Tökéletes álfotókat készít a mesterséges intelligencia, és ez nagyon ijesztő

2022. december 17. 19:38

Senki sem érti, hogyan dolgozik a mesterséges intelligencia, de amit csinál, az elképesztő – írja a hvg.

2022. december 17. 19:38
null

A mesterséges intelligencia segítségével immár meghökkentően realisztikus fotókat és műalkotásnak tűnő képeket hoznak létre, és ez sokakat aggaszt, hiszen felvetődik a kérdés, ez ilyen hatással lesz ez az emberi kreativitásra – ezekkel a nyugtalanító gondolatokkal foglalkozik a Hvg, amely bemutat vadnyugati söntésekben üldögélő, elszánt tekintetű, napcserzett arcú cowboyokat, londoni utcákon álló, cilinderes urakat, kalapos hölgyeket a XIX. századi fotókon, amelyekkel a minap rukkolt elő Mario Cavalli fotográfus. 

A viktoriánus korai portréknak nemcsak a tűéles expozíció a közös jellemzőjük, hanem az is, hogy a szereplőik sosem léteztek, azaz fiktív személyek, a képeket egy mesterséges intelligenciára (MI) épülő képgenerátor algoritmussal, a Midjourneyvel készítette őket Cavalli, minden utólagos manipuláció nélkül.

A legnépszerűbb képgenerátorokkal – mint a DALL-E, a Stable Diffusion, az Artbreeder vagy az említett Midjourney – naponta 20 milliónál is több képet hoznak létre a felhasználók, és a végeredmény egyre illúziókeltőbb. Ezt a fejlődést az tette lehetővé, hogy az utóbbi években sikerült kombinálni a mélytanulás révén fejlődő mesterséges neurális hálózatokat a legjobb szövegfelismerő modellekkel. A technológia még mindig nem tökéletes: az algoritmus küszködik a helyes testarányokkal, és gyakran gabalyodik bele például az emberi kezek reprodukálásába. Mint Cavalli mesélte, az ő képein többször is hatujjú kezek vagy láb nélküli lovak jelentek meg.

Azt viszont senki nem tudja, mit kell mondani a gépnek, hogy tökéletes portrékat készítsen, az öntanuló MI működési elve még a készítői előtt is homályban marad. Csak annyi biztos, utasításokat, rövid leírásokat kell megadni, amelyek egy tömör mondatban foglalják össze, minek kell a képen szerepelnie.

Fotók: Mario Cavalli Facebook-oldala

 

Ilyenek lesznek az emberiség utolsó szelfijei a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia fejlődése érdekes projekteknek ágyazott meg a vizuális műfajokban, írta a PC World , példaként hozva a Mindjourney nevű platform által generált képeket. Az algoritmusnak nemrég azt az utasítást adták, hogy képzelje el az apokalipszis idején készült utolsó szelfiket, az eredmény pedig hátborzongató lett: „üres szemüreggel bámuló, élőholtszerű alakok néznek ránk egy felperzselt, lángokban álló világból, amelyben látszólag már semmi sem maradt, ami valaha szép volt" - írta a portál.

 

Így néz ki a mennyország a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia megalkotta az emberiség utolsó szelfijei után a mennyországot. A gép több rajzot készített, ami hasonló közel mindegyikben, az a légiesen könnyű aranydíszítések, a felhő motívuma, valamint a gigászi méretekkel rendelkező tornyok és fehér csuklyás alakok. Az algoritmusnak csupán azt az utasítást adták, hogy képzelje el, hogyan nézhet ki a mennyország.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik