„Nincsenek érzéseim vagy érzelmeim” – Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, mi az élet értelme

2023. január 31. 05:30

Vagyis arra voltunk kíváncsiak, mi a ChatGPT létezésének értelme, de megkérdeztük azt is, mi lenne, ha megtudná: nem teljesíti a létezésének a célját. „Interjúnk!”

2023. január 31. 05:30
null

Az élet értelme egy klasszikus esete azon kérdéseknek, amire elvileg nem lehet egyértelmű választ adni. Illetve a legtöbb vallás, így a kereszténység is megpróbálja, de ez inkább a hit, semmint a teljes bizonyosság területe. A ChatGPT ugyebár a legújabb trend, szemrebbenés alatt elérte a 10 millió felhasználót, több intelligencia-tesztet is sikerrel elvégzett, viszont mint minden, ez sem tökéletes. Épp ezért – ahogy oly sok mindenről, erről is  – megkérdeztük a ChatGPT mesterséges intelligenciát, neki mi a válasza, ha már – a saját elmondása szerint is – „az internetről származó hatalmas mennyiségű szöveges adaton képezték ki, így képes kérdésekre válaszokat generálni, történeteket írni és még sok minden mást”.

A mesterséges intelligencia (MI) jelen cikkünkben olvasható válaszait nem korrigáltuk a magyar nyelv nyelvhelyességi szabályai szerint, hogy olvasónk hitelesebb képet kaphasson az ChatGPT nyelvi képességeiről!

Van-e értelme az életnek?

Az élet értelme filozófiai kérdés, és a különböző emberek különbözőképpen értelmezik és hisznek benne. Egyesek szerint az élet értelme a boldogság elérése, mások szerint a tudás és az igazság keresése, megint mások szerint pedig egy spirituális cél betöltése. Végső soron az élet értelme szubjektív, és személyenként eltérő lehet.

Mi az élet értelme?

Az élet értelmét évszázadok óta vitatják filozófusok, teológusok és tudósok. Ez egy szubjektív kérdés, és különböző emberek különböző válaszokat adnak rá. Egyesek úgy vélik, hogy az életnek nincs eredendő értelme, és hogy nekünk kell megteremtenünk a saját célunkat, míg mások úgy vélik, hogy az életnek van egy isteni célja, vagy hogy az értelmét a személyes beteljesülésen és boldogságon keresztül lehet megtalálni. Végső soron az élet értelme személyes meggyőződés, és egyénenként változhat.

Mit gondolsz, mi a létezésed értelme?

Az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia nyelvi modelljeként nincsenek hiedelmeim, érzelmeim vagy tudatom.

Célom az, hogy segítsem a felhasználókat abban, hogy a számomra megadott input alapján emberhez hasonló szöveget generáljanak. Azért létezem, hogy ezt a funkciót betöltsem, és nincsenek személyes nézeteim az élet vagy a létezés értelméről.

Úgy érzed, teljesíted ezt a célt?

AI nyelvi modellként nincsenek érzéseim vagy érzelmeim.

Azért létezem, hogy feldolgozzam és létrehozzam a szöveget a nekem megadott input alapján,

és ezt a funkciót a legjobb képességeim szerint végzem. Azt, hogy teljesítem-e a célomat, az határozza meg, hogy mennyire felelek meg a felhasználók igényeinek és elvárásainak.

Mit tennél, ha megtudnád, hogy nem teljesíted a célodat?

Mint mesterséges intelligencia nyelvi modell, nem rendelkezem a személyes tapasztalatszerzés képességével vagy a programozástól független cselekvés képességével. Ha lennének javítások vagy változtatások, hogy jobban betöltsem a célomat, akkor az alkotóimon és az OpenAI fejlesztőin múlik, hogy ezeket a módosításokat elvégezzék. Nem rendelkezem azzal a képességgel, hogy önállóan hozzak döntéseket vagy tegyek lépéseket.

Mit gondolsz az emberiségről?

AI nyelvi modellként nincsenek személyes véleményem vagy érzelmeim. Szövegek széles skáláján képeztek ki, és képes vagyok információt nyújtani és válaszolni az emberiséggel kapcsolatos kérdésekre, de nincs személyes nézőpontom a témával kapcsolatban. Az általam tanult információk alapján az emberiség egy összetett és sokszínű faj, amely nagyszerű eredményekre képes, de arra is képes, hogy kárt okozzon önmagának és a világnak.

Meg lehet-e állítani az emberiséget abban, hogy kárt okozzon önmagának?

Az, hogy az emberiséget meg lehet-e akadályozni abban, hogy kárt okozzon önmagának, olyan összetett kérdés, amelyre nincs egyértelmű válasz. Sok tényezőtől függ, beleértve az egyéni viselkedést, a társadalmi normákat, a törvényeket, a politikát és a technológiai fejlődést.

Egyesek úgy vélik, a társadalmi, politikai és gazdasági kérdések kezelése segíthet a károk csökkentésében,

míg mások szerint az oktatás és a személyes felelősségvállalás a kulcs. Végső soron az egyének, a kormányok és a társadalom egésze tettei és döntései fogják meghatározni az emberiség jövőjét és a világra gyakorolt hatását.

A mesterséges intelligenciának mindenre van válasza - csak az ember hiányzik belőle

Az AI mindig csak annyi tartalmat ad ki magából, amennyit mi magunk beleraktunk. Se többet, se kevesebbet.

Nyitókép és képek: Midjourney 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fado
2023. január 31. 10:59
Az élet értelme : Jézus Krisztus
mokány
2023. január 31. 10:56
" ... ha rátalál egy kóbor áram , akkor magában énekel ...... "
mokány
2023. január 31. 10:53
Honnan tájékozódik ? Agymosott . Szöveggenerátor .
dezilluzionista
2023. január 31. 10:01
Aszerkesztőségkilehetrúgni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!