Putyin James Bond szerepében – így öltözik az orosz diktátor

2022. november 03. 19:00

Melyik a kedvenc nyugati márkája? Miért nem hord slim fit nadrágot? Mit csinált a luxusóráival? A Kifutóban Putyin következik – Kovásznai Andrea stílustanácsadóval  elemeztük az orosz diktátor megjelenését.

2022. november 03. 19:00
null

Kovásznai Andrea és Szalai Laura írása

„Oroszországban a jól öltözöttség megszokott jelenség a politikusoktól. Az orosz politikai elit szemmel láthatóan kifejezetten ad a megjelenésére: Vlagyimir Putyin elnök, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter minden alkalommal igényesen és stílusosan jelenik meg” – mondja lapunk Kovásznai Andrea, akivel korábban már több politikus öltözködését elemeztük. Hozzáteszi, a Kremlben az az általános vélekedés az öltözködésről, hogy a vezetőknek különbnek kell lenniük a népnél, s utóbbi el is várja, hogy kifogástalanul öltözzenek.

Az orosz oligarchák luxuskedvelő stílusáról a nyugati sajtó sokszor beszámol, így Putyinnal kapcsolatban is rendszeresen jelennek meg cikkek arról, hogy a zoknijától kezdve a cipőjén, a sportöltözékein és a pulóverjein keresztül egészen az öltönyéig mi, mennyibe kerül rajta. 

Az elnök nyaral (Kép: Alexey Druzhinin / RIA NOVOSTI / AFP)
Az elnök nyaral (Kép: Alexey Druzhinin / RIA NOVOSTI / AFP)

Ha dizájnerruhák, akkor Nyugat

S valóban, a stílustanácsadó szerint Putyin számára fontos az öltözködés, egy ikon akar lenni, tudatosan

törekszik az igazi alfahím imázs fenntartására,

és a hatalmát az öltözködésén keresztül is ki akarja fejezni a mindennapokban. „Öltözéke minden esetben nagyon megkomponált, stílusában a konzervatív értékeket képviseli, és méregdrága ruhákat visel” – mondja Kovásznai Andrea. Megemlíti, hogy míg például – ahogyan korábbi elemzésünkből kiderült – a mostani amerikai adminisztráció inkább a hazai, amerikai divattervezők darabjait preferálja, Putyin nem hord orosz dizájnerdarabokat, kizárólag nyugati luxus divatházaktól öltözik – ettől függetlenül a ruháin soha nem látni márkajelzést vagy címkét. Mint megtudjuk, az egyik kedvence az olasz Brioni márka, amely a kézzel készített öltönyökre specializálódott; a honlapjuk alapján alsó hangon 3 ezer fontért lehet öltönyt vásárolni tőlük. 

Kovásznai Andrea érdekességként megemlíti, hogy

ez a cég varrja Daniel Craig öltönyeit a James Bond filmekhez.

„Valójában Putyin is sajátjának érzi a James Bond szerepet, és erre még rá is játszik, csak éppen Miss Moneypenny hiányzik mellőle... A kifogástalan megjelenésre törekszik, és igazi macsóként mindenben tökéletes akar lenni. Van, hogy Harley-Davidson motorral száguldozik vagy motoros sárkányrepülőt vezet, máskor lovagol meztelen felsőtesttel, vagy éppen frakkban zongorázik és énekel egy jótékonysági rendezvényen. Láthatóan mindent jól akar csinálni” – jegyzi meg Kovásznai Andrea.

Vlagyimir Putyin zongorázik (Kép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)
Vlagyimir Putyin zongorázik (Kép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)

Egyébként – mint mondja – Putyin még az edzőteremben is ragaszkodik a dizájner darabokhoz: egy alkalommal egy selyemből és kasmírból készült tréningruhában pózolt egy fotón, amely anyagok tudjuk, nem különösebben az izzadságelnyelő képességükről híresek. „Tehát még az edzőterembe is pávázni megy le, na de hogy egy ilyen szerelésben hogyan tud loholni a futópadon, az rejtély számomra” – teszi hozzá a szakértő.

Drámai hatás

Mint mondja, Putyin előnyben részesíti a klasszikus szabású, finom anyagú öltönyöket, amelyek ideálisak a konzervatív és sikeres férfiak számára. „Egy ilyen öltöny semlegességet mutat, amivel könnyebb elnyerni az emberek bizalmát, és alkalmas arra is, hogy a figyelem fókuszát a vezető mondanivalójára, ne pedig a megjelenésére irányítsa” – mutat rá. Hozzáteszi, Putyin színválasztásban is konzervatív: a feketét, a sötétkéket és a szürkét részesíti előnyben, ami fontos részlet, mivel a színek igen hatékony kommunikációs eszköznek bizonyulnak, képesek a hangulatot befolyásolni.

A fekete öltönyhöz általában sötét, gesztenyebarna vagy bordó nyakkendőt visel, ami még jobban kiemeli a magabiztosságát; erőt és kifinomultságot szimbolizál” – fogalmaz Kovásznai Andrea, megjegyezve, hogy az orosz elnök a testbeszéd nagymestere, és erőssége a hangszíne, valamint a tárgyalópartnereivel fenntartott szemkontaktus – minderre pedig még ráerősít az öltözködésével.

Napszemüveg és egyenruha (Kép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)
Napszemüveg és egyenruha (Kép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)

 Elajándékozott órák és botox

Felhívja a figyelmet arra is, hogy az orosz elnök öltönyei kissé lazára szabottak, ő sosem hord slim fit nadrágot, holott jó kondícióban van korához képest. „Mindig szélesszárú, nem formakövető nadrágot visel, ami kiegyensúlyozott sziluettet biztosít neki. Ebből is látszik, hogy sosem akar bohóckodni az öltözködéssel” – hangsúlyozza. Egyébként, mint megtudjuk, ez a nadrágtípus a ’80-as évek stílusát idézi, ami valamelyest Putyin KGB-s múltjának lenyomataként értelmezhető.

Kovásznai Andrea szerint hiába szerepel évtizedek óta a nyilvánosságban a politikus, stílusában nem fedezhető fel változás, teljesen hű önmagához és drága dizájner darabjaihoz. Egyébként a divatrajongása nem áll meg a ruháknál és cipőknél: luxus napszemüvegekből sincs híján neki, és híres a luxusóra-kollekciója, amelyhez több emlékezetes sztori is kapcsolódik. „Volt olyan alkalom, hogy egy vidéki gyárlátogatása során egy munkás emléket kért tőle, mire

Ő ezt tudatosan csinálja, ez is a macsó uralkodó szerep része” – mondja a szakértő. 

Kovásznai Andrea megjegyzi azt is, hogy a hiúsága nem csak az öltözködésénél figyelhető meg; Putyin a ráncait is kontroll alatt akarja tartani, így láthatóan nem veti meg a botoxot és az egyéb, kisebb-nagyobb kozmetikai beavatkozásokat sem. 

Nyitókép: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. november 04. 15:54
"Putyin számára fontos az öltözködés, egy ikon akar lenni, tudatosan törekszik az igazi alfahím imázs fenntartására" Ami 70+ évesen vicces szokott lenni, de persze öltözzön fel rendesen!
BőröndÖdön
2022. november 04. 08:50
Le kell lőni,nem elemezni!
az igazi Trebisch
2022. november 04. 08:47
Slimfit nadrág... Elmentek ti a büdös 3,14csába. Nem elég jó nektek a szép anyanyelvünk? Tele a tököm azolyan senkiháziakkal akik hazánkban nem képesek szabatosan magyarul beszélni. Azt hiszik mindjárt europeéek ha angollal keverik a magyart? Menjenek ki angliába vagy usába niggerfaxt szopkodni.
vajda
2022. november 04. 08:26
"Az embernek óhatatlanul bevillan a csúti öltözködése. A legjobb a félreszabott kifingott gyűrött gatya." Nekem a csutkányról a siratófalnál készült fénykép a kedvencem, ahol látszik a zakó felfeslett ujjvarrása... https://nepszava.hu/i/12/6/0/1202075.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!