A történelmi mintázat és a kompromisszum esélyei Ukrajnában

2022. december 28. 06:25

A háborúi többsége döntetlennel, kompromisszumos lezárással végződött.

2022. december 28. 06:25
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„A történelmi mintázat és a kompromisszum esélyei Ukrajnában

Ha unalmas órainkban a háborúk adatait feldolgozó adatbázis, a Correlates of War adatsoraival dekázunk, néha igen érdekes mintázatokra bukkanunk. Az alatt a bő száz év alatt, ami Waterloo és az orosz polgárháború lezárása között zajlott le, Oroszország nemigen volt képes arra, hogy döntő győzelmet csikarjon ki az államok közötti háborúiban. A háborúi többsége döntetlennel, kompromisszumos lezárással végződött.

Ez a mintázat teljesen megfordult az ezt követő száz év során, a polgárháború végétől a napjainkig terjedő időszakban. Ez alatt a száz év alatt Oroszország harminc-egynehány államok közötti háborúja közül csupán egyetlen egy végződött kompromisszummal.

Ennek a kompromisszumnak a revízióját latjuk most Ukrajnában.

Persze, ha nagyon akarunk, lehet azzal vigasztalódni, hogy a történelmi tapasztalat csupán visszapillantó tükör. Attól még a kép amit a tükörben látunk, nem sok okot ad az optimizmusra.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2022. december 28. 16:01
Akkor a 2. világháborúban nem győztek az oroszok? Manapság ez bennem is felmerült:)
Namond
2022. december 28. 10:43
?!! Ez most mi?
nemecsekerno_007
2022. december 28. 09:39
A viszonylag olcsó orosz energiahordozók versenyelőnyt biztosítottak az EU-nak. Az USA ezt rúgta ki, így több legyet üthet egy csapásra. Elkezdtek Latin-Amerikát csinálni az EU-ból, pár hülye meg ennek tapsikol.
svejk11
2022. december 28. 09:12
Ha a régi Ukrajna nem is lesz egyhamar EU tag, de részekben sikerülhet neki. ( ld. a MEDVEGYEV tervet!) Lengyelország repatriálja GALÍCIÁT ! Magyarország repatriálja Kárpát-alját ! Mindkét ország tegja az EU-nak is, a NATO-nak is ! Kuleba elfuserált mesterterveire semmi szükség, hiszen tudhatnák: Ami eddig nem sikerült, az ezután sem fog sikerülni ! A RÉGI Ukrajna lakosságának 20-30 %-a már Németországban van, ők már élvezhetik a fejlett NYugat minden áldását, van villany, fűtés víz. Ja és korlátlan támogatás ! Csak a kievi kormánnyal vannak gondok. Sem Belgium, sem Luxembourg nem akarja átadni a marsallbotot sem Zelenszkijnek, sem Kulebának ! Így kénytelenek egy virtuálisan létező Ukrajnát irányítani ??!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!