FIFA-elnök: Álszentek a Katart kritizáló nyugati országok

2022. november 19. 11:15

„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem” – mondta Gianni Infantino.

2022. november 19. 11:15
null

Egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

„Úgy gondolom, hogy

amit mi európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni

– fogalmazott szombati, al-rajjani sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz-svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt. 

Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat.  

„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem” – mondta a FIFA elnöke. „Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen  és az igazat megvallva, Katar is.”   

A dohai lakóhellyel is rendelkező Infantino hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat. 

Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás

– fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját: „Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.” A december 18-ig tartó vb vasárnap a Katar-Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/FIFA/Kurt Schorrer

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik