Zsigerből jön neki a stílusérzék, de egyszer rosszul választott – Lázár János öltözködését elemeztük!

2022. október 29. 09:00

Itt a Kifutó! Tökéletesen megkomponált megjelenés, Banderas-os borosta és szigorú öltözködési elvárások – Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc után Lázár János építési és beruházási miniszter a következő magyar politikus, akinek a stílusát Kovásznai Andreával elemezzük.

2022. október 29. 09:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„A kormánypárt ügyeletes sármőrje, a kevés jól öltözött politikusok egyike ma Magyarországon. Az imázsának fontos része az öltözködés, amivel egyértelműen kitűnik, minden alkalommal kifogástalanul öltözik. Sosem tolakodó az öltözéke, ezért megmarad a hangsúly a mondanivalóján” – fogalmaz a Mandinernek Kovásznai Andrea, aki fel korábban több politikus öltözködését is elemeztük Kifutó című alrovatunkban. A stílustanácsadó szerint Lázárnak nem mesterkélt az öltözködése, jó ízléssel választja ki a szettjeit, amelyek jól kiegészítik a saját karakterét. „Ritka, hogy valaki tisztában van a karakterével és zsigerből jön neki a stílusérzék. Az évek során valamelyest konzervatívabb lett az öltözködése, fiatalabb politikusként inkább szerette megjeleníteni a smart casual stílust, ennek mostanság már kevésbé van nyoma.

Soha nem alulöltözött, nagyon tudatosan figyel arra az imázsára” – mutat rá.

Lázár János egy tavalyi sajtótájékoztatón (MTI/Szigetváry Zsolt)

Önazonos, mindegy, hogy makói piac vagy kormányinfó

Kovásznai Andrea megjegyzi, míg sok hazai politikus mostanában próbálja „az egy vagyok közületek” üzenetet közvetíteni, és ennek megfelelően öltözködik és jeleníti meg magát a social mediában, addig Lázár minden körülmények között önazonos, legyen éppen a makói piacon vagy a kormányinfón. „Mindig meg van komponálva, de mégsem látom erőltetettnek. Önazonos az öltözködésben, biztos vagyok benne, hogy ha egyszer elhagyja a politikusi pályát, akkor is hű marad önmagához és a stílusához. Őt sosem fogjuk susogós tréning nadrágban és makkos cipőben látni” – fogalmaz.

Kovásznai Andrea egy alkalmat viszont megemlít, amikor Lázár rosszul választott, ez pedig idén a Tranzit fesztiválon történt Tihanyban. „Egy Rama margarin színű nyári öltönyt viselt, talán vászonból, ami nem állt jól neki, nagyon nem a színtípusa, agyoncsapta a megjelenését.  Sem a hajszínéhez, sem a karakterhez nem illett. Ez a szín keveseknek áll jól, főleg azoknak nem, akik már elkezdenek őszülni” – hívja fel a figyelmet, hozzátéve: egy férfi attól is sármos, hogy őszül a halántéka, de ezt figyelembe kell venni az öltözködés során. 

Az a bizonyos Rama színű nyári öltöny (forrás: Facebook)

Dress code a munkahelyen

A stílustanácsadó megemlíti, hogy a kifogástalan megjelenést Lázár a környezetében is elvárja, ezt igazolja, hogy idén nyáron az általa alapított Nemzeti Közlekedési Központban öltözködési szabályokat vezetett be és dress code-ot írtak elő dolgozóknak. Az intézmény indoklása szerint egyébként az épület légkondicionált, így elvárható az irodai megjelenés. „Nagy visszhangja volt az esetnek, miközben abban, hogy egy hivatalban, kormányzati intézményben vagy minisztériumban nem lehet megengedni akármilyen viseletet, nem látok kivetnivalót, sőt. Ahol felelősségteljes munka folyik, ott ne lehessen roncsolt farmernadrágban, ujjatlan necctrikóban, piacozós gatyában, flipflopban vagy extra miniben megjelenni – egyébként sajnos sok helyen van ilyenre példa” – hívja fel a figyelmet.

Ha borosta, akkor Banderas

Visszatérve a miniszter stílusához, vajon miről árulkodik a Lázár János által előszeretettel megnövesztett borosta? „Szerintem nagyon jól áll neki,

Ugyanakkor a protokollszakértők véleménye az, hogy a politikusoknak nem való a borosta, kizárólag a frissen borotvált arc az elfogadott, mivel ha nincs megfelelően karbantartva az arcszőrzet – lefut a nyakra, nincs szépen vágva –, akkor az ápolatlan hatást kelt. A miniszterelnök is azért növesztette meg a szakállát, mert nyár volt, a szabadságát töltötte. Ettől függetlenül szerintem megfelelően karban tartva hordhatják a politikusok is – hagsúlyozza Kovásznai Andrea.

Nem feledkezhetünk el a nagy Rolex-gateről sem, hiszen emlékezetes: Lázárt még Miniszterelnökséget vezető miniszterként egy alkalommal Rolex Bubbleback karórát viselve fotózták le. Azóta kifejezetten téma lett a politikusok luxusóra-viselési szokása, például a szegedi polgármester Botka Lászlóról is kiderült, hogy egynek a birtokosa, amelyet elmondása szerint 40. születésnapjára kapott a feleségétől.

„A hagyományos karórák nemcsak divatkiegészítőként funkcionálnak, hanem státuszszimbólumként is működnek. Nemcsak hasznos, hanem stílusos kiegészítőként is használják a férfiak. Nem tartom méltónak, hogy azon csámcsog bármelyik politikai oldal, ha egy politikus ilyeneket hord. Ezek a férfiak több évtizede politikusok, sokat letettek az asztalra. Engedtessék meg, hogy ha valaki dolgozik egy fél életen át, akkor beruházhasson egy órára!” – hívja fel a figyelmet Kovásznai Andrea. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feketezsu
2024. január 19. 08:57
Mi van a Mandit megszállták a baloldaliak.?Vagy ennyire antipatikus Lázár.Rendkívül intelligens politikus,én is őt tudnám elképzelni Orbán utódjának.Remélem jól megoldja a közlekedés problémái!
Tropi
2022. október 29. 17:13
Akkor maradjunk csak az öltözködésénél. Kellene neki egy igazán jó szabó, mert ugyan már nem áll el kétujjnyira a nyakában a zakó az ingtől, de vállban mindegyik zakója húz és a mellplasztronnál berogyik. Vagy a testtartásán kellene javítania.
balbako_
2022. október 29. 16:06
Nem ezért fizetjük. Maximum hab lehet a tortán.
roughneck
2022. október 29. 14:45
Nagy ivben leszarom, hogy hogyan oltozkodik a Lazar. Meg a hulye "divatmagus" influenszer picsanak is szarok a velemenyere, hogy ki hogyan oltozik. Meg a pszichologus picsanak is szarok a velemenyere, aki arrol ertekezik, hoy ki melyik kezzel torli ki a segget reggel, es ez azt jelenti-e, hogy az apukaja, vagy az anyukaja abuzalta-e amikor 4 eves volt. A Mandiner szerkesztoi kozott kellene egy szemelyi ritkitas...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!