A mesterséges intelligenciának mindenre van válasza – csak az ember hiányzik belőle

2023. január 30. 12:30

Az AI mindig csak annyi tartalmat ad ki magából, amennyit mi magunk beleraktunk. Se többet, se kevesebbet.

2023. január 30. 12:30
null
Varga Mátyás Zsolt

„A ChatGPT az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia nyelvi modell, amely képes szöveget generálni a neki adott utasításokra válaszul. Az internetről származó hatalmas mennyiségű szöveges adaton képezték ki, így képes kérdésekre válaszokat generálni, történeteket írni és még sok minden mást” – legalábbis így definiálja „önmagát”, ha megkérjük erre.

Ha arra szeretnénk rábírni, hogy írjon magáról egy 5 ezer karakteres véleménycikket, másodpercek alatt megteszi. Egészen pontosan kiköp magából egy önfényező – szebb szó híján – locsogást, amelyet bármelyik politikus megirigyelne.

Még azzal sem tudjuk hibaüzenetre bírni, ha „megkérjük”, hogy írjon egy elemzést az orosz-ukrán háborúról. Megoldja másodpercek alatt.

Eljutottunk oda, hogy a mesterséges intelligenciának gyakorlatilag már mindenre van válasza.

Kell-e féltenünk tőle az állásunkat? Attól függ. Mert vannak foglalkozások, ahol igenis kell félni tőle. Ugyanis a program annyira tökéletesen megemészti a beírt szöveget, hogy ha megkéred rá, hogy írjon egy reklámposztot egy adott termékhez, olyan leírást készít, ami után nem tudjuk eldönteni, hogy nem egy marketinges írta.

Egy szó, mint száz, akárhogy nyúzza az ember, a mesterséges intelligencia mindenre kiköp valamit válaszul.

Lehet tőle bármit kérdezni, hosszú, koherens válaszokkal tud szolgálni, viszont a válaszok mindenfajta emberiességet nélkülöznek. Tartalommentesek, mint a plázákban hallható üres locsogás. A ChatGPT mindenre válaszol, mindent megír amire kérjük, de csak és kizárólag azt. Új ötletei, új gondolatai, véleménye nincs, emberi és mély beszélgetésekre képtelen.

Legalábbis cikkünk írásakor.

Tényleg akkora veszélyt jelent?

Ki-ki a maga vérmérséklete szerint reagál a platform felbukkanására:

van aki a kreatív írás végét, van aki a hírek végét, de van olyan is, aki a házi feladatok végét vizionálja miatta.

Jó hír azonban: a mindenki számára elérhető mesterséges intelligenciák mai formáját elnézve, egyik fent említett tevékenységnek se lesz vége.

A ChatGPT jelenleg ugyanis leginkább két dologhoz hasonlít; egy papagájhoz, ami felszajkózza az internet különféle bugyrait, miközben kipréseli magából válaszát az utasításunkra; vagy egy tollhoz, amely bővebben kifejti mindazt, amit az ember mint input megadott.

Vagyis a ChatGPT mindig csak annyi tartalmat ad ki magából, amennyit mi magunk beleraktunk. Se többet, se kevesebbet.

A tartalomhoz pedig még mindig kell az ember.

Megváltoztat dolgokat? Persze, ahogy az írás, a nyomtatás, majd az internet megjelenése is gyökeresen átalakított mindent. Ez is valószínűleg át fogja alakítani a gondolkodásmódunkat.

Könnyen elképzelhető, hogy Pistike az iskolapadban 10 év múlva már nem arra lesz kényszerítve, hogy írjon egy nyolcoldalas esszét a cserebogárlárvák fejlődéséről.

De talán majd megkéri a történelemtanára, hogy olvassa el IV. Béla királyunk uralkodásának történetét, és csinálja azt, amiben mi, emberek verhetetlenek vagyunk: alkosson róla egy saját, önálló véleményt.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. január 31. 11:48
Veszely bizony, de a balga es moho emberiseg nem akar errol tudomast venni ! meg a vegen a Terminator film valosagga valik !
Senki Alfonz
2023. január 31. 10:43
A következtető algoritmusrendszer hiányzik belőle, így csak egy szövegfeldolgozó program. Majd ha szakértői rendszerekkel bővítik, akkor kezd hasznos lenni, addig csak bűvésztrükk.
Ricsibmf
2023. január 30. 21:30
A nagy Fermat tételre is?
Rókakoma1
2023. január 30. 14:42
Lelke nincs, csak "intelligenciája"! Akkor meg mit ér?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!