A magyargyűlölő román elnök után Zelenszkij is megkapja a Nagy Károly-díjat

2022. december 16. 16:39

Kiemelkedő munkát végez Európáért. Legalábbis a díjosztó bizottság szerint.

2022. december 16. 16:39
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép kapja 2023-ban a Nagy Károly-díjat – adta hírül péntek délután a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az 1950 óta a vesztfáliai Aachenben kiosztott díjakat azoknak ítélik oda, akik a díjosztó bizottság megítélése szerint kiemelkedő munkát végeztek Európáért és az európai egységért. Hogy Volodimir Zelenszkij ezek közül melyikben ért el elévülhetetlen érdemeket, egyelőre nem derült ki.

A Nagy Károly frank királyról elnevezett díjat egy aacheni polgárokból álló bizottság osztja ki minden évben. A díj az egyik legrangosabb politikai elismerésnek számít Európában. Az eddigi díjazottak között ott találjuk Angela Merkel egykori német kancellárt, Emmanuel Macront, sőt, a magyargyűlölő kijelentéseiről elhíresült Klaus Johannis román államfőt is.

 

Klaus Iohannis román államfő átvette a Nemzetközi Károly-díjat

Klaus Iohannis román államfő szombaton átvette Aachenben a Nemzetközi Károly-díjat. A kitüntetést odaítélő testület még 2019 decemberében jelentette be, hogy Iohannis kapja meg 2020-ban a Nemzetközi Károly-díjat, amelynek átadását azonban a koronavírus-járvány miatt másfél évvel el kellett halasztani. A román államfő az európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért, valamint a Kelet és Nyugat közti hídverő szerepéért részesült a megtiszteltetésben.

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2022. december 17. 11:58
Kalergi is megkapta a Károly díjat.
Biivisz
2022. december 17. 09:48
Javasolnám a béke-nobelt is! Ha Obama megkaphatta a semmiért (bőrszínéért), akkor igazán kijárna Volonak is! (Mondjuk, a magasságáért.)
Gáspár
2022. december 17. 04:37
Jobban állna nekik a nagy "KÁR" díj.
Bell & Sebastian
2022. december 16. 23:59
Egy fikciós mondahősről elnevezett díjat csak a legnagyobb mesemondóknak adnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!