Amerikai lap: A konzervatívok tanulhatnak Orbán Viktor miniszterelnöktől

2023. január 12. 11:26

A magyar kormányfő érti, miként működik a hatalom a posztliberális társadalmakban – olvasható a portál cikkében.

2023. január 12. 11:26
null

Rod Dreher annak kereste az okát az American Conservative hasábjain, hogy miért gyengül az amerikai polgárok bizalma a demokrácia alapvető intézményeiben. Az amerikai filozófus-író cikkében megismételte korábban többször hangoztatott kijelentését, mely szerint

az amerikai konzervatívok tanulhatnak Orbán Viktor miniszterelnöktől.

A magyar vezető ugyanis érti, miként működik a hatalom a posztliberális társadalmakban – húzta alá.

Orbán Viktor is csak jót várt a Nyugattól

Dreher felidézte, a kommunizmus bukását követően Orbán Viktor is csak jót várt a Nyugattól a szabad piac és a demokrácia tekintetében, de rá kellett jönnie, hogy ezek csak elfedik a Nyugat kulturális és gazdasági hegemóniára való törekvéseit. A filozófus meglátása szerint a vállalatokat és a tudományos intézményeket pedig „gyakran fegyverként használják a nemzeti szuverenitást célzó törekvések ellen”.

Majd azzal folytatta, Orbán felismerte, hogy saját országában is tele vannak az intézmények olyanokkal, akik nem hajlandók megosztani a hatalmat a konzervatívokkal. Ebben a helyzetben egyetlen fegyvere maradt:

az állam hatalma, melyet a megválasztott képviselők érvényesítenek.

„Ez az, amit Magyarországgal kapcsolatban a média képtelen felfogni. Ez lesz a helyzet Florida kormányzójával, Ron DeSantis-szal is, ha továbbmegy a megkezdett úton” – tekintett a jövőbe Rod Dreher.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 12. 12:32
Na,megint a fizetett Dréher Rudi..komoly..:)
Tommaso
2023. január 12. 12:24
A konzervatívok világszerte tanulhatnak, okulhatnak Orbán Viktor riasztó példájából. Hogy egy KSIZ-titkárból lett liberális, majd keresztény-konzervativ, hajlamos ez utóbbi világszemléletét IS a szemétre hajitani, ha hatalmi érdekei úgy diktálják.
Türelem
2023. január 12. 12:11
Rod Dreher a gondolkodókhoz, az értőkhöz beszél, feltételez egy bizonyos intelligencia szintet.
lurker
2023. január 12. 11:56
Óóóóóóbán, Óóóóóbán! jól utánzom a libsiket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!