Lengyel miniszter: Beengedik az ukrán felet a rakétabecsapódás helyszínére

2022. november 18. 12:28

A nyomozásban való ukrán részvételről még egyeztetnek.

2022. november 18. 12:28
null

Beengedik az ukrán felet a kelet-lengyelországi Przewodówban történt rakétabecsapódás helyszínére, de a nyomozásban való ukrán részvételről még egyeztetnek – közölték pénteken vezető lengyel politikusok.

Ukrán szakértők lehetővé teszik a terepszemlét

Ukrán szakértők esetleges jelenlétéről a baleset helyszínén, illetve a nyomozásban való részvételükről Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozott. Megerősítette: az ukrán fél kérte, hogy részt vehessen az eljárásban. „Megvan a jóváhagyás, de mivel nyomozás folyik, be kell tartani a vonatkozó előírásokat” – mondta Blaszczak. Ez azt jelenti, hogy az ukrán szakértők számára lehetővé teszik a terepszemlét – magyarázta.

Ukrán szakértők érkeztek Lengyelországba

Azt szeretnék megtudni, honnan jött a kedden Lengyelországba csapódó rakéta, amely több lengyel állampolgár halálát okozta. Bocsánatkérésről egyelőre nincs szó. A kijevi elnöki hivatal egyik forrása megerősítette a CNN-nek , hogy ukrán szakértők érkeztek a kedden rakéta által eltalált lengyelországi helyszínre.

Péntekre virradóan Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (BBN) főnöke a TVN24 kereskedelmi hírtévének elmondta: a lengyel ügyészség által folytatott nyomozásba az ügyben érdekelt külföldi partner jogsegélykérelem kapcsán – vagyis kétoldalú szerződés alapján –, vagy

a lengyel főügyész által létrehozandó nemzetközi csoport keretében kapcsolódhat be.    

Jogsegélykérelmet az ukrán fél eddig nem nyújtott be, a nemzetközi csoportról pedig egyeztetnek - közölte Siewiera. Megerősítette: szerdán az ukrán felet diplomáciai jegyzékben tájékoztatták arról, hogy az ukrán közigazgatás képviselőit beengedik az esemény helyszínére. Megerősítette azt is, hogy a helyszínen amerikai szakértők is dolgoznak. Szükség esetén a lengyel ügyészség bizonyító anyagot kér az amerikai féltől – jelezte.   

A legvalószínűbb az, hogy az ukrán légvédelem által kilőtt rakéta lehetett

Siewiera beszámolt arról, hogy a helyszíni vizsgálat során rakétadarabokat helyeztek biztonságba, amelyek a bizonyító anyag jelentős részét képezik. Megerősítette a korábbi megállapításokat, melyek szerint Przewodówban a 80-as években a Szovjetunióban gyártott SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódhatott be. Hozzátette: biztosan még nem állítható, de a legvalószínűbb az, hogy az ukrán légvédelem által az orosz támadás közben kilőtt rakétáról van szó.    

Andrzej Duda elnök egy pénteki nyilatkozatában kijelentette: „Bizonyos értelemben fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy a külföldön zajló háború következtében különböző balesetek megismétlődhetnek". „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg” – hangsúlyozta. A rakétabecsapódás következtében meghalt két, 62 éves és 60 éves férfit állami temetésen hétvégén helyezik örök nyugalomra. 

„Az ukránok nyíltan hazudnak" - kiakadt a NATO egyik diplomatája a Financial Times-ban

Hosszabb cikkben foglalkozott szerdán a Financial Times a Lengyelország - NATO-tagállam - területére csapódó rakétáról. Kitérnek az előzetes amerikai és lengyel vizsgálati eredményekre, amelyek szerint a Przewodówban történt robbanást orosz/szovjet gyártmányú, de ukrán területről kilőtt töltet okozta .

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Michal Dyjuk

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. november 18. 16:33
Aztán figyelni a kezüket, mert igen aljas fajta, szétdobálnak még a végén valami rakétadarabokat.
Robert69
2022. november 18. 14:42
A rakétát előre küldték, tehát már benn vannak. Természetesen majd megállapítják, hogy orosz diverzánsok foglaltak el egy ukrán légvédelmi üteget és onnan lőtték ki a rakétákat. Tulajdonképpen nem is rakéta csapódott be. ..........és különben is fogja be a száját mindenki mert ők szentek és sérthetetlenek. Mi szükség az egész cirkuszra az amcsiktól már régen megkapták a bizonyítékokat. Nyomorultak inkább tárgyalnának.
dezilluzionista
2022. november 18. 13:59
.
Frankie Bunn
2022. november 18. 13:40
Küldjétek tovább őket az áramlatokhoz, ott is nyomozzanak, vagy ti magatok mentek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!