez, és a legnagyobb bosszúság az, hogy jó tanuló voltam, csak mással foglaltam el magam.”

Francesco „don Ciccio” Messina Denaro a város maffiafőnöke volt, aki húszéves fiát bevette a családi cégbe, s már együtt vívták meg a nagy szicíliai maffiaháborút a Corleone-birodalom egyben tartása érdekében az 1980-90-es években. Apja mellett Totò Riina is a tanítómesterévé vált, s innentől Matteónak aranyélete volt: Porschével járt, Armanit hordott, csuklóján Rolex Daytona ketyegett, s közben az olasz állam csengette neki a munkanélküli-segélyt is.

Innen az út csak felfelé vezetett: Castelvetranótól Mazara del Vallóig az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején Messina Denaróéké volt az építőipar Szicília északkeleti partvidékén, a helyi Cosa Nostra-klán találkozóhelye Messina Denaro betongyára volt. E helyzetben érte példaképe, Totò Riina letartóztatása, amely Olaszországban szintén nemzeti ünneppé nemesült – s az ország egyik legnépszerűbb tévése, Maurizio Costanzo élő adásban merészelt örülni neki. Messina Denaro elhatározta, hogy ezért lakolni fog, így a római via Faurón autózó Costanzót majdnem sikerült felrobbantania – bár a műsorvezető és párja túlélték, a robbanásban 23-an sérültek meg. Ezután került fel az akkor még újdonsült maffiavezér az olasz rendőrség körözési listájára.

Dokumentumfilm a maffiavezérről

 

Rémtettek a Cosa Nostra élén

Messina Denaro nem minden célpontja volt olyan szerencsés, mint Costanzo: 1992-ben

hogy ne tudjanak tanúskodni a Cosa Nostra-perben. Aztán 1993-ban három nagyvárosi, több halálos áldozattal járó bombatámadás fűződik a maffiavezér nevéhez – egy Rómában, egy Firenzében, egy Milánóban.

Benne volt a keze két rendszeresen a maffia ellen ítélő bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában is.

Legbrutálisabb gyilkosságát pedig 1996-ban követte el, amikor a tizenhárom éves Giuseppe Di Matteót, egy tanúvallomást tett maffiózó fiát elraboltatta Palermo környékén 1993-ban elraboltatta, majd

A maffiavezér udvara

Matteo Messina Denaro furcsa eset volt a maffiafőnökök között, ugyanis nem volt hagyományos értelemben vett – és a Keresztapa-sorozatból jól ismert – családja: hosszabb-rövidebb ideig szeretői voltak, akiket maffiózói tevékenységétől függetlenül ismert meg, és igyekezett abba nem bevonni. Maria Mesiről, aki videójátékokat ajándékozott neki, már volt szó; vele egyébként majdnem rosszul járt, ugyanis a rendőrség 1998-ban Mesit követve rábukkant Messina Denaro egyik búvóhelyére az északnyugat-szicíliai Bagheriában, de a maffiózó még időben meglépett, és csak egy üveg Nutellát, egy másik üveg kaviárt, egy befejezetlen kirakóst és cigarettacsikkeket hagyott maga után.

De 1989-1993 között négy évig járt az osztrák Andrea Haslehnerrel is, a Hotel Paradise Beach recepciósával. Őt úgy ismerte meg Messina Denaro, hogy ebbe a szállodába rendszeresen betért maffiózó barátaival; s mikor Nicola Consales szállodatulajdonos 1991-ben panaszkodni kezdett Haslehnernek, hogy minek járnak ide ezek a maffiózók,

Volt bűntársai vallomása szerint főhadiszállását Toszkánában tartotta, és valamilyen módon intézett magának külföldi nyaralásokat is, Bulgáriában, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Tunéziában és Görögországban is járt.                                                   

Miután egyszer Mesi miatt, majd 2000-ben szülővárosa, Castelvetrano belbiztonsági szervek által beszervezett polgármestere segítségével majdnem elkapták, a vég kezdete számára végül húga, Patrizia 2018-as letartóztatása lett. A hölgyet, aki közvetítője és fontos kommunikációs csatornája volt, 14 év börtönre ítélték.

A hatóságok feltehetőleg innen kezdve fejtették fel Messina Denaro hálózatát, míg aztán meg nem találták a szicíliai Palermóban, egy rendelőben, ahová orvosi kezelésre érkezett. Szökése utolsó évét egyébként Campobello di Mazarában töltötte, szülőhelyétől 8 kilométerre fekvő búvóhelyén – több tucat drága cipő, némi Viagra és óvszer társaságában.

Sorsa nem kérdéses, gyilkosságai több életfogytiglani fegyházat is kiadnak,

érdemei szerint a l’aquilai maximális biztonsági fokozatú börtönben fog megrohadni.

Egy latitantéval, „szökevénnyel” kevesebb lett tehát az olasz hatóságok listáján, amely az utóbbi évtizedben rohamosan zsugorodott, és már csak négy főt számlál, igaz, ebből három régi motoros. A Cosa Nostrából 1998 óta keresik Giovanni Motisit, a Motisi-klán vezérét; 1997 óta szökésben van a szárd emberrablók csoportjából Attilio Cubeddu, bár az sem kizárt, hogy ő már meg is halhatott; a Camorrából 2002 óta Renato Cinquegranellát keresik; a legzöldfülűbb maffiózó, az ’ndranghetához tartozó Pasquale Bonavota pedig 2018-ban került az olasz rendőrség toplistájára.

 

Nyitókép: AFP PHOTO / HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 18. 11:23
Egy újabb kamu. A maffia nem egyfejű szervezet, Az eltelt 50 évben már volt ilyen "győzelem" tucatnyi, mégsem változott semmi.
nemecsekerno_007
2023. január 18. 11:17
A főnökök főnöke - Il Capo dei capi Olasz sorozat. Gyakorlatilag dokumentum értékű.
Balango
2023. január 18. 11:14
Miért éri meg valakinek így élni?
Ólat a trolloknak
2023. január 18. 11:11
Az hagyján, de ahogy olvasom az ukránt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!