Megkövezés, végtagcsonkítás – újra bevezették a régi büntetéseket a tálibok

2022. november 14. 18:07

A legfőbb tálib vezető parancsolta meg a bíráknak a sária jog tálib értelmezésének újbóli bevezetését.

2022. november 14. 18:07
null

Haibatullah Akhundzada tálib vezető utasította az afgán bírákat, hogy bizonyos bűncselekményekért olyan büntetéseket szabjanak ki, amelyek közé tartozhat a nyilvános végtagcsonkítás és a megkövezés. Szóvivője szerint az olyan bűncselekményeket, mint a rablás, az emberrablás és a lázadás, a csoport által az iszlám saría jogról alkotott értelmezéssel összhangban kell büntetni.

Amikor az 1990-es években hatalmon voltak, a tálibokat elítélték az ilyen büntetésekért, amelyek közé nyilvános kivégzések is tartoztak.

Amikor tavaly visszavették a hatalmat, mérsékeltebb kormányzást ígértek.

Azóta azonban a militáns iszlamista csoport folyamatosan visszaszorítja a szabadságjogokat. Különösen a nők jogait korlátozták súlyosan. A tálibok legfőbb vezetője szerint a bíráknak a saría szerint kell büntetniük a bűnözőket, ha az elkövetett bűncselekmény sérti ezeket a törvényeket.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid vasárnap késő este tweetelt, hogy a „kötelező” parancs azután érkezett, hogy Akhundzada molla találkozott bírák egy csoportjával.

– idézte Mudzsahid Akhundzada szavait.

A pontos bűncselekményeket és büntetéseket a tálibok nem határozták meg, de egy afganisztáni vallási vezető a BBC-nek elmondta, hogy a saría törvények szerint a büntetések között szerepelhet amputálás, nyilvános korbácsolás és megkövezés.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. november 15. 13:21
Ezek szerint, akkor az idén is elmarad a "prályd"! Ez maga a pusztulás! Ezt is elintézték a tetves jenkik. Köszönjük! :-))))))))))))))))
patópál
2022. november 15. 10:45
Az afgánok majnem kétharmada konkrétan analfabéta (37.3% az írástudók aránya a wiki szerint). Nem fogja őket se a kard, se a toll.
Jason Bourne
2022. november 15. 10:33
Megérte a 20 éves megszállás, a sok halott, meg az elégetett ezermilliárd dollár.
istvanpeter
2022. november 15. 09:59
Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen sötét primitív gonosz népség még mindig létezik, s ráadásul a háttérhatalom támogatásával az egész emberiséget is fenyegetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!