Egyre nagyobb esély van a republikánus győzelemre Amerikában

2022. november 08. 11:01

A szövetségi Képviselőházban és akár a Szenátusban is többséget szerezhet a jobboldal az előrejelzések szerint.

2022. november 08. 11:01
null

Az utolsó előrejelzések szerint

a keddi amerikai félidős választások hajrájára visszaerősödtek a republikánusok

– írja az EightThirtyFive amerikai választási szakportál.

A tavasszal a republikánusok hatalmas nyerési esélyeivel volt tele a média, ami aztán a nyáron mérséklődött – azonban mostanra újra a tavaszi helyzet állt elő.

Ahogy az EightThirtyFive írja: amikor júniusban közzétették az első előrejelzésüket, a republikánusoknak 53 százalékos esélye volt a Szenátus és 87 százalékos esélye a Képviselőház többségének megszerzésére.

Ezek az esélyek azonban csökkentek – mígnem mostanra visszaerősödtek, sőt: most a republikánusoknak 59 százalékos esélye van a szenátusi és 84 százalékos a képviselőházi többség megszerzésére.

Ha a republikánusok mindkét szövetségi törvényhozó testület többségét elnyerik,

gyakorlatilag béna kacsát csinálhatnak Joe Biden elnökből,

akinek egyrészt a republikánusokkal kell megegyeznie a további törvényhozásról, ezen kívül pedig marad számára a rendeleti kormányzás szűk és sokat vitatott ösvénye.

A négyéves elnöki ciklus felénél tartott voksolásokon átalakul a kongresszus: megválasztják az új képviselőházat, illetve a szenátus egyharmadát.

Az alsóházba két évre választják a tagállamokat népességarányosan reprezentáló 435 kép­viselőt. A Szenátus 100 tagjának megbízatása hat évre szól, s ide a negyvenmilliós Kaliforniától a bő félmilliós Wyomingig minden állam két szenátort küld. A szenátus kétévente harmadában újul meg, ez hol az elnökválasztásra, hol a félidős választásra esik.

Mindemellett tagállami szinten számos kormányzó- és törvényhozási választást tartanak.

A kongresszus alsóházában jelenleg 220 fővel a Demokrata Párté a többség,

a republikánusoknak 212 fős frakciójuk van, 3 hely üres. A felsőházban 50-50-es mandátumegyenlőség alakult ki úgy, hogy a két független szenátor rendszerint a demokratákkal repül kötelékben, így Kamala Harris alelnök szavazatával van meg a Demokrata Párt többsége.

 

Fotó: Trump és rajongói egy georgiai kampányrendezvényen (Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
btete757
2022. november 08. 18:45
Kicsit túl van lihegve ez a félidős választás. Obama az első félidős választásán 2010-ben óriásit bukott mind a kongresszust mind a szenátust elveszítette aztán simán újra választották 2012-ben. Most nyilván annyiban más a helyzet, hogy Biden várhatóan nem fog újra indulni eleve egy terminusra szedték elő. Itt mindenki 100 %-ban biztos Trump újra indulásában azért azt ne feledje senki se, hogy óriási ellentábora is van a republikánusokon belül és ő se fiatalodik. Ha a demokraták elindítanak egy 50 év körüli jelöltet akkor Trump máris nagy hátránnyal indul. A szavazóknak elege van a 80-as aggastyánokból.
Dezsőke
2022. november 08. 17:15
hatalmas változások lesznek várhatóan... közelebb kerülünk a megoldásokhoz
simonvitéz
2022. november 08. 14:28
Most már csak azt kellene tisztázni, kik azok a republikánusok. A trumpisták? A Mitt Romney féle rhino-k? De Santis ujhullámos, soft trumpista csapata? Netán Tucker Carlson lelkes hívei? Mert így együtt, egy csapatban ez így a mákostészta a bablevessel, egy tányérban.
javicesareo
2022. november 08. 13:57
MAGA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!