Egymásnak passzolnák át a menekülteket a német tartományok

2023. január 10. 15:01

A baloldal megreformálná a menekülteket elosztó kvótarendszert, miután Berlinben lassan már nem tudják elhelyezni a menedékkérőket. A kevésbé leterhelt tartományok azonban hallani sem akarnak erről.

2023. január 10. 15:01
null
Greczula Levente László

A németországi baloldal egy része az országba érkező menekültek elosztását szabályozó rendszer átalakítását szeretné elérni – olvasható több német lap hasábjain is. A cél: lehetővé tenni, hogy a menedékkérők könnyebben változtassanak lakhelyet Németországban, így kerülve el, hogy a három városállam – Berlin, Bréma és Hamburg – túltelítődjön velük. De az ötletnek nem mindenki örül egyformán.

Érdekes, hogy az ötletet a hamburgi és brémai főpolgármesterek mellett éppen a „sokszínűség” és a „világra való nyitottság” tollaival előszeretettel ékeskedő Berlin szociális ügyekért felelős, egyébiránt szélsőbaloldali szenátora vetette fel. A Die Linke soraiban politizáló Katja Kipping azt mondja, hogy

a városállamokban egyszerűen túl kevés a hely ahhoz, hogy az egyre több menedékkérőt elhelyezzék.

A jelenlegi rendszer a szenátor szerint rugalmatlan, mivel az egyes tartományok közötti költözködés adminisztrációs szempontból nagyon nehéz.

Túlterhelt a menekülteket befogadó rendszer

Tény, hogy az ukrajnai háború elől – illetve annak kapcsán – Németországba menekülők egy, a 2015-öshöz hasonló méretű menekülthullámot idéztek elő az országban, amelyre az ottani ellátórendszer egyáltalán nem volt felkészülve. Az RBB szerint csak Berlinben tavaly 85 ezer ember adott be tartózkodási kérelmet, közülük 46 ezren meg is kapták. Jellemző – mondhatnánk némi malíciával –, hogy a munkaügyi központokban viszont csak körülbelül húszezren jelentkeztek, legalábbis a berlini statisztikák szerint.

Az igaz, hogy a menekültek Németországon belüli elosztását

egy viszonylag régen kidolgozott, valóban nem túl rugalmas rendszer szabályozza.

Az úgynevezett königsteini kulcsot még 1949-ben alkották meg a nyugatnémet tartományok vezetői, az eredeti célja pedig az volt, hogy meghatározza, hogy az egyes tartományoknak mekkora összegekkel kell hozzájárulniuk az NSZK tudományos projektjeihez. A kvóta kiszámításánál kétharmad részben a tartomány adóbevételeit, egyharmad részben pedig a népességet veszik figyelembe. Így lehet, hogy a viszonylag kis alapterületű, de nagy gazdasági erejű Hamburg kvótája magasabb, mint például Mecklenburg–Elő-Pomerániáé.

Az infografikán jól kivehető, hogy a königsteini rendszer a jómódúbb tartományokra ró nagyobb terheket, de az is megmutatkozik, hogy a gazdasági szempontból egyébként nem túl izmos (nota bene: a kvóta hangsúlyosabb részét az adóbevételek adják, amik viszont nincsenek mindig egyensúlyban a tényleges gazdasági erővel) Berlin szempontjából valóban nem a legelőnyösebb a jelenlegi szisztéma.

Nem akarnak reformot a tartományok

A többi tartomány részéről viszont eddig nem mutatkozott nagy reformhajlandóság, ami persze érthető is: túl az erkölcsösségen és azon, hogy a bajba jutottakon illik segíteni,

valójában senki nem szeretne a jelenleginél is több menekültet

(migránst, bevándorlót, stb.) a saját környékére. Bajorország keresztényszociális belügyminisztere az ügy kapcsán azt mondta a Weltnek: „Tschentscher hamburgi főpolgármesternek inkább fel kellene ráznia a párttársait [az SPD-ben – a szerk.], hogy azonnal és sürgősen változtassák meg a szövetségi kormány politikáját, és ne vonzzanak még több migránst ide”.

Az ukrajnai menekülthullámmal párhuzamosan újra egyre súlyosabb problémát jelentő illegális bevándorlás miatt számos tartomány, például Észak-Rajna-Vesztfália vagy éppen Szászország már nem is fogad új menedékkérőket más tartományokból: az ottani befogadókapacitások ezek szerint már megteltek.

A balliberális szövetségi kormány viszont egyelőre nem tervez változtatni a bevándorláspolitikáján

– sőt: a szélsőbaloldali kapcsolatairól ismert szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser tárcájával éppen a német menedék- és állampolgársági jog megreformálásán dolgozik. Az új rendszer megkönnyítené a bevándorlást Németországba harmadik országokból is, emellett pedig egyszerűbbé tenné a német állampolgárság megszerzését is.

 

A nyitóképen: menekültszállás a bezárt tegeli repülőtéren, Berlinben. Fotó: CARSTEN KOALL / AFP

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2023. január 11. 10:51
Tessék még több migráns befogadni! Nigéria lakossága évente 5 millió fővel növekszik! Legalább ennyi afrikait fogadjanak be évente!
Odone Ricci
2023. január 11. 09:16
Ursula jan. 9-én ellátogatott Rómába és szivélyes eszmecserét folytatott Giorgiával. Erről minden média tájékoztatott. 2O23 decemberéig száznegyvenkilenc brüsszeli feltételnek kell eleget tennie az olasz kormánynak és akkor érkezni fog a harmincnyolc milliárd euró.--- (Erről már kevesebb napilap számolt be. ) A migrációt majd csak februárban fogja megtárgyalni az EU-P. Brüsszelben. Addig pedig tovább folytatódik a behajóztatás, most északabbi olasz kikötökbe Lampedusa helyett.----( Ezt a genovai, anconai és a ravennai lakosság látja.) Az a benyomásunk, hogy megy az időhúzás és hezitálás . Egyetlen EU-tagország sem akar újabb illegális bevándorlót, mert naponta lepleződnek le terrorakciók főleg a németeknél és a franciáknál. A quótázás lehetősége még mindig téma .
Ehetős Odó
2023. január 11. 08:13
Ejnye. Hiszen csak merő önzetlenségből akarják a berliniek meg a brémaiak, hogy más tartományokban se legyen krónikus hiány agysebészekből és atomtudósokból.
buvu
2023. január 11. 08:12
10 éven belül Németország szét fog tagozódni, a térképen látható régiókra. Mind más-más bevándorló hátterű erők fogják irányítani. Gyakorlatilag törzsekké alakulnak, akik nem a német kisnyugdíjas jólétére lesznek tekintettel, nem a német hagyományok szerint vezetik majd az országot. Átmész Burgerlandba és törökül hirdeti magát egy - egy politikus. Vége ennek a civilizációnak, ami probléma, mert a gazdaságunk függ a német gazdaságtól, tehát helyes a keleti nyitás, mert 10-15 éven belül nyoma sem lesz a jelenlegi európai berendezkedésnek. Vagy, találnak megint egy őrült festőt....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!