Katari focivébé: minek mentünk oda?

2022. november 21. 11:49

Ha így megy tovább, 2050-ben a német kalifátusban a nők csak csadorban mehetnek ki a meccsekre.

2022. november 21. 11:49
Rőfös Géza

„Elstartolt a katari futball-világbajnokság.

A nyitómérkőzést a tradícióknak megfelelően a házigazda játszotta Ecuadorral, és a meccs szerencsére különösebb botrányok nélkül zajlott. Ez nem volt teljesen evidens, már a rendezés odaítélését követő építkezés és a felkészülés során is érkeztek aggasztó hírek. Ezek igazolni látszottak a félelmet, hogy a rendkívül konzervatív, vagyonos, de szélsőséges társadalmi különbségekre épülő arab állam ideológiai és politikai szempontból sem teljesen kompatibilis a hagyományosan európai gyökerű futballkultúrával. A stadionok és egyéb létesítmények kivitelezési munkálatai során számos baleset történt – a rendező ország által meg nem erősített, több százas nagyságrendű halálesetet generálva.

Nem is olyan meglepő ez, a külföldi emberélet igen olcsó arrafelé.

 

 

A hírek szerint a kemény fizikai munkát többségében rosszul fizetett, félrabszolgasorban tartott vendégmunkások végezték, emberhez méltatlan körülmények között hajtva, alapvető munka- és egészségvédelmi garanciák nélkül. Az arab ország emellett európai mércével a nők és a melegek jogai szempontjából mérve középkori szinten jár. Ellentétben például egy Forma1-es futammal, itt a helyi kulturális sajátosságokkal szemben sokkal nehezebb szemet hunyni, ha a főként európai kultúrkörből érkező sportturisták jelentős része napokat vagy akár heteket is tölt a helyszínen.

Bár emberi jogi szervezetek, hírességek a rendezvény bojkottjára hívtak fel, a homoszexualitást büntetőjogilag kriminalizáló Katar azonban minden akadály és önreflexió nélkül folytathatta a felkészülést.

A máskor társadalmi érzékenységben stréber FIFA számára viszont sem a méltatlan munkakörülmények, sem a melegekkel szembeni jogszabályok nem jelentettek akadályt.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2022. november 22. 06:56
Egyelőre a fő szórakozást a VB-n a nyugati képmutatás kiröhögése jelenti. Igyátok csak a Budweiser Zerót, miközben a táska mélyén lapulnak a szivárványos karszalagok.
Ricsibmf
2022. november 21. 23:11
1. Örüljenek, hogy kimehetnek 2. Tv-ben sokkal kényelmesebb
gacsat
2022. november 21. 18:12
Fasse érdekelnek a buzik. https://youtu.be/3wgyz5wXWws?t=1892
Kormánypárti1
2022. november 21. 17:35
"nők és a melegek jogai szempontjából mérve" :DDDD Esetleg akkor kellett volna hőbörögni, amikor jó pénzért odaadták a rendezés jogát. Na persze a buzi ingyen is leszop bárkit, ha meg fizetnek érte akkor duplán élvez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!