Tálibok támogatják, Gretával vitázik, románok bezárják – ki az az Andrew Tate?

2023. január 04. 14:41

Korunk hőse vagy senkiházi bűnöző? A botrányhalmozó influencert épp akkor tartóztatták le Romániában, amikor a fél világ felfigyelt rá Greta Thunberggel való vitája miatt. Portré Andrew Tate-ről.

2023. január 04. 14:41
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

„Primitív pengeváltásba ment bele Greta Thunberg” a Mandiner is bemutatta a napokban a nemzetközi és hazai sajtóban is nagyot futó vitáját egy bizonyos Andrew Tate-tel, aki történetesen a Google globális rákeresési listájának élére is felugrott egymásra halmozódó ügyei miatt.

Történt, hogy az influencer-karrierjét építő Tate – nyilván tizenöt másodpercnyi világhírnév érdekében – luxusautóival és azok károsanyag-kibocsátásával provokálta a minap Greta Thunberget a Twitteren. Hozzátette ráadásul üzenetként azt is, küldje el az e-mail címét, hogy arra megírhassa a 33 darab járgánya listáját és azok kibocsátási adatait.

Mire Greta Thunberg (pontosabban az oldalát kezelő valaki) azt válaszolta, hogy

vagyis a kispéniszenergia@legyenéleted.com-ra.

Andrew Tate

 

Greta gúnyos beszólására Tate egy videóval reagált. Ennek keretében tájékoztatta az aktivistát arról, hogy ő igazából egy nagyobb rendszer kiszolgálója, miközben azt hiszi, jól cselekszik. „Valaki leültette őt, és meggyőzte őt arról, hogy próbáljon meg meggyőzni titeket arról: könyörögjetek a kormányaitoknak azért, hogy szegénységbe adóztassanak benneteket és megakadályozzák a Napot abban, hogy forró legyen.”

A vígjátéki karakterbe illően elmondott monológját szivarozás közben adta Greta Thunberg tudtára.

 

Folytatódik Greta Thunberg és Andrew Tate cicaharca: az influenszer szivarozás közben vágott vissza

A Mandiner csütörtökön beszámolt róla, hogy a Twitteren esett egymásnak Greta Thunberg és Andrew Tate. Greta kifejezetten gúnyos beszólására az egykori kickbox világbajnok egy videóval reagált. A mondanivalójának a lényege az volt, hogy tájékoztatta az aktivistát arról, hogy igazából egy nagyobb rendszer kiszolgálója, miközben azt hiszi, jól cselekszik.

 

Who's that guy?

De ki is pontosan ez az Andrew Tate? Mondhatjuk, hogy

jelen korunk jellegzetes figurája, aki leginkább tévés és közösségi médiás botránykeltéseivel tett szert világhírre.

Tate 1986-ban született az amerikai Washingtonban, fekete apától és fehér, angol anyától. Édesapja, Emory Tate tiszteletre méltó karriert futott be: tiszti rangig jutott az amerikai hadseregben, valamint jelentős sakkozói sikereket ért el, 2007-ben nemzetközi mester lett, s 2015-ben hunyt el.

Andrew Tate 11 éves volt, amikor szülei elválása után anyjával Nagy-Britanniába költözött. Keresztény hitre nevelték és gyerekként ő is sakkozói karrierbe kezdett, felnőttekkel is versenyzett.

A felnőttkor küszöbén azonban erős sportágváltást csinált: boxolni kezdett és más harci sportokba is belekóstolt. 2009-ben már brit bajnokságot nyert kickboxban, súlycsoportjában a legjobbak között kezdték emlegetni Európában, 2011-ben pedig első nemzetközi bajnoki címét is megszerezte.

Néhány évvel később már celebritásként pozicionálta újra magát.

A profi sportot maga mögött hagyva 2016-ban bekerült a brit Big Brother valóságshow-ba,

de miután egy felvételen az látszott, hogy megüt egy nőt egy övvel, hat nap után kivágták a műsorból – bár Tate és a nő is azt mondta, hogy ők barátok és kölcsönös beleegyezéssel történt a dolog.

Új idők guruja

Innentől már beleragadt és tudatosan építette a botrányceleb életpályát. A Harvey Weinstein-féle és egyéb metoo-botrányok idején a szexuális erőszakot elszenvedő nők saját felelősségét firtatta; saját honlapján webcames pornóbizniszt épített; és kifejtette abbéli nézeteit is, hogy a nőknek otthon a helyük, nem tudnak vezetni, és egyébként is a férfiakhoz tartoznak. Egyszer kijelentette azt is, hogy a depresszió hamis, fake, nem létezik; majd nem meglepő módon a Covid-járvány időszakában az oltások és a korlátozások ellen emelte fel a szavát.

Tate emellett példaértékű „alfahímnek” nevezte Donald Trumpot, emellett tanácsokat osztogatott arról, hogyan lehet gazdaggá válni.

Andrew Tate végső soron

Kritikusai szerint Tate gyakorlatilag az összes olyan álláspontot összegyúrta karakterében, ami a mai uralkodó, mainstream világrenddel és elváráshalmazzal szemben kritikus, lázadni kívánó, főleg fiatal férfiakat megszólíthatja, elsősorban az angolszász világban.

Ennek megfelelően megérkezett az ellencsapás is: az elmúlt években Tate-et sorra kizárták a Facebookról, az Instagramról, a YouTube-ról, a TikTokról és a Twitterről – különösen a nőket alázó és lekicsinylő kijelentései miatt, amik folyamatosan dőltek belőle. Igaz, Elon Musk hatalomátvétele után, pár hete Andrew Tate visszatérhetett a Twitter nyilvánosságába, hogy aztán ott folytassa a provokálást, ahol abbahagyta.

Egy aggódó anyuka eközben a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy ő nem is tudta, ki az a Tate, de a saját 12 éves fia igen. Az bizonyos, hogy Andrew Tate nem az asztalfióknak gyártotta a tartalmakat, hanem tényleg

széles követőtáborral rendelkező influencer, online véleményvezér lett belőle mostanra,

aki főleg a fiatal férfiakra vagy akár kiskorú srácokra van hatással.

Ezt az Andrew Tate-et bemutató magyar videót több mint 260 ezerszer nézték meg eddig

 

Romániai rémtörténet

Bár az ilyen botrányhősök szavatossága is le tud járni néhány év alatt, Andrew Tate körül éppen most csapnak a legmagasabbra a hullámok – és nem csak a Greta Thunberget betámadó, vele perlekedő megszólalásai miatt.

Történt ugyanis, hogy Andrew Tate

néhány éve Angliából a kies Romániába költözött

– állítása szerint döntésében 40 százalékban az játszott szerepet, hogy Romániában enyhébbek a nemi erőszakra vonatkozó büntetőtörvények.

Korábbi állítása szerint áttért az ortodox keresztény hitre, és havonta több millió forintnak megfelelő összegekkel támogatja a román ortodox egyházat.

2022 októberében viszont már muszlimként térdelve jelent meg, mondván, hogy áttért Mohamed vallására, „mert ez az utolsó igaz vallás a világon”, és

a muszlim hitre való áttérésre biztatta „a gonosz ellen küzdeni kívánó” keresztényeket is.

Bejelentését immár nagy követőtáborral rendelkező muszlim véleményvezérek osztották meg nagy örömmel.

Kérdés viszont, hogy a gonosz elleni harcát miként fogja Tate folytatni a közeljövőben, ugyanis a napokban, a Thunberg-pengeváltással gyakorlatilag egy időben vették őrizetbe őt Romániában – emberkereskedelem gyanúja miatt. A bukaresti amerikai nagykövetség már 2022 áprilisában értesítette a román rendőrséget, hogy amerikai nőket tarthatnak ott elzárva az akaratuk ellenére. Tate-et és fivérét kihallgatták, de aztán elengedték őket.

December 29-én azonban Tate több Bukarest környéki ingatlanát is megrohamozták a hatóságok. Négy személyt, köztük Tate-et és fivérét ismét őrizetbe vették.

A vád: szervezett bűnözés, nők pornózásra kényszerítése, emberkereskedelem.

A román bíróság úgy döntött, hogy Tate-éknek őrizetben is kell maradniuk minimum 30 napra.

Most a fél világ figyel, beleértve a távoli Afganisztánt is. A Newsweek arról számolt be: Sameera Khan woke-ellenes aktivista szerint az afganisztáni tálibok azt kérdezték tőle, kiengedték-e már az influenszert, ugyanis nagyon aggódnak érte.

Hogy innen hova juthat feljebb – pontosabban lejjebb – az önjelölt Mátrix-megváltó neo-Neo, még nem tudható.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
világbéka
2023. január 04. 18:19
Andrew anyja, Eileen régen mosogatónő volt. Jelenleg nyugdíjas. Andrew és bátyja, Tristan gondoskodik minden kiadásáról.
DoomGuy
2023. január 04. 16:37
Egy dolgot kiemelnék, amit a cikkíró nem is említ... single mum. Azaz 10 éves korától az apa kikerül a körből. Innentől nem kicsit sablonos a sztori.
Zsolakomarom
2023. január 04. 15:53
youtube szupersztar, sportbajnok, milliardos pletykak vannak zuros ugyekrol is viszont eleg komoly emberek interjuvoltak masok azt irjak atqrta oket
Rodolfo
2023. január 04. 15:51
Ez egy köpönyegforgató, arrogáns majom. Nem kéne vele annyira foglalkozni. Azért mert Greta Thurnberggel vitázik, még nem jelenti azt hogy itt ódákat kéne róla zengeni. Ez az ürge egy tipikus adókerülő, hamiskártyás börtöntöltelék. Ráadásul nem is a legélesebb kés a fiókban, ha abba az országba költözik (hogy szabadon büntetlenül szexelhessen kiskorúakkal) ahol a legnagyobb a korrupció és legtöbb a lopás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!