Novák Katalin az üldözött keresztényeknek: itt vagyunk és segítünk, a magyarok tudnak rólatok!

2022. november 17. 13:27

Jeruzsálemben fogadták Novák Katalint a közel-keleti keresztény vezetők.

2022. november 17. 13:27
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Kétnapos hivatalos látogatást tesz, majd további három napig magánzarándoklaton vesz részt Novák Katalin köztársasági elnök Izraelben, ahol tárgyalásokat folytatott Jichák Hercog izraeli államelnökkel, valamint Benjamin Netanjahu leendő és Jair Lapid volt miniszterelnökkel. A csütörtöki napon a köztársasági elnököt a kelet-jeruzsálemi Szent György-katedrálisban fogadták a közel-keleti keresztény egyházak vezetői, akik az elnöki delegációban utazó Azbej Tristan üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárral is találkoztak.

A találkozó résztvevői

földrajzilag és vallásilag szinte az egész Szentföldet lefedték:

a görög ortodoxok részéről ott volt III. Teofilosz jeruzsálemi pátriárka és Arisztarkhosz érsek, az anglikánoktól Hosam Elias Naoum érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus általános vikáriusa, William Shomali püspök, a szentföldi ferences kusztódiából Francesco Patton OFM custos és Ibrahim Faltas OFM vikárius, valamint a jordániai és szentföldi evangélikus egyházból Ibrahim Charlie Azar püspök, illetve a jeruzsálemi szír ortodoxok egy papja és egy diakónusa.

„Fontos nekem, hogy nem egyszerűen Izraelbe jövök, hanem a Szentföldre” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szerint „az idő is pont most fordult jóra, ez pozitív feedback arra a döntésre nézve, hogy meglátogatom az itteni keresztényeket”. Novák azt mondta, Magyarország, Szent István országa pontosan tudja, „mennyire nehéz megőrizni napjainkban a keresztény kultúrát, de mi Magyarországon megtesszük a tőlünk telhetőt”.

Az elnök megemlítette, Magyarország vezetői keresztények, és elkötelezettek a keresztény egyházak, illetve a keresztény iskolák anyagi támogatása mellett. Ugyanakkor ez a támogatás nem állhat meg Magyarország határainál: „épp azért, mert keresztények vagyunk, felelősek vagyunk nem csak magunkért, de a világ keresztényeiért is, ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy segíteni fogjuk az üldözött keresztényeket”.

Novák Katalin kiemelte, Magyarország pontosan látja a lehetőségeit, „nem mi vagyunk a leggazdagabbak, a legnagyobbak, a leghatalmasabbak”, mégis úgy látja, „rengeteget tehetünk”. Hangsúlyozta, „mikor ezt a programot megindítottuk, Magyarországon gyakorlatilag senki nem tudta, hogy vannak a világon üldözött keresztények, mára viszont a magyarok nagyonis tudatában vannak annak, hogy a keresztények a legüldözöttebb vallás”. A találkozó végén a keresztény vezetők szüntelen imáját kérte azért, hogy Magyarország vezetői bölcs döntéseket hozzanak, és arra hívta őket, hogy segítségért bátran forduljanak Magyarországhoz:

Novák Katalin nem először veti latba hivatala súlyát az egyházi diplomáciában, a közelmúltban bécsi látogatása keretében is nagy sikerű előadást tartott egy katolikus főiskolán.

(Nyitókép: MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 17. 15:08
Ne röhögtessetek!
fado
2022. november 17. 14:35
Úr Jézus Krisztus: Ha e világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem e világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani. De mindezt az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki elküldött engem. Ha nem jöttem volna, és nem szóltam volna hozzájuk, nem volna bűnük, most azonban nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, gyűlöli az én Atyámat is.
Coupdetat
2022. november 17. 14:30
Verbálisan mindenkin segítenek ezek... csak verbálisan ... szemetebbek mint a zsidók. "arra kérik a magyar kormányt és a segélyszervezeteket, ne csak szóval, tettel is segítsenek" - mondja az ukrán :))))))) "... NE CSAK SZÓVAL ..."
Micó
2022. november 17. 14:06
Orbán Viktor újítása. Legyen a Közt.elnökben vitalitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!